Becali, în culmea fericirii după ce Tribunalul București i-a ridicat sechestrul pus de DNA! Ce a spus patronul roș-albaștrilor

Tribunalul Bucureşti i-a ridicat sechestrul lui Gigi Becali de pe conturile personale. Direcţia Naţională Anticorupţie susține că omul de afaceri ar fi „spălat” 60 de milioane de euro, iar patronul FCSB declară că banii i-a oferit drept cadou nepotului său, Vasile Geambazi.

„Eu sunt foarte bucuros acum, pentru că mi-au ridicat sechestru. Nu mai am sechestru pe conturi. Asta dovedeşte că nu am făcut nimic ilegal”, a spus Becali la Digi Sport, omul de afaceri susținând în trecut faptul că: „Sunt bani curaţi. Ce sunt nebun să spăl bani ca să ajut oameni, să fac eu puşcărie. Eu fac o grămadă de acte de caritate. Ce aflaţi voi e doar 3% din actele pe care le fac eu. DNA-ul nu mai are ce să facă, nu mai e corupţie şi trebuie să scoată oameni publici în evidenţă ca să îşi justifice existenţa”.

Ce spune DNA

„Cunoscând că despăgubirea a fost stabilită în urma supraevaluării frauduloase, cei doi oameni de afaceri ar fi disimulat proprietatea și dreptul de dispoziție asupra despăgubirii. De asemenea, prin multiple transferuri succesive, intercalate și reciproce, cei doi oameni de afaceri ar fi efectuat o serie de operațiuni bancare, în perioada 2014-2019, în scopul separării și ascunderii sumei de originea ilicită. Aceștia ar fi folosit cea mai mare parte a sumei provenind din supraevaluarea frauduloasă pentru capitalizarea unor societăți comerciale și ar fi dobândit o parte importantă a sumei prin retrageri de numerar”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Dosarul în care Gigi Becali și nepotul său Vasile Geambazi au ajuns la DNA

  • În anul 2011, S.C. Romcontrol S.A. a întocmit, în dosarul de despăgubire al lui Geambazi, un raport de evaluare şi a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei, explică Mediafax.
  • În 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând emiterea titlului de despăgubire.
  • La data de 6 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea Comisiei Centrale) să emită titlul de despăgubire în condiţiile Legii nr. 165/2013, ceea ce ar fi presupus ca valoarea imobilului să fie stabilită prin aplicarea grilei notarilor publici şi să se acorde, prin compensare în puncte, doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.
  • În iulie 2013, Vasile Geambazi a obţinut o despăgubire de 297.630.000 de lei de la statul român, pentru un alt teren din Voluntari, de 21 de hectare, potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
  • Potrivit ANRP, Vasile Geambazi a dobândit dreptul la proprietate asupra terenului de 21,7 ha din Voluntari printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009. În legătură cu acest dosar, în anul 2012, instanţa a hotărât ca statul român, prin Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, să emită titlu de despăgubire potrivit raportului de evaluare întocmit de S.C. Business Evaluator, respectiv 297.630.000 lei.
  • În acest prim dosar, Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor a emis, în data de 27.06.2013 un titlu de despăgubire, iar ANRP a emis, în data de 20 iunie 2014, un titlu de plată pentru prima din cele cinci tranşe aferente titlului de despăgubire.
Publicat: 20 12. 2019, 09:01