Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a finalizat, în cele din urmă, în ședința de luni, 29 mai 2017, cazul în care mai mulți componenți ai echipei Unirea Tărlungeni au fost pârâți de FRF ca participanți la meciuri trucate pentru pariuri. Antrenorul Laurențiu Tudor, vicepreședintele Cristian Mătărău și jucătorul Epaminonda Nicu au fost sancționați cu amenzi însumate la 235.000 de lei și 21 de luni de suspendare din fotbal. Este al cincilea caz de acest gen care primește un verdict cu sancțiuni din partea comisiei FRF. Ciudat este că din acesta au dispărut câteva nume care până acum erau citate și ele în caz.
Investigația Federației Române de Fotbal împotriva clubului mutat în vara anului trecut de la Tărlungeni – Brașov, la Ștefăneștii de Jos – Ilfov, vine ca urmare a unui raport realizat de SportRadar, care a arătat că partida respectivă a fost trucată. Meciul vizat este cel dintre Unirea Tărlungeni și CS Balotești (scor 1-3, desfășurat în etapa a 16-a a actualului sezon al Ligii 2, pe 12 noiembrie 2016), când Laurențiu Tudor (foto mic 1), demisionar în acel moment de la Unirea, a intrat în vestiar și a blocat ușa pentru ca antrenorul echipei, Adrian Matei, să nu poată întra în timp ce el discuta detaliile.
Cel mai dur sancționat a fost vicepreședintele Mătărău, suspendat 10 luni și amendat cu 120 de mii de lei, apoi e urmat de Tudor, cu 8 luni și 90 de mii de lei și de Epaminonda Nicu, cu 3 luni și 25 de mii de lei.
Laurențiu Tudor (40 de ani) a fost antrenor la FC Snagov, CSM Râmnicu Vâlcea, CS Ștefănești, FC Costuleni, Flota ÅšwinoujÅ›cie (Polonia) și Unirea Tărlungeni. Pe vremea când antrena în Liga a 2-a din Polonia, în 2015, Tudor a fost anchetat și de federația poloneză, a fost suspendat până la terminarea investigației, însă acesta a părăsit țara și cazul a fost ulterior clasat.
Fundașul Epaminonda Nicu (37 de ani – foto mic 2, în stânga) a fost campion național cu Unirea Urziceni în 2009, iar după aceea a mai evoluat pentru FCM Târgu Mureș, ACS Berceni și ultima dată la Unirea Tărlungeni. În prima parte a campionatului a evoluat în 17 jocuri pentru Unirea, înscriind și un gol.
Braga, Voinea și Zaina au dispărut din caz
Interesant este și faptul că, pe lângă cele trei persoane sancționate, citate aproape săptămână de săptămână în acest caz au fost și alți trei jucători ai Unirii, însă care au dispărut de pe listă și nu s-a mai precizat nimic despre ei. Este vorba despre Gabriel Braga (22 de ani), Albert Voinea (24 de ani) și Ionuț Zaina (23 de ani), toți suspectați că sunt implicați în meciuri aranjate pentru pariuri.
Braga a ajuns între timp la CS Tunari, în Liga 3, Voinea e încă blocat contractual de Unirea, iar Zaina a ajuns în Liga 1, la Pandurii Târgu Jiu, acolo unde a bifat 11 meciuri.
Al cincilea caz sancționat
Suspendarea celor de la Unirea Tărlungeni este al cincilea caz de acest gen în ultima perioadă în fotbalul românesc, pe rol fiind încă două. FRF i-a pârât la Comisia de Disciplină și Etică și pe Alexandru Bălțoi, ori pe Laurențiu Vențer și Bogdan Marciuc, aceștia doi din urmă făcând parte din același caz Academica Clinceni, în care președintele Alexandru Dragomir a fost sancționat.
Primul a fost lotul Gloria Buzău, echipă ce în sezonul trecut al Ligii 2 a rămas fără 14 jucători și trei antrenori, în frunte cu Viorel Ion, după ce Comisia de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal a dictat sanțiuni pentru că aranjaseră meciuri pentru a obține bani din pariuri. Sancțiunile au însumat 14 ani și șase luni de suspendare, plus amenzi în valoare totală de 960 000 de lei.
Apoi a urmat suspendarea antrenorului italian al FC Caransebeș Giovanni Pisano pentru nouă luni, acesta încasând și o amendă de 100.000 de lei pentru tentativa de trucare a meciului din Liga 2 FC Caransebeș – Unirea Tărlungeni 1-1. Jucătorul Mădălin Livan l-a pârât la FRF pe antrenor după ce acesta le-a cerut elevilor săi „goluri multe”, iar la pauză le-a solicitat să piardă cu 3-0. Pisano a fost judecat în lipsă după ce a plecat din România.
Iar un exemplu negativ este și antrenorul campioanei en titre, Marius Șumudică, care a fost suspendat șase luni și amendat cu 100.000 de lei pentru că a pariat pe mai multe meciuri. Șumudică a făcut apel, iar sancțiunea a fost redusă la doar două luni și a fost aplicată, în mod ciudat, abia la începutul actualului sezon competițional al Ligii 1.
În fine, pe 15 martie, membrii Comisiei de Disciplină și Etică a Federației Române de Fotbal au dictat o suspendare de trei luni și o amendă de 25.000 de lei pentru Alexandru Dragomir, vicepreședintele Academicii Clinceni. Cazul a fost pornit după denunțul făcut la Comisia de Integritate a FRF de fostul portar al echipei Academica Clinceni (locul 12 în Liga 2), Andrei Marinescu (32 ani), împotriva lui Dragomir (32 ani), pentru tentativă de trucare a unor partide amicale desfășurate într-un cantonament efectuat în Austria.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER