„Belodedici voia să fugă din țară în noaptea de 7 mai 1986, dar a dormit cu securistul în cameră”. Dezvăluiri din perioada comunistă

Miodrag Belodedici,Mihai Pintilii.

Miodrag Belodedici (55 de ani), unul dintre câștigătorii Cupei Campionilor Europeni cu Steaua București în 1986, plănuia să fugă din țară, să scape de comunism, încă din acea seară de 7 mai, la Sevilla.

Gabi Balint (57 de ani) a dezvăluit că Belodedici i-a propus să fugă împreună în acea seară, dar ghinionul a făcut ca cei doi fotbaliști, care de obicei împărțeau camera, să fie despărțiți. Fundașul Stelei a fost nevoit să doarmă chiar cu securistul care îi însoțea.

Miodrag Belodedici era pregătit să fugă în noaptea de 7 mai 1986

„Mi-a spus Belo, să fug cu el în străinătate. Că e şansa noastră. El avea gândul ăsta de mult timp. Ca un făcut, după meci eu nu am mai dormit în camera cu el, ci am dormit cu tatăl meu. El a fost nevoit să doarmă chiar cu securistul trimis cu noi în Spania. Cred ca ăsta este motivul pentru care nici el nu a rămas atunci şi a fost nevoit să mai aştepte până să fugă din ţară. Ghinionul lui! Singurul din lot care voia să fugă să fie nevoit să doarmă cu securistul”, a povestit Gabi Balint, la Radio Sport 1.

Fuga lui Miodrag Belodedici

În cele din urmă, în decembrie 1988, Miodrag Belodedici a reușit să fugă în Iugoslavia, după ce le-a cerut lui Valentin Ceaușescu și președintelui Clubului Sportiv al Armatei, Ion Alecsandrescu, un pașaport pentru a merge să își viziteze rudele, pentru că atunci pașapoartele erau temporare și se eliberau la cerere, dar doar pentru un motiv bine întemeiat. Fotbalistul nu s-a mai întors însă și a fost condamnat la zece ani de închisoare în lipsă, fiind considerat dezertor. Pedeapsa i-a fost anulată după Revoluția din 1989.

„Le-am cerut lui Valentin Ceauşescu şi preşedintelui Clubului Steaua Ion Alecsandrescu – acesta era un general care conducea clubul – un paşaport. M-au întrebat de ce îl vreau şi le-am spus că mama avea un permis de a merge în Iugoslavia pentru a-şi vizita rudele şi aş vrea să merg şi eu o săptămână şi pe urmă să o iau şi să ne întoarcem. Am trecut graniţa. De cealaltă parte a Dunării o aşteptam pe sora mea. Era o dimineaţă ceţoasă şi în acea perioadă a anului nivelul apei era mai redus, aşa că soldaţii patrulau pe acolo. Dar ştiam când patrulează şi, cu ajutorul unui prieten, sora mea a reuşit să treacă”, a povestit Miodrag Belodedici, potrivit site-ului miscareaderezistenta.ro.

Publicat: 08 05. 2020, 09:17
Actualizat: 08 05. 2020, 09:28