Campionatul României, istorie de 113 ani! Cum s-a numit fotbalul nostru de-a lungul timpului și câte schimbări s-au produs | SPECIAL
Prima ligă a României pornește la drum cu o nouă denumire: Liga 1 – Superliga se va numi competiția care pentru prima oară nu o va avea la start și pe Dinamo.
Inițial, primul eșalon s-a numit „Cupa ASAR”, apoi Divizia A, iar în ultimii ani cele mai importante echipe au fost în Liga 1. Nivelul a scăzut atât de mult încât campioana are nevoie acum să treacă de nu mai puțin de patru tururi preliminare, pentru a reuși calificarea în grupele Ligii Campionilor.
„Nu sunt satisfăcut de finalul sezonului, când această echipă cu tradiție, care n-a retrogradat niciodată, a retrogradat anul acesta. E o pierdere pentru Liga Profesionistă de Fotbal din punct de vedere al tradiției, al spectatorilor și multe altele”, a spus Gino Iorgulescu, despre situația lui Dinamo.
Fotbalul românesc trece prin a treia schimbare! Vom avea Liga 1 – Superliga
De-a lungul timpului, fotbalul nostru a avut mai multe denumiri, cele mai cunoscute fiind „Divizia A” și „Liga 1”.
În decembrie 1909 mai multe echipe din țară au luat startul în ceea ce s-a numit „Asociațiunea Societăților Atletice din România”.
Din sezonul 1921-1922, primul eșalon din România a devenit „Divizia A”, cu o ligă alcătuită din doar șapte echipe. Venus București și Chinezul Timișoara, două echipe de mare tradiție, au dispărut între timp de pe „harta” fotbalului românesc.
La începutul sezonului 2006-2007, „Divizia A” a devenit Liga 1, fiind redenumite și ligile inferioare. Până la schimbare survenită vineri, în urma parteneriatului cu Superbet, Liga 1 a avut și perioade excelente, cu echipe care s-au calificat direct în grupele Ligii Campionilor.
Cele mai multe apariții în istorie le are Ionel Dănciulescu, iar cel mai bun marcator în prima ligă rămâne legendarul Dudu Georgescu, fotbalist cu 252 de goluri înscrise.
Venirea alături de noi a unui asemenea partener confirmă statutul acestei competiții, care e cea mai important și mai valoroasă din România și poate determina pe toți cei implicați să crească nivelul evoluțiilor” – Gino Iorgulescu, președinte LPF