Cât câștigă arbitrii din Superliga: cum împarte Kyros Vassaras o jumătate de milion de euro între centrali și radiografia provocatoare a banilor din arbitrajul românesc! Controversații Bîrsan, Chivulete și Popa sunt în fruntea topului! | EXCLUSIV
După sezonul regular din Superliga, care e bilanțul financiar al arbitrilor de centru din competiția internă numărul 1? ProSport a analizat delegările tuturor acestora și îți oferă în exclusivitate o radiografie cu concluzii spectaculoase și întrebări firești! Cât plătește fotbalul pentru arbitrajul din Superliga și cât câștigă arbitrii?
Cât câștigă arbitrii din Superliga
Analiza noastră a utilizat informații oficiale și publice, de pe site-ul Comisiei Centrale a Arbitrilor. Și am calculat pentru toți cei 25 de arbitri centrali din lotul de L1 câștigurile financiare provenite în sezonul 2022/23 din următoarele delegări în Superliga sezon regular:
- partide conduse la centru
- partide ca rezervă
- partide din postura de arbitru VAR
Așadar, nu sunt incluse aici și sumele câștigate din delegări la partide din alte competiții interne, precum și nici cele în urma partidelor oficiate în străinătate, fie că e vorba de alte campionate sau competiții continentale ori meciuri internaționale la nivel de reprezentative.
- 6.000 lei pentru delegare la centru, 2.000 lei pentru arbitru de rezervă și 3.000 lei pentru arbitru VAR încasează oficialii de joc în sezonul actual din Superliga
Pentru numărul delegărilor și informațiile specifice acestora am folosit portalul Comisiei Centrale a Arbitrilor, iar baremul confirmat la zi de sursele ProSport este cel care a făcut deja obiectul unui material publicat de noi la început de sezon 2022/23.
Hațegan, exclusiv din VAR
Din cei 25 de arbitri centrali L1 analizați, trebuie menționat că există două cazuri speciale. Ovidiu Hațegan, delegat exclusiv ca arbitru VAR, în urma problemelor medicale, și Cătălin Buși, care face parte din această categorie pe site-ul CCA, dar nu a primit delegări de vreun fel în acest sezon de Superliga, venind după un lung proces de recuperare în urma unei accidentări. Așadar, rămân doar 24 de arbitri în radiografia noastră, incluzându-l pe Hațegan doar cu sumele din camera VAR.
Înainte de a parcurge tabelul complet care evidențiază cât câștigă arbitrii din Superliga, mai exact centralii din actualul sezon, să intrăm însă în concluziile și întrebările care se desprind din acest demers. Sunt cel puțin 4 puncte importante care oferă o nouă perspectivă asupră fotbalului intern!
1. Cei mai controversați, între cei mai bine plătiți
Liderul câștigurilor exclusiv din Superliga este Sebastian Colțescu, arbitru cu prestații apreciate în acest sezon. Dar pe locul 3 îl vom regăsi pe Andrei Chivulete, iar pe locul 6, pe Cătălin Popa, doi dintre arbitrii cu evoluții care au produs de mai multe ori controverse sau erori! Lider e Marcel Bîrsan, cu un derby craiovean de pomină în februarie 2022 și amenințat de fanii dinamoviști după un CFR Cluj – Dinamo din 2021.
Mai mult decât atât, alt central cu decizii și partide ce au stârnit polemici, Horia Mladinovici, este pe locul 10 din 24, cu câștiguri peste media celor care fluieră în Superliga!
Top 5 delegări la centru
- 20 meciuri – Marcel Bîrsan
- 19 meciuri – Sebastian Colțescu
- 18 meciuri – Andrei Chivulete
- 17 meciuri – Cătălin Popa, Adrian Cojocaru, Horațiu Feșnic
- 16 meciuri – George Găman, Radu Petrescu
Chivulete și Popa se regăsesc în top 5 delegări la centru, cele care aduc și cele mai consistente încasări. Așadar, s-ar putea spune că un arbitru delegat mult, expus, are evident mai multe șanse să greșească sau să ia decizii interpretabile. Iar asta ar fi o explicație. Doar că Mladinovici, spre exemplu are doar 11 meciuri la centru, iar veniturile lui consistente din Superliga se completează prin alte 10 delegări VAR și alte 9 ca rezervă! Iar tendința asta naște o nouă întrebare.
2. Echilibru la încasări: întâmplare sau criteriul financiar bate prestația?
Raportul banilor încasați de un arbitru de centru în Superliga poate fi rezumat astfel: o delegare la centru = 2 delegări arbitru VAR = 3 delegări ca rezervă. Ce frapează imediat ce vom privi tabelul sumelor aferente fiecărui arbitru e faptul că nu există diferențe majore între totalurile fiecăruia.
Cine arbitrează la centru are mult mai puține meciuri ca rezervă și invers, iar asta e logic. Dar ce facem cu camera VAR? Dincolo de situația specifică a lui Hațegan, avem în top 5 delegări VAR atât arbitri precum Sorin Costreie, cu un singur meci la centru și unul rezervă!, dar și pe Radu Petrescu, arbitrul cu 15 meciuri oficiate la centru!
Top 5 delegări VAR
- 27 – Ovidiu Hațegan
- 25 – Sorin Costreie
- 16 – Szabolcs Kovacs
- 15 – Rareș Vidican
- 13 – Radu Petrescu, Iulian Dima
Revenind la situația câștigurilor și la diferențele mici dintre acestea, se nasc întrebările:
- E doar o întâmplare sau există o regulă nescrisă prin care se încearcă fixarea unui nivel financiar pentru fiecare arbitru, reglat prin delegări VAR care să suplimenteze veniturile în absența celor obținute prin delegări la centru?
- Dacă răspunsul e nu, cum poate fi înțeles criteriul prestațiilor arbitrilor în delegările ulterioare în raport cu acest echilibru evident al sumelor încasate per total?
- Sau pur și simplu avem o realitate: cei mai buni arbitri VAR sunt cei care nu sunt „buni” la centru?
3. Mai există stimulent financiar? Se pare că nu.
Cum diferențele de câștiguri per total pentru arbitrii de centru sunt, în medie, relativ mici, mai putem discuta de factorul financiar ca un stimulent pentru prestațiile și evoluția lor? Spre exemplu, Rareș Vidican, cu doar 5 meciuri la centru în sezonul regular, câștigă după cum vom vedea cu doar 3.000 de euro mai puțin decât George Găman, care a condus 16 partide la centru! Asta pentru că Vidican are 18 meciuri ca rezervă și nu mai puțin de 15 ca arbitru VAR.
Câștigul total mediu al unui central din Superliga este de aproximativ 21.700 euro. Iar din totalul de 24 de arbitri, liderul Colțescu are undeva la 30.000 euro, în vreme ce locul 17, Ionuț Coza, încasează aproape 20.000 de euro.
4. Istvan Kovacs: cel mai bun român, prea puțin în fotbalul românesc?
Cel mai bun arbitru român al momentului, Istvan Kovacs a primit în actualul sezon de Superliga doar 13 delegări la centru. Practic, Andrei Chivulete a avut cu aproape 50% mai multe meciuri! Istvan nu a fost niciodată arbitru de rezervă și are numai 9 delegări în camera VAR.
Argumentul că e o situație firească ar ține de delegările externe ale lui Kovacs. Dar nu pare a fi un argument valid:
- polonezul Marciniak, arbitrul ultimei finale de Mondial și arbitru Champions League, a condus în prima ligă poloneză în 58% dintre etapele posibile până azi
- Istvan Kovacs, în Superliga, a fost delegat în doar 43% dintre etape! Raportul exact e 14 din 24 pentru polonez și doar 13 din 30 pentru român!
Peste jumătate de milion de euro, doar pentru centrali
Dar iată tabelul complet al câștigurilor aproximative ale fiecărui arbitru de centru din Superliga în acest sezon, cu mențiunea că totalul nu reprezintă nici pe departe suma totală care se cheltuie pentru remunerarea arbitrilor din Superliga! Pe lângă aceste sume, intră la categoria costuri atât sumele primite de arbitrii asistenți și asistenții VAR, cât și transportul decontat în premieră din acest sezon, pentru fiecare arbitru, în limita a 700 lei.
- 2.400 euro e câștigul lunar mediu al unui central exclusiv din Superliga acestui sezon: 9 luni s-a jucat în sezonul regular (iulie 2022 – martie 2023), iar 21.7000 euro e câștigul total mediu pentru un central.
Calculele din analiza noastră au utilizat un raport de 1 euro = 5 lei iar sumele sunt aproximative: