Bogdan Tănase, reprezentant Romlab: „Putem testa și oferi rezultate pentru COVID fotbaliștilor în 15 minute de la prelevarea sângelui!” | EXCLUSIV

Fotbalistii de la Astra Constantin Valentin Budescu si Valerica Marius Gaman se bucura dupa un gol marcat in meciul de fotbal dintre Astra Giurgiu si CSM Politehnica Iasi, contand pentru Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat fara spectatori pe Stadionul Marin Anastasovici din Giurgiu, sambata 24 octombrie 2020. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

Scandalul amânării partidei Dinamo – Astra din cauza testelor PCR care au venit târziu în cazul focarului de COVID de la Giurgiu a născut puternice controverse și acuze. Secretarul general al LPF, Justin Ștefan, a declarat zilele trecute că este în contact cu o firmă românească ce ar putea oferi teste precise și rezultate rapide în câteva minute.

ProSport a aflat despre ce firmă este vorba și a stat de vorbă cu un reprezentant care ne-a explicat exact cu Denis Man, Constantin Budescu sau Cicâldău ar putea fi testați și să primească testele chiar și cu 15 minute înainte de startul meciurilor

Suflarea dinamovistă este revoltat din cauza faptului că Dinamo – Astra (programat vineri 30 octombrie) a fost amânat din cauza unui focar de COVID la echipa din Giurgiu. Oficialii Astrei au anunțat 14 jucători pozitivi de la prima echipă și 12 de la echipa secundă.

Problema testelor COVID-19 poate fi rezolvată

Mai mult, aceștia au anunțat că rezultatele cele de-a doua testări au venit în cursul nopții de vineri spre sâmbătă. Interesant este că rezultatele celei de-a doua testare au arătat doar patru jucători pozitivi. Primele teste au fost făcute la clinica patronată de Gigi Becali, iar cele din urmă la o clinică din Ploiești.

Într-o intervenție la Digi Sport, secretarul general LPF, Justin Ștefan a afirmat că este în discuții cu o companie românească ce poate testa rapid fotbaliști, cu puțin timp înainte de meciuri. ProSport a aflat că este vorba de compania Romlab și l-a contactat pe directorul general, Bogdan Tănase. Acesta explică cum pot fi testați fotbaliștii români astfel încât cu minute înaintea unui meci să știe sigur dacă au sau nu virusul COVID în organism. 

Bogdan Tănase, reprezentant Romlab, interviu exclusiv pentru ProSport

ProSport: Buna ziua, domnule Tănase. Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre testele pe care compania dumneavoastră le produce?

Bogdan Tănase: Buna ziua! Sigur! Putem depista prezența anticorpilor din organism. Specialiștii spun că în urma infectării există un proces prin fiecare individ produce anticorpi într-un procent mai mare sau mai mic. Noi, cu produsul nostru venim în ajutorarea testelor RT-PCR. Pot spune că testul nostru oferă un rezultat rapid care poate fi verificat cu PCR.

PS: Mai exact?

BT: Cele două testări ar trebui făcute în paralel. Pentru că până vin rezultatele PCR, există un timp în care oamenii pot infecta mai departe pe alții. Acest timp ar putea fi eliminat prin testele noastre. Un alt plus foarte mare este acela prin care să afli dacă ai trecut prin boală pentru că sunt cazuri în care testările PCR sunt negative, dar în corp există anticorpi. Adică virusul a existat. Și în această situație putem fi donatori de plasmă ceea ce e foarte important.

PS: Stați puțin, noi am crezut că puteți testa integral fotbaliștii pentru a primi rezultatele cu minute înainte de meciuri.

BT: Avem și această variantă!

PS: Detaliați, vă rog.

BT: În primul rând ar trebui făcut testul de anticorpi înainte de intrarea în cantonament. Acesta ar fi primul triaj. După aceea să fie făcute teste de anticorpi și de antigeni cu câteva ore înainte de meci. Astfel putem fi siguri că jucătorii nu sunt infectați cu COVID.

PS: Cât costă această procedură?

BT: Ambele testări maximum 100 de lei. Asta față de 300 de lei cât costă în mod normal testele normale PCR.

PS: În cât timp oferiți rezultatele testelor?

BT: Procedura durează 15 minute, de la recoltarea probei de sânge din venă și până la final. 

PS: Ce marjă de eroare există? 

Bogdan Tănase, director general Romlab

BT: Foarte mică! Marja de teste corecte este undeva la 99,9%. Asta ca să nu zic 100%. Iau în calcul aici că pot exista erori din cauza transportului de la producție și până la client. Noi la 5000 de teste produse facem 50 de eșantioane în care punem COVID inactiv pentru un test al calității. Acel controller verifică dacă testul aleatoriu respectă rezultatul pozitiv. Pe aceste eșantioane am avut 100% rezultate corecte. Sau procedura poate să fie prost executată și să ducă la un rezultat eronat.

PS: Aveți capacitatea de testare pentru întreaga Liga 1 care înseamnă 16 echipe fiecare cu loturi între 20 și 35 de jucători + staff tehnic și staff auxiliar?

BT: Fără probleme! Noi producem 50.000 de teste pe zi.

„Federația de canotaj a primit de la noi o donație de 320 de teste anticopri vinerea trecută pentru testarea lotului de canotaj” – Bogdan Tănase

Publicat: 03 11. 2020, 17:40
Actualizat: 03 11. 2020, 18:04