Singurul motiv pentru care cazul atacantului polonez Lukasz Gikiewicz, care a trecut pe la FCSB, a fost mediatizat intens este faptul că Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne s-a pronunțat în acest caz.
TAS a constatat “bullying, intimidare și presiuni psihologice” împotriva jucătorului din partea formației patronate de Gigi Becali, mai simplu, a constatat hărțuire.
Practic, TAS a menținut decizia Camerei de Soluționare a Disputelor de la FIFA care a decis că rezilierea contractului de către jucător din cauza hărțuirii la care a fost supus este legală.
Mai trebuie precizat că faptele de hărțuire, în acest caz, sunt următoarele:
– Gikiewicz a fost scos de pe grupul de Whatsapp al primei echipe; – i-a fost luată mașina de serviciu oferită de club în urma semnării contractului și a fost scos din camera primită în cantonamentul de la Berceni; – antrenorul i-a interzis lui Gikiewicz să mai participe la antrenamentele primei echipei, iar atacantul a fost trimis să se antreneze singur; – nu a fost plătit.
ProSport a căutat cazurile din România care au ajuns la TAS, instituție care a dat dreptate fotbaliștilor.
Însă nu trebuie să uităm că în România au existat cazuri identice celei de la FCSB, în care jucătorii au fost hărțuiți pentru a rezilia un contract.
2013 – lui Vlad Andrei i-au fost reprogramate ședințele de antrenament de la 6 dimineața și 10 seara, evident alte ore de antrenament decât orele la care se antrena echipa. Vlad Andrei era chemat doar pentru câte o oră de antrenament. În acest caz, s-a aplicat o amendă de 1000 de lei echipei AFC Fortuna Brazi de către Consiliul pentru Combaterea Discriminării.
2015 – Mincă Mihai Adrian are probleme asemănătoare. Clubul refuză să îi achite drepturile salariale, i-a fost interzis să se antreneze cu lotul, este izolat de ceilalți jucători. Ulterior i se comunică nu mai poate să se antreneze nici măcar separat cu antrenorul secund și i se refuză accesul în incinta stadionului. S-a aplicat o amendă tot de 1000 de lei echipei Fotbal Club CFR 1907 – Cluj SA.
2017 – Iorga Laurențiu – Cătălin este izolat de echipă și este forțat să se antreneze separat de către Voluntari. Este aplicată o amendă de 10.000 lei clubului.
2019 – Gassama Aboubacar este hărțuit la Dunărea Călărași, nu i se permite să se antreneze cu echipa, este izolat, i se organizează antrenamente atunci când ceilalți jucători nu se aflau la antrenament, i se schimbă locul în care este cazat. Revenirea la echipă îi este condiționată de acceptarea încetării relațiilor contractuale. Și în acest caz, este aplicată o amendă de 10.000 de lei echipei AFC Dunărea 2005 Călărași.
2019 – Denis Grațian Hăruț. Faptele de hărțuire sunt aproape similare cu cele descrise mai sus: nu i se permite să se antreneze cu ceilalți jucători, este izolat de echipă, i se organizează antrenamente separate de la 6 dimineața, la prânz și de la 9 seara, este obligat să se schimbe într-o baracă și nu la vestiare, nu mai intră în programul de pregătire al echipei nu este luat în cantonament, nu beneficiază de antrenor, de asistență medicală, de condiții de refacere și recuperare, nu este programat la vizita medicală.
Și în acest caz, este constatată hărțuirea și este aplicată o amendă clubului ACS Poli Timișoara.
Toate aceste cazuri au un numitor comun: forțarea jucătorilor să înceteze relațiile contractuale în condițiile impuse de cluburi. Toate cazurile s-au finalizat în defavoarea cluburilor Cristian Jura, judecător TAS
Toate aceste cazuri au un numitor comun: forțarea jucătorilor să înceteze relațiile contractuale în condițiile impuse de cluburi. Toate cazurile s-au finalizat în defavoarea cluburilor
Cristian Jura, judecător TAS
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER