Ce se întâmplă cu stadionul Dinamo după ce Guvernul României a aprobat demolarea arenei? Care sunt următorii pași și când vor intra buldozerele în Groapă pentru a fi ridicată bijuteria de 172.000.000 euro din inima Capitalei? EXCLUSIV

Foto. Colaj Prosport
Vezi galeria foto - 4 poze

Guvernul României a aprobat vineri, prin HG, demolarea arenei din „Ștefan cel Mare”. Pas cu pas, ProSport vă prezintă ce urmează până când utilajele vor intra în „Groapă” pentru a pune la pământ arena ridicată în 1951. Urmează licitația pentru atribuirea lucrărilor, care va fi organizată de Compania Națională de Investiții.

Guvernul României a aprobat demolarea stadionului Dinamo. ProSport vă prezintă care sunt următorii pași până când utilajele vor intra în Groapă. EXCLUSIV

Veste bună pentru fanii dinamoviști. Guvernul României a aprobat, în ședința de vineri, HG-ul pentru demolarea vetustului stadion din „Ștefan cel Mare”. Informația vine după ce, în luna martie, au fost avizați, prin aceeași procedură semnată la Palatul Victoria, indicatorii tehnico- economici pentru Arena Multifuncțională Dinamo, o investiție în valoare de 172.000.000 euro.

Practic, prin această decizie, pașii birocratici legați de HG-uri sunt consumați. Însă există și o veste mai puțin bună pentru nerăbdătorii fani de-ai „câinilor” care așteaptă de decenii un stadion modern în „Ștefan cel Mare”. ProSport vă prezintă pragurile care mai trebuie bifate până la intrarea buldozerelor în „Groapă”.

  • Cu HG-ul de demolare semnat de premierul Marcel Ciolacu, Compania Națională de Investiții, prin intermediul căreia se implementează acest proiect, are cale liberă pentru a organiza licitația în vederea atribuirii demolării. Important! Este vorba de un pachet în care intră și construcția. Practic, constructorul care este desemnat pentru demolare accesează și construcția.
  • Un plus pentru Dinamo este Certificatul de Urbanism pentru demolare, pe care Clubul Sportiv Dinamo a reușit să-l prelungească pentru încă un an, până în mai 2025. Iar aici avem o dată foarte importantă, deoarece până la acest termen ar trebui obținute toate autorizațiile și, ideal ar fi, pentru a nu solicita alt Certificat de Urbanism, ca utilajele să fie deja la treabă la această dată!
  • Dar să revenim la licitație. Dacă nu vor exista contestații, puțin probabil și nu vor fi probleme cu banii (VEZI cazurile Constanța și Pitești, unde nu au existat credite de angajament bugetare), iar contractele vor fi semnate, „cazul fericit”, undeva în octombrie, în noiembrie sau decembrie ar putea să înceapă demolarea. Totuși, cel mai probabil, utilajele vor intra în primăvara anului viitor!
  • Constructorul care câștigă licitație trebuie să mai obțină unele autorizații- avize din partea autorităților locale. Proiectantul este foarte important, iar un element interesant este că în „Ștefan cel Mare” va avea loc, în același timp, demolarea și construcția. Latura în care se află Spitalul de Urgență Floreasca trebuie consolidată cu zeci de piloți pentru a proteja construcția. Practic, într-un loc se dărâmă, în altul se construiește.

25 de luni, termenul de execuție menționat pe hârtie. Anunțul istoric făcut de Ionuț Popa. „A fost ultimul meci!”  

Arena Multifuncțională Dinamo (25.059 locuri), care va avea mai multe secții sportive implementate în structura sa, plus un hotel, amfiteatru, sală de mese, parcare subterană și multe alte facilități, are termen de finalizare a lucrărilor 25 de luni. Investiția atinge suma de 854.573.400 lei și beneficiază și de un heliport, în zona actualei peluze sud, statuia lui Cătălin Hîldan, care o să deservească Spitalul de Urgență Floreasca. În urmă cu două săptămâni, Ionuț Popa, președintele CS Dinamo, a făcut un anunț istoric în cadrul emisiunii EXCLUSIV DINAMO de la ProSport.

A fost oficial ultima partidă pe acest stadion, 100% (n.r. partida de recalificare în Liga 2 contra celor de la Giroda). Deja am dispus colegilor de a dezmembra anumite elemente. Am avut o discuție cu domnul Badea (n.r. Nicolae Badea, cel care controlează ACS FC Dinamo) prin care l-am rugat să își demonteze tribuna oficială, am avut un răspuns pozitiv. CNI-ul va publica licitația în curând”.

Publicat: 28 06. 2024, 13:17
Actualizat: 28 06. 2024, 14:34