Care a fost singura eroare de la derby-ul Rapid – Dinamo și ghid informativ la atacul cu talpa în Liga 1 | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 28

Gigi Becali desființat pe Istvan Kovacs
Vezi galeria foto - 6 poze

Etapa a 28-a din Liga 1 a stat sub semnul derby-ului Rapid – Dinamo și a debutului pe prima scenă a doi „fluierași” de perspectivă.

De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.

Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.

Care a fost singura eroare de la derby-ul Rapid – Dinamo și ghid informativ la atacul cu talpa în Liga 1 | ANALIZĂ MARIUS AVRAM ETAPA 28

Meciul Gaz Metan Mediaș – U Craiova 1948 a avut două situații care puteau duce la accidentări serioase ale unor jucători.

Astfel în minutul 2 Alexandru Negru, jucător craiovean, face un atac cu talpa înspre piciorul unui adversar, Paul Costea, aflat la pământ.

De asemenea în minutul 33 Constantin Albu, tot de la Craiova, în lupta pentru minge la mijlocul terenului, are o intrare brutală cu talpa pe tibia lui Dobrin Gașpar.

Arbitrul, la ambele faze, acordă doar lovitură liberă fără nici o sancțiune disciplinară.

Legile Jocului defindesc faultul grosolan astfel: „Un atac prin alunecare sau un atac (efectuat cu scopul de a juca mingea) care pune în pericol integritatea fizică a unui adversar sau care utilizează forță excesivă trebuie sancţionat ca fault grosolan”.

Orice jucător care loveşte un adversar în momentul când îşi dispută mingea, din faţă, din lateral sau din spate, cu unul sau ambele picioare, cu forţă excesivă, periclitând integritatea fizică a adversarului, se face vinovat de fault grosolan.

„Contează direcția crampoanelor”

În ambele situații jucătorii craioveni efectuează atacuri cu talpa, cu crampoanele, direct pe piciorul adversarului, în mod clar punând în pericol integritatea fizică a acestora.

Un criteriu important, pe care un arbitru trebuie să îl ia în calcul, este direcția crampoanelor, spre minge sau spre adversar. Acest gen de atac trebuie sancționat de arbitru cu cartonaș roșu.

Derby-ul etapei Rapid – Dinamo, arbitrat de Istvan Kovacs, ne-a adus un joc aprig, disputat, în general controlat foarte bine de brigada de arbitri. Am avut totuși o fază interesantă, foarte dificilă și atipică, genul de faza care este greu de văzut și judecat de către orice arbitru.

Astfel în minutul 33 la o centrare dintr-o lovitură liberă a celor de la Dinamo, portarul echipei Rapid aleargă spre minge și sare în încercarea de a o boxa pentru a respinge.

În același moment, în încercarea de a juca mingea cu capul, un atacant dinamovist sare ciocnindu-se cu portarul în aer. Analiza pe genul acesta de situații se face luând în calcul cine a jucat mingea, care dintre cei doi jucători a reușit să o atingă.

Faza de la Rapid – Dinamo, genul de fază pentru care s-a inventat sistemul VAR

Dacă pe vizionarea în direct a meciului a fost imposibil să îmi dau seama, reluările au arătat faputul că singurul jucător care atinge mingea este atacantul dinamovist.

Portarul Horațiu Moldovan are o ieșire neglijentă și nu reușește să boxeze mingea, lovind adversarul cu brațele în cap. Este genul de fază pentru care s-a inventat sistemul VAR, fază desfășurată în viteză în care diferența dintre penalty și jocul continuă o fac câțiva centimetri.

Dacă portarul atingea mingea în această situație, fie și puțin, sau mai clar ar fi fost el cel care reușea să o respingă, decizia corectă ar fi fost de a lasă jocul să continue. Din reluări se vede că portarul nu atinge deloc balonul și astfel decizia corectă ar fi fost lovitură de la 11 metri.

Cine sunt cei doi tineri „fluierași”?

Etapa aceasta a avut și doi arbitri aflați la debut în liga 1. Astfel la meciul FC Botoșani – CS Mioveni a fost delegat arbitrul Vlad Băban, în vârstă de 33 de ani din Iași.

Se știe printre arbitri că terenul de la Botoșani nu este unul unde sunt meciuri ușoare dar tânărul ieșean s-a descurcat foarte bine la acest meci, controlând jocul în totalitate datorită deciziilor bune.

Și la meciul UTA Arad – Academica Clinceni a debutat orădeanul Rareș Vidican, în vârstă tot de 33 de ani. Un alt debut reușit într-un meci disputat, controlat foarte bine. Mă bucur că începem să vedem arbitri noi în Liga 1 și sper că CCA să continue să dea șanse unor tineri.

Felicitări lui Vlad și lui Rareș pentru debut și succes în activitatea de arbitraj!

Ucraina: am vizitat ca arbitru Kiev, Odessa și Lvov

În aceste momente dificile gandurile noastre ale tuturor sunt indreptate către familiile care suferă în urma războiului din Ucraina. Am vizitat, în câteva rânduri la meciuri internationale, orașele Kiev, Odessa si Lvov. Am luat legătura cu unii dintre cei cu care m-am împrietenit în aceste deplasari in incercarea de a fi alaturi de ei in aceste momente dificile.

De a-i ajuta pe ei si familiile lor, așa cum pot. Încurajez pe oricine poate și vrea să ajute să o facă.

Publicat: 28 02. 2022, 13:19
Actualizat: 15 03. 2022, 10:45