Bumbescu suferă, morții primesc bani! Fostul stelist este ignorat de MTS. Situație ridicolă în sportul românesc

ProSport a verificat lista și a descoperit un decedat care primea bani lună de lună Sumele sunt însă în bancă, neatinse

Pe lista de așteptare mai sunt încă aproape o sută de persoane

Știrea zilei, în cheie agresivă. Ministerul Tineretului și Sportului a plătit, mai bine de doi ani, o indemnizație de merit în valoare de 1.800 de lei lunar unei persoane decedate. În tot acest timp, zeci de oameni de sport, unii cu probleme sociale și de sănătate grave, au așteptat în zadar să se elibereze un loc pe listă. Deși schema MTS este înțesată de consilieri și băgători de seamă, nimeni nu a avut ca atribuție verificarea „stării de bine” a rentierilor. Decedatul în cauză, Anton Groman, fost rugbyst și comentator radio reputat, a trecut în lumea celor drepți în primăvara anului 2011.

Aceeași știre, dar în cheie moderată. Într-o țară cu sistem informatic fracturat, în care poștașii livrează pensii decedaților din anii 80, amenzile de circulație plătite la termen figurează ca neachitate în fișa fiscală chiar și ani buni, sau justiția citează din „greșeală” alte persoane, hazardul mai lovește o dată. Anton Groman, un fost om de rugby decedat în 2011, a figurat până în septembrie 2013 pe listele de indemnizație de merit acordate de stat. Rudele sale nu au informat ministerul și nici MTS nu are un serviciu specializat pentru a verifica situația rentierilor. Banii sunt virați direct într-un cont bancar. În „cazul Groman”, indemnizațiile au rămas neatinse, în bancă. Urmașul său n-a știut probabil de sumele respective, iar MTS le va recupera.

Dintre cele două variante de mai sus, alegeți-o pe cea mai apropiată de cheia dumneavoastră personală.

1500 de indemnizații în toată țara
Fostul mare fotbalist Adrian Bumbescu (55 de ani) a redeschis zilele trecute tema „indemnizațiilor de merit”. „Nu mai am din ce să trăiesc. Aștept ca dosarul meu să fie propus spre aprobare”, a susținut fostul câștigător al Cupei Campionilor Europeni. În luna mai 2013, cinci dintre jucătorii campioni la Sevilla au solicitat ajutor de la stat, dar numai două dosare au fost aprobate, cele ale lui Duckadam și Majearu. Bumbescu, Bălan și Bărbulescu au rămas pe lista de așteptare.

În urmă cu 11 ani, Parlamentul vota legea numărul 118, prin care se aproba acordarea de indemnizații de merit unor personalități române de prestigiu ale științei, culturii și sportului. Conform articolului 5, cuantumul lunar al indemnizației este egal cu trei salarii minime brute pe țară și este neimpozabil. Numărul total al acestor indemnizații, care sunt diferite de rentele viagere din sport, este de 1.500.

S-a suplimentat un loc
Din acest total, cota repartizată sportului a fost de 115, dar a crescut la 116, cât e în prezent. Explică un om din sistem: „În luna mai 2013, când s-au luat în discuție dosarele fotbaliștilor de la Steaua, exista un singur loc liber pe listă. Apropo, lista este fixă. Intră unul nou doar când moare altul. Ei bine, printr-un artificiu, au mai asigurat un loc, probabil luându-l de la cultură. Așa s-a ajuns la 116″. Pe lista celor care primesc acum câte 1.800 de lei lunar se află foști mari sportivi (Mircea Tutovan – volei), antrenori de prestigiu (Tudor Petruș – scrimă, Victor Mociani – canotaj, Nicolae Mărășescu – atletism), arbitri (Ion Igna, Nicolae Rainea – fotbal) sau medici reputați (Nicolae Ploeșteanu – doctorul lotului olimpic la 12 ediții ale JO!). Câțiva dintre ei sunt la marginea vieții, iar alții au probleme grave de sănătate (Toma Prădatu – fostul secretar al FR de Gimnastică, este paralizat după ce a fost împușcat în Venezuela).

Bumbescu nu îndeplinește condițiile
Pornind de la această temă, ProSport a efectuat o verificare sumară a listei. Așa s-a descoperit „Cazul Groman”. Nu s-a eliberat însă doar un loc pe listă, ci chiar două, pentru că marți seară a decedat un fost antrenor emerit la volei, Nicolae Terchilă. Cine intră în locul celor doi? „Sunt sute de dosare în așteptare. Vom face o subcomisie care va analiza fiecare solicitare. Bumbescu nu a îndeplinit condițiile de prima dată, pentru că nu avea vârsta de 60 de ani și nici invaliditate de muncă, precum Duckadam. Sunt oameni care așteaptă de 20 de ani, iar ei vor să fie rezolvați imediat”, a declarat secretarul de stat Carmen Tocală. În ce privește „Cazul Groman”, Tocală a punctat: „Este regretabil, vom recupera banii și vom vedea dacă putem să-i dăm retroactiv altui solicitant”.

Când s-a propus legea referitoare la acea indemnizație, eu eram secretar de stat și mi-a fost rușine să includ pe lista performanțelor și pe cea a Stelei. Pe atunci se premiau doar echipa națională și olimpicii. N-am vrut să se creadă că vreau să profit de pe urma funcției pe care o aveam, deși nici eu nu am un trai extraordinar. Mai întâi să primească jucătorii, apoi antrenorul și conducerea.
Emeric ienei, antrenor Steaua ’86

În mai, eu am depus cele cinci dosare, Bărbulescu, Bălan, Duckadam, Bumbescu și Majearu, la propunerea MTS. Apoi Academia Română a fost cea care le-a validat, pe al meu și pe al lui Majearu
Helmut Duckadam

Publicat: 01 11. 2013, 08:46
Actualizat: 01 11. 2013, 10:36