Ce protocol se va aplica arbitrilor pentru reluarea campionatului? „Cine îmi garantează că voi fi delegat dacă stau două luni în cantonament centralizat?” | EXCLUSIV

Brigda de arbitri alaturi de capiatanii Nicusor Bancu si Vasile Buhaescu in meciul de fotbal dintre AFC Turris-Oltul Turnu Magurele si Universitatea Craiova, din cadrul Cupei Romaniei, desfasurat pe Stadionul Municipal din Turnu Magurele, marti 30 octombrie 2018. © FOTO Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 7 poze

Toată lumea discută despre reluarea fotbalului, iar cluburile se chinuie să afle dacă pot relaxa anumite reguli impuse de noul protocol pentru intrarea în cantonament și începerea antrenamentelor. Dar o problemă foarte serioasă se ridică și în privința arbitrilor. Cine le asigură un cantonament centralizat și cum vor face aceștia să stea închiși atâta timp fără să aibă garanția că vor fi delegați la meciuri?

La Liga I vorbim despre un număr de 55 de arbitri, „centrali” și „asistenți”. Costurile ar fi enorme și practic va fi imposibil ca toți să accepte să stea într-o locație comună fără venituri în multe cazuri. Pentru că nu știu când și dacă vor primi meciuri.

Cine îmi garantează că voi fi delegat dacă stau o lună, două, în vreun cantonament centralizat? Și că nu o să stau neplătit prea mult timp?, se plâng aceștia.

„Suntem ai nimănui, nu știm nimic!”

Luni a avut loc o ședință video cu președintele „Comisiei Centrale a Arbitrilor”, Kyros Vassaras. Acesta i-a rugat pe fiecare în parte să-i spună dacă pot sta plecați de acasă și pe ce perioadă. De asemenea, arbitrii au primit niște formulare de sănătate, cu întrebări legate de starea fizică și dacă au făcut vreun test COVID-19.

Un alt argument pentru ca aceștia să nu accepte cantonamentul este și faptul că nu vor mai avea venituri de la locurile lor de muncă obișnuite, de unde vor trebui să lipsească. În România arbitrajul poate fi considerat mai mult un „hobby”, „fluierașii” nefiind angajați la CCA. De aceea cu toții au la bază alte profesii sau și-au pornit diverse afaceri.

Marius Avram și-a ajutat colegii să obțină „șomaj tehnic”

De altfel, din informațiile obținute în exclusivitate de ProSport, Marius Avram a fost și cel care a rezolvat documentele pentru a obține colegilor săi „șomajul tehnic”, el fiind angajat în cadrul Ministerului Economiei și având mai multe informații în domeniu. Până acum aceștia au încasat 2100 RON pentru 15 zile din luna martie.

Brigăzile de arbitri din România sunt un caz unic și în ceea ce privește costul pentru deplasare și cazare la meciuri. Plătesc totul din propriul buzunar, adică din baremul propriu-zis încasat la un meci și se mai aleg doar cu ce rămâne după achitarea acestor cheltuieli.

„De 10 ani aceste baremuri nu au fost mărite. Din contră, au fost trecute din euro în lei. Iar cursul euro a rămas același din urmă cu 10 ani. Acum nici nu știm ce se va întâmpla cu noi, suntem ai nimănui, a dezvăluit pentru ProSport unul dintre arbitri.

Varianta lui Kyros Vassaras pentru arbitri

Deși există seminarii online săptămânale organizate de CCA, de data aceasta Kyros Vassaras a ținut să ia și pulsul arbitrilor pentru a schița câteva scenarii în cazul în care Liga 1 se va relua la începutul lunii iunie.

O variantă ar fi un cantonament la baza sportivă din Buftea, unde se realizează și testele fizice anuale ale arbitrilor. CCA va fi și cea care va trebui să asigure testarea pentru coronavirus.

Dar nimic nu poate sta în picioare până când Guvernul României nu anunță când se pot relua și competițiile sportive. Până atunci, cei care ar trebui să oficieze meciurile din Liga I se pregătesc fizic separat acasă și fac analize și teorie prin videoconferințe.

Publicat: 13 05. 2020, 08:14