Care e cel mai tare club din România la juniori și tineret din toate timpurile? Fotbalistul Mitică Dragomir, campion național: „Am fost coechipier cu Ion Crăciunescu și Donose, iar Iordănescu era adversar!”. Descoperire incredibilă ProSport după o analiză în premieră | EXCLUSIV

Care e cel mai tare club din România la juniori și tineret din toate timpurile? Fotbalistul Mitică Dragomir, campion național: „Am fost coechipier cu Ion Crăciunescu și Donose, iar Iordănescu era adversar!”. Descoperire incredibilă ProSport după o analiză în premieră | EXCLUSIV
  • Publicat:

Într-un fotbal românesc răsucit zilele acestea în jurul regulii U21 din Superliga, ProSport îți oferă într-un amplu demers editorial răspunsul la o întrebare aparent încuietoare: care e cel mai tare club din România la juniori și tineret, cea mai performantă pepinieră din fotbalul românesc all-time? Firește, analiza tuturor parcursurilor sportive pentru toate produsele cluburilor românești din toate timpurile, ca să vedem eficiența pepinierelor, e o inițiativă imposibilă. Dar criteriul performanței, al titlurilor naționale câștigate la juniori și tineret, oferă o concluzie edificatoare: cine e campioana all-time la juniori și tineret în fotbalul românesc?

După 77 de sezoane, aflăm cel mai tare club la juniori!

Într-un material complex, structurat în două episoade, vom parcurge împreună evoluția campionatelor naționale de juniori și tineret de la începuturi până în prezent, descoperind în final cea mai titrată pepinieră din fotbalul autohton.

  • Sunt 77 de sezoane în care s-au organizat aceste competiții juvenile în România, în unele din acestea având două campioane, una de tineret, alta de juniori I.

Au fost identificate și clasificate, în acest demers realizat în premieră, toate campioanele naționale ale competițiilor de tineret, juniori I sau II, indiferent de denumirea acestor competiții de-a lungul vremii (Campionat Național Juniori Republicani, Juniori I, Divizia Națională de Juniori, Campionat Național de Tineret-Rezerve, Tineret-Speranțe sau Liga de Tineret din prezent). Unul din instrumentele de lucru deosebit de importante pentru documentare l-a constituit lucrarea jurnaliștilor Alin Buzărin și Cristian Costache: “100 – Poveștile nemuritoare ale fotbalului românesc”.

Cine crezi că e cea mai bună? Steaua, Dinamo, Rapid, Craiova?

Primii ani, cu Reșița, Ripensia, UTA, CCA….

Sezonul 1937/1938 a fost primul în care am avut campioană națională de juniori I. Laureata care deschide istoria este UD Reșița, devenită CSM peste ani și promovată în această vară în Liga 2 (foto jos).

În 1955 debutează în România și Campionatul de Tineret, abandonat însă după doar o ediție, apoi reluat pentru un sezon singular (1961/1962) și devenit constant din 1968 (printr-o competiție tip cupă, pregătitoare) până la Revoluția din 1989, după cum vom vedea.

Până în 1970, avem primele titluri naționale ale Rapidului (Locomotiva București), Petrolului Ploiești (Petrolul București la acea vreme), Steaua (CCA București) și Universitatea Cluj (Știința).

O apariție surprinzătoare pentru acei ani: CFR Cluj, cu titlu adjudecat în deschiderea Cupei României 1964, în fața a zeci de mii de spectatori! A fost 1-0 cu Știința Galați iar în echipa pregătită de Ștefan Nagy se regăseau Mircea Salomir, viitorul arbitru!, Hășmășan, Gocan, Lupas, Marczis sau Constantin Lungu. CFR se numea atunci CSM, după fuziunea cu Rapid Cluj.

Titluri naționale tineret și juniori 1938-1968

Iată, cu denumirea acelor timpuri, cluburile campioane, cu mențiunea că în edițiile unde apar două campioane, prima este la categoria tineret, iar a doua, la categoria inferioară de vârstă (juniori I sau II când tineretul a fost rebotezat):

  • 37/38 – UD Reșița, 38/39 – Venus București, 39/40 – CFR Timișoara, 47/48 – Ripensia Timișoara, 48/49 – Petrolul București, 1950 – Metalul Oradea, 1951 – Locomotiva București, 1952 – Flacăra Ploiești, 1953 – Metalul Târgoviște
  • 1954 – Progresul București, 1955 – CCA București & Știința Cluj, 1956 – Știința Cluj, 57/58 – UTA Arad, 58/59 – UTA Arad, 59/60 – Rapid București, 60/61 – Dinamo București, 61/62 – Steaua București & Farul Constanța
  • 62/63 – Farul Constanța, 63/64 – CSM Cluj, 64/65 – Știința Cluj , 65/66 – Rapid București, 66/67 – U Cluj, 67/68 – Steaua București (tip cupă) – UTA Arad

Fenomenul U Cluj și 30.000 de spectatori

Ce emulație trezeau finalele de juniori disputate tradițional în deschiderea finalei Cupei României? Spre exemplu, în 1971, au fost 30.000 de spectatori pe bucureșteanul “23 August” ca să urmărească ultimul act dintre Școala Sportivă Sibiu și Petrolul Ploiești, 4-3 la penalty-uri! Asistența avea să crească la 50.000 de fani pentru Steaua – Dinamo, finala Cupei desfășurată în continuare!

În 1972, U Cluj a câștigat la ambele categorii de vârstă, pepiniera ardeleană sub comanda legendarului Andrei Sepci fiind una de top în epocă. În urma lui “U” au terminat la tineret Dinamo, cu Dobrău, Custov, Cavai sau Vrânceanu, dar și Craiova lui Negrilă și Bondrea! La juniori, în echipa dinamovistă care a pierdut finala a jucat și Mihai Stoichiță! Peste doi ani, actualul director tehnic FRF avea să câștige Cupa României cu Jiul Petroșani (foto jos din Cronica Văii Jiului).

Dragomir: „Poate cluburile din Superliga ar trebui obligate să aibă toate echipa a doua!”

Primul titlu la tineret din istoria Universității Craiova a venit în 1969, iar printre fotbaliștii acelei formații se află și două nume la care poate puțini s-ar gândi: Ion Crăciunescu și Dumitru Dragomir! Fostul președinte LPF rememorează în exclusivitate pentru ProSport această experiență: „Domnule, am fost campioni naționali, și chiar pot spune că am avut un aport important. Am fost titular! Am jucat 25 de meciuri în acel sezon! Ce jucători erau, ceva de incredibil! Îi aveam coechipieri, în echipa noastră pregătită de Constantin Oțet, pe Donose, Deselnicu, Martinovici, Dașcu… L-am avut adversar pe Iordănescu de la Steaua… Un nivel calitativ de excepție! Echipele de tineret aveau un rol major în fotbalul românesc, iar Craiova acelor ani chiar era o forță”.

Dragomir, cu 25 de meciuri bifate în 1968/1969 pentru tineretul campion al Craiovei, față de doar 5 apariții ale viitorului mare arbitru Ion Crăciunescu, e de părere că o soluție pentru prezent și viitor o poate reprezenta, în substituirea Campionatului de Tineret, existența cât mai multor formații secunde pentru cluburile din Superliga:

Echipa a doua, pentru cluburile din primul eșalon, este extrem de importantă! Cluburile mari, puternice, au neapărat nevoie de echipa a doua iar jucătorii lor tineri au nevoie ca de aer să joace, mai ales dacă sunt valoroși! Ce faci dacă ai câțiva fotbaliști sub 18 ani talentați? De ce să nu-i arunci în joc la nivel de seniori, să îi promovezi cum trebuie? Poate că o soluție ar fi obligativitatea pentru cluburile din Superligă să aibă toate echipa a doua!”

De la Ștefănescu și Augustin spre Cârțu, Pițurcă sau Nae Manea

A fost o pleiadă de viitori jucători de calibru care s-a format în competițiile de tineret și juniori ale anilor ‘70 și ‘80. Spre exemplu, Marcel Răducanu și Costică Ștefănescu erau coechipieri la tineretul Stelei în 1972/73. Sezon în care Dinamo a fost campioană la juniori cu Ion Marin și Ionel Augustin în primul 11, după ce a eliminat în semifinale pe Metalul București, unde apăra… Dumitru Moraru! Peste doi ani, ajunși la tineretul “câinilor”, Marin, Augustin (foto jos) dar și Ion Moldovan deveneau campioni naționali și la această categorie.

Craiova lui Boldici, Cârțu și Pițurcă se încorona la tineret în 1974 (avea să o facă și în 1979, cu Bumbescu și Adrian Popescu în echipă), în vreme ce Rapidul lui Nae Manea și Marian Ioniță încheia pe locul 3. Același an aducea titlul la juniori al studenților clujeni, cu Vaczi II și Câmpeanu II pe teren.

Titluri naționale tineret și juniori 1969-1979

  • 68/69 – Univ. Craiova & U Cluj, 69/70 – Dinamo Bacău & Metalul București, 70/71 – Univ. Craiova & ȘS Sibiu, 71/72 – U Cluj & U Cluj, 72/73 – Petrolul Ploiești & Dinamo București, 73/74 – Univ. Craiova & U Cluj
  • 74/75 – Dinamo București & Rapid București, 75/76 – Univ. Craiova & Steaua București, 76/77 – SC Bacău & Chimica Târnăveni, 77/78 – Poli Timișoara & Progresul-Vulcan București, 78/79 – Univ. Craiova – SC Bacău

Super antrenori și super jucători

Din 1976 avem Divizia Națională de Juniori în loc de Tineret, cu 8 fotbaliști Under 18 și maximum doi seniori pe teren. Triumfă Bacăul lui Solomon, Agachi, Antohi și Mândrilă, în fața Farului cu Gache și Fane Petcu. O treaptă mai jos ca vârstă câștigă revelația Chimica Târnăveni, prin golul lui Laurențiu Bozeșan, viitor internațional.

În ultimul act al finalelor de juniori sau în echipele fruntașe de la tineret mai apar, până la Revoluție, fotbaliști precum V. Turcu, Eduard (Argeș), Gabor, Rednic (Corvinul), R. Lucescu, Stănici (Sportul Studențesc), Prunea (foto jos), Lupescu, Răducioiu (Dinamo), Șt. Preda, Panait, Răchită (Petrolul), Andrași, I. Pârvu (Brașov), Fulga, Iftodi (Victoria).

Iată și o parte din antrenorii excepționali care pregăteau formațiile de tineret în anii 1970 și mai apoi: Zavoda (Steaua), Bukossi (Farul), Ianovschi (Argeș), Al. Dan (UTA), Bazil Marian (Rapid), M. Rădulescu (Sportul), Timar (Dinamo), Oțet, S. Stănescu (Craiova), E. Iordache (Progresul), Petru Emil (U Cluj)….

Titluri naționale tineret și juniori 1980-1989

  • 79/80 – FC Argeș & Dinamo București, 80/81 – Dinamo București & Metalul București, 81/82 – SC Bacău & Corvinul Hunedoara, 82/83 – Univ. Craiova – Corvinul Hunedoara, 83/84 – Univ. Craiova & Partizanul Bacău
  • 84/85 – Steaua București & FCM Brașov, 85/86 – Steaua București & Sportul Studențesc, 86/87 – Steaua București & Dinamo București, 87/88 – Victoria București & Dinamo București, 88/89 – Dinamo București & Univ. Craiova

Până la Revoluție, egalitate în frunte: Dinamo, Craiova și U Cluj!

Înainte de a încheia episodul I să nu uităm, prinși de poveste și gloria acelor fotbaliști, tocmai de întrebarea fundamentală: care e cel mai tare club din România la juniori și tineret din toate timpurile?

Ei bine, pentru că ne oprim azi la anul 1989, să păstrăm suspansul topului all-time pentru episodul II. Iată cum arată, din 1938 până în 1989, topul titlurilor naționale:

  • 8        U Cluj, Dinamo București, Universitatea Craiova
  • 7        Steaua București
  • 4        Rapid București, SC Bacău
  • 3        UTA Arad, Petrolul Ploiești
  • 2        Metalul București, Farul Constanța, Progresul București, Corvinul Hunedoara
  • 1        UD Reșița, Venus București, CFR Timișoara, Ripensia Timișoara, Metalul Oradea, Metalul Târgoviște, CSM Cluj, Chimica Târnăveni, Școala Sportivă Sibiu, Partizanul Bacău, FCM Brașov, Poli Timișoara, FC Argeș, Sportul Studențesc, Victoria București

Descoperă în episodul II doar pe ProSport:

  • Cum schimbă evoluția de după 1989 a cluburilor ierarhia juvenilă?
  • Ce pepiniere au dominat ultimii ani în fotbalul nostru?
  • Cine e campioana all-time la juniori și tineret în fotbalul românesc?
Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună infidelul când a dat cu ochii de ea
Momentul în care o gravidă în 9 luni îşi prinde soţul cu amanta pe plajă. Ce a putut să-i spună…
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
De nerecunoscut! Transformarea fizică a brazilianului numit ”circar” de Gigi Becali la FCSB
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut să se despartă atât de repede
Adriana Simionescu și soțul ei și-ar fi spus „adio” după nici două luni de la nuntă! Ce i-ar fi făcut…
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am șanse la medalie”
Atletul român care nu a fost lăsat să participe la JO dintr-un motiv incredibil: „Mi s-a spus că oricum n-am…
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
Cum arată acum Rocsana Marcu, fosta prezentatoare tv. S-a îngrășat enorm, iar fanii abia dacă o mai recunosc
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
ULTIMA ORĂ! Florin Piersic a tras cortina! Anunț de ultim moment!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
BANCUL ZILEI. Sultanul: - Eunuc, adu-mi nevasta cu numărul 80!
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
Metoda prin care Ionuț vrea să-și ia un apartament, fără bani din conturi sau credit. Dezvoltatorii imobiliare ridică din sprâncene
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
De ce atât de puține plante sunt ALBASTRE?
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Milionarul român de doar 28 de ani, gest uriaş pentru o mamă singură cu 3 copii: Ai un suflet minunat
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Cele două alimente care ne fac mai inteligenți, potrivit dr. Vlad Ciurea
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mașinile care rămân garantat blocate la ITP. Vor fi reverificate la sânge de RAR
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Mariana spune că are o șopârlă în stomac: Medicii m-au trimis la...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
30 de streameri populari din România vin la primul event local de gaming din toamna asta
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
Sport murdar. Pedepse dictate după partide trucate la tenis şi anchetă în fotbal german
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
În cât timp se prescrie o infracțiune rutieră? După câte luni se anulează amenda de circulație
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul în română
Michele Morrone, mesaj acid după vizita în România. Ce l-a făcut pe actor să răbufnească, în online. A transmis totul…
×