Ce riscă Dinamo, dacă acționarii nu ridică interdicția la transferuri, după ce a prezentat primul fotbalist, iar altul a venit în cantonament? „Contractul trebuie înregistrat în 15 zile și produce efecte din punct de vedere financiar în favoarea jucătorului”. RTZ nu a avizat | EXCLUSIV
Conducerea lui Dinamo a prezentat primul jucător legitimat în vederea sezonului 2023- 2024 și negociază, pe toate fronturile, cu alți fotbaliști care au ajuns sau se vor prezenta sub comanda lui Ovidiu Burcă. Hakim Abdallah, un vârf din Madagascar, în vârstă de 25 ani, a semnat cu roș-albii, în timp ce portarul Adnan Golubovici (27 ani), un sloven născut în Bosnia, se află, deja, în cantonament. La București este așteptat și bulgarul Aleks Petkov. Pentru șefii lui Dinamo urmează o perioadă sub presiune, în care trebuie să rezolve embargo-ul dictat de FIFA, interdicția la transferuri, altfel riscă să le plătească contractele jucătorilor pe toată durata înțelegerilor!
Ce riscă Dinamo, dacă acționarii nu ridică interdicția la transferuri, după ce a prezentat primul fotbalist, iar altul a venit în cantonament? „Contractul trebuie înregistrat în 15 zile și produce efecte din punct de vedere financiar în favoarea jucătorului”. RTZ nu a avizat
Dinamo s-a dezmorțit în mercato și, deja, acționarii au prezentat o primă noutate pentru lotul lui Ovidiu Burcă. Este vorba de Hakim Abdallah, vârf din Madagascar, ultima oară în liga secundă belgiană, Royal Excelsior Virton (FOTO JOS), formație care a retrogradat în eșalonul terț. ProSport a aflat că un alt jucător s-a alăturat, în cantonamentul din Slovenia, lotului dinamovist. Este vorba de portarul Adnan Golubovic (27 ani), fotbalist sloven cu cetățenie bosniacă.
Mai mult, pe lista departamentului de scouting, printre alte ținte, se mai află Dennis Politic (23 ani) și Bogdan Marian (18 ani), un tânăr jucător care a fost sub contract cu Watford și poate fi folosit în banda stângă.
În ciuda acestor înțelegeri și negocieri în plină desfășurare, acționarii și-au asumat un risc, la fel și fotbaliștii care semnează cu formația cu sediul social în Șoseaua Ștefan cel Mare. „Câinii” au de rezolvat, cât mai repede, problema interdiciției și speră ca avocatul Jorge Ibarrola să reușească să deblocheze situația la FIFA, forul care a pus în aplicare ”criza” „câinilor” în urma litigiilor pe care le-au câștigat foștii fotbaliști. Este vorba de Ante Puljic, Janusz Gol, Adam Nemec, Akpala și Azankpo. În total, aceștia au de primit aproape 600.000 euro.
„Lucrăm la ridicarea interdicţiei de transferuri. În momentul în care FIFA va dicta ridicarea interdicţiei vom putea înregistra aceste transferuri”
Astfel, dacă FIFA nu va schimba decizia, așa cum speră șefii de la Red&White, varianta TAS înseamnă bani, aproximativ 25.000 franci elevețieni pentru fiecare caz și, în plus, săptămâni de așteptare în contextul în care Superliga debutează la jumătatea lunii iulie.
Lucrăm la ridicarea interdicţiei de transferuri. În momentul în care FIFA va dicta ridicarea interdicţiei vom putea înregistra aceste transferuri, dar nu putem să stopăm strategia până la acel moment şi să nu negociem cu jucătorii pe care vrem să îi semnăm. Din ce am discutat cu domnul Ibarrola (n.r. avocatul lui Dinamo) există o posibilitate ca FIFA să dea un răspuns până la finalul acestei luni, dar nu este nimic bătut în cuie” – Andrei Nicolescu – acționar Red&White pentru Fanatik.ro.
În aceste condiții, dinamoviștii se află sub presiune, iar șefii au, ca ultim efort pentru a închide litigiile, achitarea sumelor. Altfel există riscuri, iar fotbaliștii semnați pot solicita, la rândul lor, plata întregului contract. Conform regulamentului, un club trebuie să înregistreze înțelegerile cu fotbaliștii, la Liga Profesionistă de Fotbal, în termen de 15 zile de la semnarea actelor. Concret, dacă Hakim a oparafat o înțelegere de la 1 iulie, Dinamo trebuie să o valideze la LPF până, cel târziu, la 15 iulie.
„Contractul trebuie înregistrat la Liga Profesionistă de Fotbal în termen de până la 15 zile din momentul semnării și produce efecte din punct de vedere financiar în favoarea jucătorului”
Emilian Hulubei, președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România, explică pentru ProSport: „Contractul trebuie înregistrat la Liga Profesionistă de Fotbal în termen de până la 15 zile din momentul semnării și produce efecte din punct de vedere financiar în favoarea jucătorului. Astfel, indiferent de situția în care se află clubul, jucătorul își poate cere drepturile până la finalul contractului, lună de lună”.
Și mai există un risc asumat de „câini”. În cazul în care fotbaliștii se accidentează în partidele de verificare sau în pregătire, sau la vreun antrenament, clubul este responsabil și trebuie să-i asigure acestuia toate beneficiile medicale precum unui jucător aflat sub contract. Completează Hulubei:
În cazul unui accidentări, pentru că acest contract produce efecte în favoarea fotbalistului, clubul este responsabil, indiferent dacă accidentarea are loc într-un meci de verificare sau la antrenament”– Emilian Hulubei – președintele Asociației Fotbaliștilor Amatori și Nonamatori din România.
Dinamo l-a ratat, din cauza situației incerte, pe Vlad Dragomir
Din informațiile ProSport, problema interdicției a dus și la negocieri sistate cu anumiți jucători, iar unii dintre ei ar fi constituit adevărate lovituri pentru dinamoviști. Este și cazul lui Vlad Dragomir (24 ani), fotbalist trecut prin academia celor de la Arsenal Londra. „Câinii” s-au aflat în discuții avansate cu fostul timișorean, jucătorul a devenit liber de contrcat după ce i-a expirat înțelegerea cu ciprioții de la Pafos, ar fi fost interesat să vină la Dinamo, însă, din cauza incertitudinii, în cele din urmă și-a prelungit înțelegerea cu formația din Insula Afroditei.
RTZ nu a avizat transferul lui Hakim Abdallah dacă interdicția nu va fi ridcată!
Iar acționarii mai au o cumpănă în cazul jucătorilor pe care-i vor prezenta sau care se vor antrena alături de echipă. Dinamo se află în insolvență și, într-o astfel de conjunctură, conform legii, absolut toate mișcarile de acest gen trebuie avizate de administratorul judiciar cu drept de supraveghere în perioada de reorganizare. Din informațiile ProSport, RTZ&Partners SPRL nu a semnat pentru aducerea lui Hakim Abdallah. În contextul interdicției la transferuri, parafa administratorului judiciar pe o situație ipotetică ar fi ilegală. Răzvan Zăvăleanu, cel care și-a asumat comunicarea din partea RTZ, nu a dorit să comenteze pe marginea acestui subiect.