Adunarea Generală extraordinară a Ligii Profesioniste de Fotbal a fost tulburată, joi dimineață, de ideea delegaților de la cluburile Concordia Chiajna și Petrolul Ploiești, care au introdus în discuție o modificare a sistemului competițional acum, cu câteva etape înainte de finalul sezonului. Conducători de cluburi care au participat la ședință au declarat, pentru ProSport, că varianta cluburilor Concordia și Petrolul era să nu mai retrogradeze nimeni, iar din sezonul viitor Liga 1 să numere 16 formații.
„A fost o discuție așa, între noi, mai… Dar nu s-a ridicat așa ceva. A fost o discuție și ziceam să se ridice problema. «Nu ridici tu problema?» Și am răspuns: «Ați uitat că am ridicat eu problema anul trecut și am plecat la război vreo 9 și am rămas vreo 2?». Asta a fost tot”, a explicat pentru ProSport președintele clubului Concordia, Cristian Tănase. „A fost o discuție dacă s-ar putea rediscuta sistemul așa, acolo, între noi, n-a fost nimic concret. Doar o discuție amicală, prietenească, între noi, vreo 4-5. Mai mult în glumă, nici nu trebuie luată în seamă. Să vă spun ceva: nici nu cred că mai e cazul să se discute despre așa ceva. Asta e părerea mea. Oricum, recunosc că acest sistem aduce un plus de adrenalină, chiar dacă, în continuare, lumea nu se uită la meciuri”, a conchis acesta.
Lipsită de ecou între șefii de cluburi și imposibil de introdus pe ordinea de zi (la Adunările Generale extraordinare nu există punctul „Diverse”), ideea nu s-a materializat într-o inițiativă concretă.
Culmea e, însă, că regulamentul permite, teoretic, chiar și o asemenea întorsătură. Pentru ca sistemul competițional să fie modificat ar fi nevoie ca două treimi din cluburi să semneze convocarea unei noi Adunări Generale a LPF unde să se voteze propunerile. Nicio lege din statutul FRF nu prevede obligativitatea ca modificarea regulilor să fie interzisă pe parcursul sezonului în curs.
Dacă, teoretic, hotărârea să nu mai retrogradeze nimeni este posibilă, în schimb aceasta nu e posibilă și practic, în acest moment, din mai multe motive. „Nu e nimeni nebun să renunțe la o sumă mare pentru a se mări numărul de echipe. În unele cazuri s-ar pierde și 500.000 de euro”, a explicat pentru ProSport un conducător de club care a participat joi la ședință.
Celor de la Chiajna și Petrolul le-ar fi imposibil acum să strângă, deci, două treimi din cluburile Ligii 1 pe lista cu semnături.
Un alt obstacol este contractul cu firma care plătește pentru drepturile TV. Acolo e stipulat clar că Liga 1 trebuie să aibă 14 formații și să se joace în sistem play-off și play-out. Modificarea campionatului în sensul măririi numărului de formații ar însemna încălcarea clauzelor și un motiv bun pentru deținătorii drepturilor TV de a veni, de asemenea, cu revendicări.
Nici conducerea LPF, cu Gino Iorgulescu în frunte, nu agreează această insurecție de ultimă oră.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER