Federația Română de Fotbal a anunțat luni, pe site-ul oficial, printr-un comunicat sec și formal, de fix 357 de semne, debarcarea lui Gheorghe Chivorcian din funcția de secretar general. Chivorchian fusese suspendat din funcție la 30 iunie, ca urmare a dosarului în care este cercetat penal pentru complicitate la abuz în serviciu de către DNA Timișoara.
„Începând de astăzi, 20.07.2015, s-a decis încetarea raporturilor de muncă, cu acordul părților, dintre Federația Română de Fotbal și domnul Gheorghe Chivorchian. În ședința Comitetului Executiv al FRF din 27 iulie, președintele Federației Române de Fotbal, domnul Răzvan Burleanu, va supune spre aprobare nominalizarea noului Secretar General”, sună comunicatul postat pe site-ul federației.
Relațiile dintre „cuplul” Burleanu-Bodescu și Chivorchian se răciseră de ceva vreme. Ce consideră ciudat fostul secretar general în dosarul apărut la DNA Timișoara
În spatele cuvintelor neutre din comunicatul-tip, caracteristic în astfel de situații, se ascund detalii mult mai tulburi.
Chivorchian a ajuns secretar general al FRF acum 16 luni, ca urmare a unei înțelegeri electorale făcute pe 5 martie 2014, când acesta l-a susținut pe Burleanu, în turul II al alegerilor pentru șefia federației, împotriva lui Vasile Avram.
Burleanu l-a numit secretar general pe Chivorchian în locul lui Adalbert Kassai. Noul secretar general, cu o lungă carieră în fotbalul românesc, l-a inițiat pe tânărul său șef în toate tainele și jocurile de culise. Numai că Burleanu îl are ca om de încredere pe consilierul Gabriel Bodescu, un apropiat și partener de afaceri de-al său.
Treptat, relațiile Burleanu – Chivorchian s-au răcit. În ultima perioadă, „cuplul” Bodescu – Burleanu căuta, au dezvăluit pentru ProSport surse demne de încredere de la FRF, să scape de Chivorchian.
A urmat punerea sub acuzare a celui din urmă într-un dosar privind finanțarea ilegală a echipei FC Timișoara pe când Chivorchian era președinte acolo. Într-un dialog cu ProSport, Chivo mărturisea că i se pare foarte ciudată această poveste și apariția subită a dosarului la aproape 10 ani distanță, după ce, între timp, se făcuseră nenumărate controale care nu constataseră nimic și mai multe descărcări de gestiune contabilă.
FRF era pe punctul de a pierde locul în Comisia UEFA pentru Asociații Naționale
Burleanu n-a reacționat imediat, deși suspendarea celui anchetat ar fi trebuit să vină de la sine, pentru că „amândoi au fost părtași la destule lucruri în acest an scurs de la preluarea puterii și știu multe unul despre celălalt”, povestește o sursă apropiată conducătorilor de la FRF. ProSport a publicat însă mai multe materiale în care atrăgea atenția asupra situației imposibile de la FRF, cu un conducător cercetat penal. După 5 zile de tăcere și după ce ProSport a cerut explicit o poziție oficială din partea șefului federației, Burleanu a dat un comunicat în care anunța că Gheorghe Chivorchian „s-a autosuspendat”.
Se intrase, practic, în linie dreaptă înaintea eliminării definitive a secretarului general de la Casa Fotbalului. Inițial, spun sursele ProSport, Burleanu intenționa să-l demită pe Chivorchian cu mâna membrilor Comitetului Executiv. A renunțat la idee pentru că, foarte probabil, aceștia n-ar fi acceptat să-și asume o decizie care trebuia să-i aparțină lui Burleanu, pentru că el personal îl angajase pe Chivorchian fără să întrebe pe nimeni.
În loc să supună la vot demiterea lui Chivorchian, Burleanu a recurs în respectiva ședință, povestesc martori oculari, la o dramoletă care i-a făcut pe membrii Comitetului Executiv să zâmbească. Șeful FRF ar fi declamat, pe un ton fals și lacrimogen, că l-a afectat profund, emoțional și nu numai, situația în care este pus Chivorchian. Scena petrecându-se de față cu secretarul general autosuspendat!
O ultimă problemă ivită a accelerat deznodământul. În urma punerii sub acuzare a lui Chivorchian, România era pe cale să piardă locul în Comisia UEFA pentru Asociații Naționale, acolo unde secretarul general fusese numit. Acum, FRF ar trebui, teoretic, să numească un înlocuitor al lui Chivorchian în comisia respectivă. UEFA nu acceptă în structurile sale persoane cercetate penal.
UPDATE Gabriel Berceanu, șeful Departamentului de Comunicare al FRF, a ținut să facă următoarele precizări, după apariția prezentului articol: „Secretarul general al FRF nu a fost prezent la ședința Comitetului Executiv despre care se face referire în text (n.r. – în care Burleanu și-a exprimat trauma emoțională produsă de punerea sub acuzare a lui Chivorchian). Președintele FRF nu are nevoie de votul Comitetului Executiv al FRF pentru a revoca atribuțiile secretarului general”. Sursele ProSport susțin însă în continuare că Gheorghe Chivorchian a fost în sală în momentul afirmațiilor lui Burleanu și că acesta din urmă intenționa să ridice problema demiterii secretarului general la ultimul punct de pe ordinea de zi, cel cu rubrica „Diverse”.
Agenția Mediafax notează: „La 30 iunie, secretarul general al FRF, Gheorghe Chivorchian, a fost suspendat din funcție de președintele Răzvan Burleanu, la solicitarea sa, ca urmare a dosarului în care este cercetat penal pentru complicitate la abuz în serviciu de către DNA Timișoara.
Atribuțiile funcției de secretar general al Federației Române de Fotbal au fost preluate temporar de președintele Răzvan Burleanu.
Gheorghe Chivorchian, fost director executiv al grupării FC Timișoara, secretar general al FRF din luna martie a anului 2014, a fost pus sub acuzare de DNA Timișoara în dosarul finanțării echipei de către Consiliul Județean Timiș, acesta fiind cercetat penal pentru complicitate la abuz în serviciu.
Acuzațiile care i se aduc lui Chivorchian fac parte din dosarul finanțării echipei de fotbal Poli Timișoara de către Consiliul Județean Timiș, în perioada în care clubul de fotbal îi aparținea omului de afaceri Marian Iancu.
>, se arată într-un comunicat al DNA.
Potrivit sursei citate, în baza acestor documente și încălcând legea, au fost acordate societății conduse la acea vreme de Marian Iancu mai multe sume de bani, totalizând peste un milion de euro, în condițiile în care societatea avea înregistrate restanțe la plata obligațiilor către bugetul de stat, dar și către finanțatorul Consiliul Județean Timiș.
Astfel, suma de un milion de euro este considerată prejudiciu adus CJ Timiș.
>, se mai arată în comunicat.
De fapt, potrivit aceleiași surse, banii au fost utilizați de către societatea comercială în alte scopuri, respectiv pentru „plata datoriilor și penalităților anterioare aferente acestor datorii rezultate din contractele de închiriere și întreținere a stadionului Dan Păltinișanu aflat în proprietatea Consiliului Județean Timiș și închiriat echipei de fotbal, precum și pentru plata datoriilor fiscale stabilite în sarcina clubului de fotbal rezultate din executări silite efectuate de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice etc”, se mai arată în același comunicat.
În același dosar, este cercetat și fostul președinte al Consiliului Județean Timiș Constantin Ostaficiuc”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER