Ce se întâmplă dacă apare vreun caz de coronavirus în Liga 1? Românii preferă modelul Bundesliga! LPF a centralizat răspunsurile cluburilor

Gino Iorgulescu si Justin Stefan la conferinta de presa de dupa alegerile de la LPF, desfasurata la sediul institutiei, luni 23 octombrie 2017. © FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Cluburile din Liga 1 preferă ca în campionatul românesc să fie urmat modelul Bundesliga, în cazul în care fotbalul românesc va fi afectat de un nedorit caz de coronavirus. LPF a centralizat răspunsurile cluburilor, iar cele mai multe vor finalizarea sezonului.

LPF a transmis către preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, o adresă în care precizează că grupările vor finalizarea pe teren a competiţiei şi nu consideră oportună introducerea unor sancţiuni în cazul nerespectării protocolului medical. Liga a menţionat că în cazul în care unii jucători vor fi testaţi pozitiv cu coronavirus, modelul preferat este cel adoptat de liga germană.

Comunicatul LPF, sub titlul #Demersdetransparență – 20 mai 2020

Stimate domn,

Prin prezenta, vă informăm că 13 cluburi membre au răspuns solicitării LPF de a transmite puncte de vedere cu privire la cele două probleme indicate de dumneavoastră prin adresa din 15 mai 2020 şi anume: (i.) finalizarea actualului sezon competiţional în eventualitatea în care vor exista cazuri de jucători depistaţi pozitiv cu virusul SARS CoV 2 în faza de reluare a antrenamnetelor sau după reînceperea competiţiei şi (ii.) necesitatea aplicării unor sancţiuni disciplinare pentru nerespectarea protocolului medical.

Cluburile membre ale LPF ne-au transmis dorinţa de finalizare a competiţiei Liga 1 Casa – sezon 2019/2020, prin disputarea tuturor celor 72 de partide rămase de jucat în acest sezon, îmbrăţişând astfel obiectivul principal asumat de Liga Profesionistă de Fotbal în această perioadă, respective finalizarea actualei ediţii de campionat, pe terenul de joc, fapt ce va asigura sustenabilitatea economică a tuturor cluburilor în perioada următoare.

Vă reamintim că LPF nu va face niciun compromis în privinţa respectării principliului meritului sportive, care stă la baza fotbalului european. De altfel, protrivit art. 70 alin, (1) din Statutul FRF: “Dreptul unui club de a participa în campionatele naţionale depinde de meritul sportiv al acestuia. Un club se califică într-un campionat naţional (i) continuând să evolueze în acelaşi eşalon competiţional, sau (ii) promovând ori retrogradând la sfârşitul unui sezon”. Totodată, acest principiu este anunţat şi în Statutele FIFA şi UEFA, iar FRF, LPF, membrii afiliaţi, jucătorii, oficialii şi membrii comisiilor FRF au obligaţia, potrivit art. 6 alin. (2) lit. b) din Statutul FRF “să respecte statutele, regulamentele, directivele şi deciziile FIFA şi UEFA, precum şi deciziile TAS”.

În ceea ce priveşte oportunitatea introducerii unor sancţiuni disciplinare pentru nerespectarea dispoziţiilor protocolului medical, majoritatea cluburilor membre au arătat faptul că nu consideră oportună introducerea unor sancţiuni disciplinare, având în vedere că acest protocol este elaborate în concordanţă cu ordinul comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii şi nerespectarea acestuia va atrage sancţiunile stabilite de legislaţia română în vigoare. Apreciem că principiul non bis in idem (nimeni nu poate fi sancţionat de două ori pentru aceeaşi faptă) este pe deplin aplicabil în situaţia de faţă.

Faţă de opţiunea cluburilor de a finalize competiţia pe terenul de joc, Liga Profesionistă de Fotbal nu urmăreşte întreruperea competiţiei sportive, ci în eventualitatea depistării pozitive a unor jucători, scenariul principal pe care îl susţinem este cel adoptat de liga germană şi anume izolarea acestora de restul echipei şi continuarea antrenamentelor sau a competiţiel, după testarea tuturor celor implicaţi în cadrul acestor activităţi. Vă reamintim că obiectivele noastre rămân finalizarea competiţiei pe terenul de joc şi minimizarea riscului transmiterii COVID-19 în cazul tuturor celor implicaţi în procesul de antrenament şi a celui competiţional. Tocmai de aceea orice procedură elaborate de FRF/LPF, după caz, trebuie să urmărească întotdeauna aceste obiective, fără a duce la întreruperea competiţiei.

În lipsa unei poziţii unitare a cluburilor din Liga I Casa în privinţa scenariilor aplicabile în situaţia puţin probabilă a îtreruperii premature a competiţiei, considerăm că orice decizie privind stabilirea ierarhiei în clasament trebuie să se raporteze la principiul meritului sportive, precum şi la metodele de departajare aplicate în alte campionate europene (spre exemplu, clasamentul de la momentul întreruperii, sistemul “puncte per joc”, etc).

În final, vă rugăm să vă abţineţi de la orice acţiune de natură să producă prejudicii financiare, sportive sau de imagine LPF şi/sau cluburilor participante la campionatul Liga I Casa.

Cu aleasă consideraţie,

Liga Profesionistă de Fotbal

Preşedinte Gino Iorgulescu”, este comunicatul LPF

Recent, șase cluburi din Liga 1 au cerut înghețarea sezonului. Poziția, exprimată public de Ciprian Paraschiv, președintele celor de la Poli Iași, a declanșat un adevărat scandal.

„Asta înseamnă crimă!”, a spus Justin Ștefan, secretarul general al LPF.

Indiferent că va fi un jucător sau vor fi doi sau trei, aceștia trebuie izolați, iar competiția să continue. Pentru că am avea de pierdut toată lumea și din punct de vedere financiar, și din punct de vedere profesional.
Dani Coman, președinte Astra Giurgiu

Publicat: 20 05. 2020, 20:20
Actualizat: 20 05. 2020, 20:25