Tehnologia VAR va funcționa prima oară la Arad, la Supercupa României, programată sâmbătă, la ora 20.30, între CFR Cluj și Sepsi Sfîntu Gheorghe.
Din acest sezon baremurile arbitrilor de Liga 1 vor crește cu 20 la sută. Astfel un central va primi 6.000 lei (în loc de 5.000), iar un asistent 3.700 lei (în loc de 3.000). Rezerva va fi retribuită cu 2.000 lei.
Cei din cabina VAR, împărțiți în două categorii, vor primii 3.000, respectiv 2.000 lei. Marea noutate constă în faptul că „fluierașilor” li se va deconta și transportul în limita a 700 lei.
VAR (Video Assistent Referee) este o tehnologie care permite ca asistentul video (echipă este, de fapt, formată dintr-un arbitru asistent video şi trei adjuncţi) să-l alerteze pe arbitrul de centru să elucideze și să remedieze posibile faze controversate sau faze judecate greșit.
Tehnologia VAR se aplică în patru situații: decizie cu privire la un eventual penalty, decizie cu privire la o fază de gol, decizie cu privire la eventuale cartonașe roșii sau decizie cu privire la identificarea jucătorilor care participă la partidă.
Federația Română de Fotbal a anunțat în dese rânduri că arbitrii din România sunt în faza practică de pregătire și că în Centrul Național de Fotbal de la Buftea sunt organizate meciuri tocmai pentru ca arbitrii să se familiarizeze în cele mai mici detalii cu asistența video.
Se pare că aseară la Cheile Grădiștei, după o rundă dură de discuții cu Kyros Vassaras, cel care s-a ocupat de pregătirea tehnologiei VAR, Alexandru Deaconu, ar fi plecat nervos acasă. Cel poreclit „Brichetă” se află în relații încordate cu oficialul grec, care dorește să se dispenseze de serviciile sale.
Alexandru Deaconu nu mai este vicepreședinte CCA și nu mai face parte din organizația aflată sub egida FRF.
Arbitrii din Liga 1 se află în aceste zile în localitatea montană pentru a susține teste fizice înaintea startului de sezon.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER