UPDATE 14:00 Curtea de Apel București a respins în această dimineață cererea Rapidului de judecare în regim de urgență a suspendării sentinței care a decis falimentul clubului. Giuleștenii nu mai au nicio cale de atac, astfel că dosarul pentru suspendarea deciziei de intrare în faliment va fi judecat așa cum fusese stabilit inițial, pe 20 iulie, cu doar două zile înainte de startul oficial al noului sezon al Ligii 1.
„Respinge cererea de suspendare provizorie ca neîntemeiată. Fără cale de atac. Pronunțată în ședință publică azi, 07.07.2016” se arată în decizia de astăzi a instanței.
Nico șansă pentru Liga 1 Hotărârea luată astăzi de magistrații Curții de Apel face ca Rapid să nu mai aibă practic nicio șansă de a evolua în Liga 1 din sezonul viitor. LPF a anunțat că dacă până pe 12 iulie, la Adunarea Generală a Ligii, nu se suspendă decizia de faliment, Rapid nu va primi niciun ban din drepturile TV și nici dreptul de a participa în Liga 1. Este clar astfel că giuleștenii nu vor putea fi programați în noul sezon și nici nu vor intra la tragerea la sorți pentru stabilirea țintarului Ligii 1.
Pe 13 iunie, Tribunalul București a pronunțat falimentul societății care administrează clubul de fotbal Rapid București. Suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de aproximativ 4 milioane de euro.
Dansul pe sârmă al Rapidului continuă într-un ritm halucinant, cu răsturnări ciudate de situație. Noii avocați – sursele ProSport vorbesc de Casa de Avocatură Mușat și Asociații – s-au mișca iute și eficient. Au depus marți, la Curtea de Apel, două cereri în numele clubului: una de suspendare a unei executări silite și o alta pentru „suspendarea provizorie a executării”. Ambelor cereri li s-a fixat termenul de 20 iulie, adică opt zile după Adunarea Generală a LPF până la care Rapid trebuie să facă dovada că a suspendat sentința de faliment. Prin intermediari, clubul a transmis că s-a obținut aducerea procesului de pe 20 iulie pe 7 iulie, adică joi. Site-ul Ministerului Justiției, unde se anunță astfel de lucruri, portal.just.ro, nu a consemnat însă această schimbare. În același timp, avocații au depus și recursul la decizia de faliment, chiar dacă Tribunalul București nu a publicat încă motivarea sentinței.
La dosarul ajuns la Curtea de Apel au apărut, spun sursele ProSport, niște contracte de sponsorizare în valoare de câteva sute de mii de euro, spre deosebire de momentul sentinței de la Tribunalul București. În plus, există și o adresă semnată de Gino Iorgulescu, șeful LPF, care dă asigurări că din drepturile TV pot intra, în acest sezon, aproape 1,4 milioane de euro.
Situația e foarte tensionată la ProRapid, unde fotbaliștii și antrenorii așteaptă cu înfrigurare verdictul. Marți s-a anunțat că Valerii Moraru și Dinu Gheorghe vor vizita echipa după-amiază, pentru niște comunicări importante. La momentul anunțat, ora 18:30, s-au prezentat și doi suporteri, să vadă ce se întâmplă. Numai că Moraru și Gheorghe n-au mai apărut, fotbaliștii aflând ulterior că aceștia ar fi trecut, totuși, pe acolo, dar la prânz, când echipa dormea.
Șefii clubului au dezmințit toate informațiile până în ultima clipă
În acest moment, Rapid e deja în colaps și aproape de dispariție. ProSport a prezentat pas cu pas noutățile despre situația reală existentă la club, în ciuda dezmințirilor sistematice date de patroni. Societatea are datorii de 4,5 milioane de euro, din care peste 2 milioane la ANAF – care a și cerut, de altfel, încă din 2015 falimentul. În ultimul an, veniturile lunare au fost de aproape 150.000 de lei, iar cheltuielile de aproape 450.000 de lei.
Pe 13 iunie, Tribunalul București a decis intrarea clubului în faliment și l-a numit lichidator judiciar pe Aurel Brihac. Acesta a decis să nu mai semneze niciun contract până când patronii nu îi prezintă dovada clară că există bani în contul unic al clubului – care acum are zero lei. Pe măsură ce au expirat contractele angajaților, Rapid a rămas fără antrenori, conducători sportivi, staff medical și jucători.
După ce, timp de câteva luni, au dat asigurări, mai întâi, că nici nu se pune problema falimentului, apoi că nu se pune problema ca echipa să nu participe în Liga 1 și au anunțat în fiecare zi că s-au semnat contracte cu noi jucători, conducătorii clubului au recunoscut, în cele din urmă, că Rapid este foarte aproape de desființare.
Liga a anunțat că nu dă niciun ban din drepturile TV dacă până pe 12 iulie nu se suspendă decizia de intrare în faliment
Moraru a încercat fără succes, în ultimele săptămâni, să-l determine pe Brihac să retragă acțiunile depuse în instanță pentru executarea silită a lui Dinu Gheorghe pentru o datorie de 420.000 de lei către Rapid și a Azuga Waters pentru alți 500.000 de lei. Apoi, patronul a depus la tribunal cererea de schimbare a lichidatorului judiciar.
În acest timp, LPF a anunțat că dacă până pe 12 iulie, la Adunarea Generală a Ligii, nu se suspendă decizia de faliment, Rapid nu va primi niciun ban din drepturile TV și nici dreptul de a participa în Liga 1.
Acesta este și motivul pentru care patronii Rapidului s-au grăbit atât de tare pentru a obține un verdict de la Curtea de Apel înaintea datei de 12 iulie.
Interesant este că tot joi se așteaptă și verdictul în procesul intentat de italianul Angelo Massone, care pretinde că el este proprietarul de drept al Rapidului, și nu Valerii Moraru. În această conjunctură, există posibilitatea teoretică să se obțină suspendarea sentinței de faliment, apoi să se afle, în celălalt proces, că noul patron este Massone!
Pe de altă parte, dacă sentința de intrare în faliment e confirmată de Curtea de Apel, clubul va ajunge în Liga a V-a, momentan, până când societatea va fi radiată de la Registrul Comerțului. Apoi, palmaresul va merge la AFC și UFC Rapid, doi acționari minoritari la actuala societate. Ambele societăți sunt controlate din umbră, conform informațiilor ProSport, de George Copos.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER