Becali a primit „interzis”. Nu va mai recupera marca Steaua: „Nu pot exista două echipe cu același nume!” | EXCLUSIV
„Războiul” dintre CSA Steaua și FCSB, început în decembrie 2014, printr-o decizie a ÎCCJ – care a anulat dreptul de folosire al mărcii „Steaua București” de către clubului lui Gigi Becali -, a separat suporterii în două tabere. În ceea ce privește o eventuală împăcare între cele două tabere, Cristian Petrea, comandantul CSA Steaua, a spus la ProSport LIVE că cele două părți se pot pune la masă, însă FCSB nu va mai putea folosi niciodată numele de Steaua.
Petrea e deschis să închirieze stadionul celor de la FCSB, după finalizarea reconstrucției și după ce CSA Steaua își va recupera prejudiciul de 37 de milioane de euro, dacă va avea câștig de cauză în procesul care este pe rol între cele două părți. În ceea ce privește folosirea mărcii, comandantul clubului militar spune că nu există disponibilitate, deoarece nu pot exista două echipe Steaua București în același timp.
„Cred că viitorul ne poate aduce la o astfel de masă. Până atunci trebuie rezolvate anumite lucruri, de exemplu acest proces privind prejudiciul. După ce vom recupera cele 37 de milioane de euro, îi așteptăm să discutăm anumite probleme punctuale. Asupra numelui nu putem avea disponibilitatea de discuta, pentru că noi avem echipă de fotbal. Nu pot exista două echipe de fotbal Steaua București. Actuala echipă nu o să dispară”, a spus Cristian Petrea, la ProSport LIVE.
Istoricul conflictului FCSB – Steaua
Războiul dintre FCSB și Armată a început în anul 2015, când clubul patronat de Becali a pierdut marca Steaua București, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins contestația în anulare formulată de club la decizia din 3 decembrie prin care i-a fost anulată marca. ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua București înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua București SA.
FCSB a fost acționată în instanță în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” București, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul București a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menținută de Curtea de Apel București, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
Ulterior au existat mai multe runde de negocieri între cele două părți, pentru ca Becali să poată folosi în continuare numele de Steaua, dar nu s-a ajuns la nicun consens.
În vara lui 2017, CSA a reînființat secția de fotbal a clubului, iar echipa coordonată în acest moment de Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan și Ion Ion evoluează în liga a patra și este susținută de suporterii de la Peluza Sud Steaua.
La începutul lunii mai 2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul înaintat de Gigi Becali pentru recuperarea mărcii Steaua. Astfel, numele, emblema și culorile sunt drepturi exclusive ale clubului Armatei.
Pe 9 mai 2018, magistrații Tribunalului București au fixat data de 5 septembrie 2018 pentru noul termen în dosarul legat de despăgubirile pe care cei de la CSA Steaua le pretind de la FCSB. Clubul Sportiv al Armatei cere despăgubiri de 37 de milioane de euro din partea clubului patronat de Gigi Becali, pentru utilizarea mărcii Steaua timp de 10 ani.
Un alt dosar aflat pe rol este cel pentru recunoașterea palmaresului. În această speță, Talpan susține că palmaresul e strâns legat de marca Steaua și că ar trebui să treacă și el la Armată.