Caz fără precedent în arbitrajul românesc: doi tineri de 19 ani, exmatriculați de la Școala de Poliție de la Câmpina pentru că oficiau meciuri de la Liga 3! Motivul incredibil pentru care nu mai pot veni la ore. EXCLUSIV
Andrei Sîrbu și Robert Ștefan, doi promițători arbitri în vârstă de 19 ani, au fost exmatriculați de la Școala de Poliție din Câmpina pentru că ei practică, în timpul liber, arbitrajul.
Au terminat liceul anul trecut și acum urmau o instituție de specialitate cu durata de un an. Conducerea școlii i-a anunțat pe 9 mai 2024 că sunt dați afară pentru că dețineau PFA-uri, adică erau persoane fizice autorizate care încasează bani din activitățile sportive.
Exmatriculați de la Școala de Poliție de la Câmpina pentru că arbitrau meciuri de la Liga 3
Nu poți fi arbitru în activitate fără să ai o asemenea formă de organizare pentru a primi banii legal, atât pentru cluburi cât și pentru „fluierași”.
Conform legislației Ministerului de Interne fiecare angajat nu are voie să deruleze afaceri și să dețină firme ori să facă parte ca acționari din entități private.
Problema e că cei doi nici nu sunt încă angajați nici nu desfășoară activități comerciale, ci doar activează în timpul liber ca arbitrii în ligile inferioare.
„M-au chemat la secretariat și m-au anunțat că sunt exmatriculat. Am fost șocat, nu mi-am revenit repede din ce mi s-a zis. Cei de la Câmpina s-au scuzat că decizia a venit de la București, nu de la ei, ei doar au pus în practică tot ce li s-a transmis.
Mi se pare că e o aberație, i-am și anunțat verbal înainte de a începe școala, nu am lipsit de la cursuri, totul a fost în timpul liber.
Aș putea arbitra gratis, dar nu îmi dă voie CCA. Ce pot face? Am două luni de când nu mă pot duce la cursuri… Am decis să-i acționez în judecată și sper să am sorți de izbândă”, ne-a declarat unul dintre cei doi arbitri, Andrei Sîrbu.
- Ce este PFA? Firma unui profesionist persoană fizică ce are obligația de înregistrare în registrul comerțului cuprinde numele și prenumele acestuia, precum și forma de exercitare a activității economice, și anume persoană fizică autorizată.
O persoană fizică autorizată trebuie să aibă 18 ani împliniți, un sediu profesional stabilit la momentul depunerii dosarului și să dovedească faptul că nu a fost sancționat pentru săvârșirea unor fapte care privesc disciplină financiar-fiscală. De asemenea este necesară o declarație pe proprie răspundere care să ateste îndeplinirea tuturor condițiilor optime de funcționare prevăzute de legislație.
Arbitru de Superliga, polițist, lăudat de Alina Gorghiu, ministrul Justiției! Cei mici, în schimb, exmatriculați
Foarte ciudat este faptul că Ovidiu Artene, arbitru asistent în brigada lui Istvan Kovacs, este angajat al Ministerului Justiției pe post de polișist. Și nu a fost dat afară de acolo, deși oficiază și meciuri interne și unele internaționale.
Mai mult, Alina Gorghiu. ministrul Justiției, a transmis un mesaj în care a vorbit despre meritele unui agent de poliție, de care este foarte mândră. Politicianul a subliniat legătura dintre Campionatul European UEFA 2024 și sistemul penitenciar din România, evidențiind contribuția unei persoane care activează în ambele domenii.
Ea a l-a lăudat pe arbitru, polițist din cadrul Penitenciarului Vaslui, care a fost asistent la meciul dintre Slovenia și Serbia, scor 1-1.
În mesajul său public, Alina Gorghiu a menționat mândră de ea că, deși la locul de muncă Ovidiu Artene din Vaslui supraveghează zi de zi persoanele care au încălcat regulile societății, asta nu îl împiedică să exceleze și în domeniul sportiv.