Cât costă tehnologia Goal-Line pentru fotbalul românesc. Spre deosebire de VAR, fiecare club din Liga 1 va trebui să învestească pentru stadionul propriu | EXCLUSIV

Tehnologia Goal-Line este necesară pentru Liga 1. Recentul meci de campionat CFR Cluj – FC Voluntari, încheiat 0-0, disputat acum 8 zile, a declanșat un imens scandal. Oficialii campioanei au cerut acordarea unui gol la meciul formația ilfoveană, pentru că mingea ar fi trecut linia porții în minutul 70.

Centralul Marian Barbu nu a validat reușita lui Vinicius. Nici asistenții nu au confirmat că mingea ar fi trecut linia porții. Dacă am fi avut tehnologia Goal-Line ar fi fost mai simplu.

La partidele din Champions League fiecare arbitru din brigadă este dotat cu un ceas, altul decât cel care cronometrează timpul de joc, care le arată în timp real dacă mingea trece de linia porții în timpul celor 90 de minute.

Cât costă tehnologia Goal-Line pentru fotbalul românesc. Spre deosebire de VAR, fiecare club din Liga 1 va trebui să învestească pentru stadionul propriu 

Îm momentul unei reușite, ceasul începe să vibreze și să aibă diverse sunete, mesaje care înseamnă că s-a marcat. Pe ecranul dispozitivului apare mesajul „Goal, goal, goal”. Dacă mingea nu trece linia porții nu apare nicio notificare.

Softul conține 6-8 camere care pot fi conectate și cu camera VAR, de unde se pot obține și imagini video valoroase în cazul unor faze de ofsaid, aut de poartă sau corner. Costul pentru fiecare club din Liga 1, dacă s-ar introduce de FRF și LPF, ar fi de peste 130.000 de euro, la care s-ar adăuga costuri de mentenanță anuale.  În total s-ar ajunge la o investiție totală pentru Liga 1 de peste 2 milioane de euro.

La meciurile din Europa League, la partide în țări unde nu există aceast tehnologie, s-au folosit dispozitive Goal-Line mobile, aplicate la un singur meci de compania care ocupă de aceste proceduri, evident, în legătură cu UEFA.

„Pentru România este o cheltuială mult prea mare pentru cluburi. Dacă VAR ar merita pentru că sunt nenumărate meciuri cu faze controveesate, la Goal-Line pot di 2-3 faze tot campionatul. Nu cred că s-ar justifica această cheltuială”, a declarat unul dintre arbitrii de top din Liga 1 pentru ProSport.

De 9 ani Goal-Line este aproobată de International Board

Tehniologia Goal-Line este utilizarea ajutorului electronic pentru a determina dacă un gol a fost marcat sau nu. Este o metodă folosită pentru a determina atunci când mingea a trecut complet linia de poartă între buturi și sub transversală cu ajutorul dispozitivelor electronice și, în același timp, asistarea arbitrului în acordarea unui gol sau nu.

Obiectivul tehnologiei nu este de a înlocui rolul oficialilor, ci mai degrabă de a-i sprijini în luarea deciziilor. GLT, softul respectiv, trebuie să ofere o indicație clară dacă mingea a trecut complet linia, iar aceste informații vor servi pentru a ajuta arbitrul să ia decizia sa finală.

În iulie 2012, International Football Assocition Board (IFAB) a aprobat oficial utilizarea tehnologiei liniei de poartă, modificând Legile jocului pentru a permite (dar nu impune) utilizarea acesteia. Din cauza cheltuielilor mari, tehnologia liniei de poartă este folositp doar în campionatele puternice și la competițiile internaționale de anvergură. Interesant, în Liga Campionilor a fost folosită înaintea VAR.

Publicat: 23 02. 2021, 08:45
Actualizat: 28 02. 2021, 08:36