Într-o analiză realizată în premieră de ProSport cu ocazia faptului că investițiile lui Gigi Becali în jucători la FCSB se apropie de 100 de milioane de euro, am descoperit în prima parte cât și cum a cheltuit patronul roș-albaștrilor pe fotbaliști din 2003 până acum. Analiza e disponibilă AICI. Iar astăzi aflăm cât a câștigat Gigi Becali la FCSB din transferuri în cele 21 de sezoane! E pe plus sau pe minus la acest capitol?
Din sezonul 2003/2004 inclusiv, primul complet cu Gigi Becali „in charge” la FCSB, concluziile noastre la nivel de investiții în transferuri definitive și împrumuturi de jucători au ajuns la 97,18 milioane euro plătite de patronul roș-albaștrilor. O medie de 4,6 milioane euro pe sezon! La fel de impresionant e că 83% din suma totală cheltuită s-a dus către cluburi românești!
Patronul FCSB a plătit nu mai puțin de 81,03 milioane euro doar cluburilor românești pentru a aduce fotbaliști în cele 21 de sezoane. Adică 83,4% din totalul sumelor investite pe acest segment. Iar beneficiarii, prezentați în primul episod al demersului nostru jurnalistic, compun o listă cu 39 de cluburi din țară!
La capitolul venituri obținute de Gigi Becali și FCSB din transferuri și împrumuturi, raportat exclusiv la cluburile românești, situația e una aproape șocantă:
Cu Gigi Becali, FCSB s-a consacrat în postura de club-selecționată al jucătorilor cei mai în formă sau pe placul patronului din campionat, aproape an de an. E arhitectura din spatele realității financiare. Iar cine a părăsit clubul, a făcut-o spre alte echipe românești pentru că fie nu a confirmat, fie s-a dorit plecarea lui. De aici și sumele foarte mici încasate pe aceștia.
Topul complet al cluburilor autohtone care au plătit bani către FCSB din 2003 până azi pentru jucători nu e unul impresionant, după cum evidențiam mai sus, nici la nivel de sume, nici măcar numeric. Iar din cei 16 clienți interni ai lui Gigi Becali, unul singur a furnizat peste 1 milion de euro! Iată ierarhia:
Cum FCSB s-a poziționat drept unul din principalii exportatori de fotbaliști de pe piața internă spre cluburile din străinătate, care au, evident, și o capacitate de cumpărare net superioară celor din România, marele profit al lui Gigi Becali vine din această direcție. Și acoperă eficient raportul disproporționat cu cluburile autohtone, spre care a livrat peste 80 milioane euro și de la care a primit sub 5 milioane euro.
Spuneam că Gigi Becali se apropie de 100 de milioane euro cheltuite la FCSB pe aducerea de fotbaliști. Dar de cât a vândut, în total?
Vorbim de un profit exclusiv din transferuri și e important de subliniat asta. Nu este nicidecum bilanțul financiar total al implicării lui Gigi Becali la FCSB. În acesta, la cheltuieli, ar trebui inserate toate cheltuielile salariale și de bonusuri cu jucătorii și staff-urile, cheltuielile de participare în competiții etc. Iar la încasări, toate sumele din ticketing, participarea în competițiile europene, drepturile TV din Superliga etc.
Pentru cele 110,13 milioane euro încasate din transferuri de jucători, Gigi Becali a vândut către 69 de cluburi, doar 16 dintre ele fiind din România, după cum am descoperit împreună. Cum arată un top 10 al plătitorilor către FCSB?
Gigi Becali n-a avut prejudecăți când a venit vorba de bani încasați 🙂 Regăsim la vârf atât formații din Big 5 european, cât și țări din fotbalul arab, plus granzi de pe continentul nostru reprezentând ligi din categoria 2 (Turcia, Belgia). Mai toate cluburile din acest top 10 au transferat pe bani câte un jucător de la FSCB. Excepție face liderul Anderlecht (Thereau, Chipciu, Stanciu), apoi Galatasaray (B. Stancu, Moruțan), Al Hilal (Rădoi, Pintilii) și Al Shabab (Budescu, Găman).
Ca un detaliu extrem de interesant, cele mai multe plecări de jucători de la FCSB spre alte cluburi în epoca Gigi Becali s-au produs spre FC Voluntari. Dar niciunul nu a adus vreun euro în conturi!
Au fost 19 jucători pe această axă, iar marea majoritate, mai exact 12, au plecat spre ilfoveni sub formă de împrumut. Academica Clinceni, cu 16 jucători dintre care 13 împrumutați, se află pe locul doi al destinațiilor predilecte. Iar Universitatea Cluj, cu 15 jucători (6 împrumutați), pe ultima treaptă a podiumului.
În lista celor 69 de cluburi care au cumpărat până azi jucători de la FCSB și Gigi Becali, nu mai puțin de 9 sunt reprezentante ale fotbalului arab. Un record pentru fotbalul românesc, atât numeric, dar mai ales la valoarea cumulată a sumelor plătite de acestea!
Gigi Becali a devenit, practic, partenerul nr. 1 al arabilor când vine vorba de Superliga și de importul produselor ei. Iar patronul roș-albastru a descoperit un izvor important de venituri din transferuri, profitând inspirat de dezvoltarea fotbalului în această zonă.
Așadar, aproape de un sfert din totalul încasărilor se află în dreptul celor 9 cluburi arabe, care au plătit după cum urmează:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER