Cine l-a adus pe Manea la Mouscron? Interviu cu directorul clubului, trimis în judecată, împreună cu 3 români, într-un dosar de spălare de bani | Cazul „Viitorul transferat”, partea IV
Transferul în secret al lui Cristian Manea la Apollon Limassol, făcut în timp ce insiderii de la Viitorul diseminau în media informația că jucătorul a fost vândut la Chelsea, se numește un „transfer-pod”. „În general, în transferurile-pod sunt implicate cluburi care transferă jucători printr-un „club-pod” către un club de destinație, în timp ce jucătorul nu evoluează niciodată pentru clubul-pod”, descrie forul internațional metoda ingenioasă găsită de fondurile de investiții pentru a dribla regulamentul FIFA privind deținerea drepturilor economice ale un fotbalist de către o terță parte (Third Party Ownership sau TPO). Deocamdată, prin clubul-pod Apollon Limassol – în care nici măcar nu a călcat de la transferul efectuat în iunie 2014 – Manea a fost împrumutat la Mouscron, un club mic din Belgia. Ambele entități sportive sunt controlate de Pini Zahavi, misteriosul superagent israelian prieten cu Roman Abramovici. „Manea nu poate ajunge la Chelsea mai devreme de doi-trei ani”, spune Jurica „Yuri” Selak, directorul sportiv de la Mouscron, intervievat de ProSport. Fost agent FIFA din Croația, Selak are o legătură de natură penală cu fotbalul românesc.
În iulie 2015, clubul belgian Mouscron era salvat din criză de o companie obscură din Malta, Gol Football Malta Limited, care a promis o investiție de 8,5 milioane de euro în trei ani, în schimbul a 90% dintre acțiunile clubului. În spatele companiei se află Pinhas „Pini” Zahavi, superagentul care l-a adus pe Roman Abramovich în fotbal. Primul director sportiv al micuțului club belgian a fost un impresar camerunez, Teny Yerima, un personaj implicat în cumpărarea lui Mouscron. Peste doar o lună, pe 17 august 2015, Yerima era dat afară, iar în locul său a venit Jurica Selak, un fost agent FIFA născut la Split în 1965.
Conform jurnaliștilor belgieni, Selak este omul de încredere al agentului Fali Ramadani, la rândul său omul de încredere al lui Zahavi în circuitul prin care talentele fotbalului ex-iugoslav sunt racolate de cluburi-pod din Europa. După venirea în club a croatului, Mouscron a început o campanie de transferuri furibundă. Șapte dintre fotbaliștii aduși din august până în februarie sunt impresariați de agenția LIAN Sports, proprietatea lui Ramadani. În episoadele 2 și 3, ProSport a scris despre legăturile lui Ramadani cu fotbalul românesc.
Jurica Selak (50 de ani) spune că nu știe de unde a venit Cristian Manea
Trei jucători au venit de la divizionara secundă din Belgia, FC Seraing, club sancționat de FIFA în toamna trecută pentru implicare în transferuri cu „terță parte”.
Alți patru fotbaliști, printre care și Manea, au trecut sau au venit direct de la Apollon Limassol, clubul controlat de Zahavi printr-un alt impresar, Nicos Kirzis. Un altul a fost adus de un alt om controlat de Zahavi, agentul israelian Dudu Dahan, cel care a intermediat transferurile în fotbalul românesc ale lui Djakaridja Kone, Fabbiani sau Nikolici.
Per ansamblu, Mouscron are imaginea unei gări de tranzit în care Zahavi își ține o parte dintre fotbaliști transferați la limita regulamentului FIFA. Ce părere are directorul sportiv al clubului despre această considerație?
Nici un club sau jucător nu are dreptul de a încheia un acord cu o terță parte, prin care aceasta din urmă să fie îndreptățită să beneficieze în totul sau în parte de compensații care urmează să fie plătite în cazul unui viitor transfer al jucătorului de la un club la altul, sau să dețină drepturi cu privire la un viitor transfer sau o viitoare sumă de transfer
Regulamentul FIFA referitor la Third Party Ownership, TPO
Reporter: Domnule Selak, am dori să discutăm câteva minute despre jucătorul român de la Mouscron…
Jurica Selak: Cristian Manea? O persoană foarte bună, un tip foarte de treabă. Foarte profesionist.
Am descoperit că Manea a fost transferat de Apollon și nu de Chelsea…
Nu știu, nu vreau să răspund la această considerație. Nu știu exact istoria. Știu doar că el e la noi pentru un an și, dacă avem posibilitatea să-l lăsăm să joace, o vom face. Se antrenează cu prima echipă, joacă la echipa a doua. A fost rezervă mult timp. În mod normal, ar trebui să fie în lot la fiecare meci, dar în Belgia avem o regulă conform căreia în lotul de 18 trebuie să fie minimum 6 jucători belgieni. Uneori n-a stat nici măcar pe bancă pentru că aveam nevoie de jucători belgieni.
Nu pare a fi un jucător important…
Toate lumea e foarte mulțumită de el. Cred că poate învăța mult în acest sezon, iar la anul poate face un pas mai departe. Fie cu noi, în Belgia, fie la alt club, în altă țară. Nu știu asta.
Da, dar a jucat doar 5 meciuri pentru Mouscron.
Cred că pentru un jucător de 18 ani nu e rău pentru prima ligă belgiană. (Râde). Avem o situație dificilă, așa că antrenorul preferă jucători mai experimentați. Dar e ok, a avut oportunități să joace, a fost un meci de cupă pe care l-am câștigat. Au mai fost câteva meciuri, dar i-a fost greu. Aveam jucători accidentați și a primit șansa să joace, dar s-a întâmplat în meciuri cu Standard Liege (n.red. – pierdut de Mouscron cu 3-0), FC Bruges (n.red. – 0-3), echipe bune. El a jucat ok. Ne-a arătat că are potențial.
Cristian Manea (stânga) a fost convocat de Victor Pițurcă la națională cu câteva zile înainte de transferul secret la Apollon Limassol
Cum s-a adaptat la fotbalul din Belgia? Fotbaliștii români au probleme de adaptare.
Nu a făcut-o rău! Cristian este un tânăr foarte inteligent care vorbește o engleză perfectă. În ce privește limba, nu a avut nicio problemă. De asemenea, la vârsta asta, înveți franceza foarte ușor. Lucrează la limba franceză. Dar, vorbind engleza, nu are probleme. 60 la sută dintre jucătorii noștri vorbesc engleza. Antrenorul vorbește limba engleză.
Dar nu flamandă.
Antrenorul vorbește și flamandă, dar nu avem decât doi-trei jucători care vorbesc în flamandă. Noi suntem unul dintre cele trei cluburi din Belgia în care se vorbește mai mult limba franceză. Standard Liege, Charleroi și Mouscron.
Cristian…
În ce-l privește pe Cristian, am vorbit și cu impresarul lui, cu domnul Pietro Chiodi, să vedem ce e cel mai bine pentru el. Important este să ajungem în play-off II (n.red. – în Belgia, după 30 de etape din sezonul regulat, primele 6 echipe intră în play-off I. Următoarele 8, împărțite în două grupe de câte 4, dispută un play-off II pentru loc de Europa League, iar ultimele două joacă play-off III, sau barajul pentru retrogradare. Cu 4 etape înainte de finalul sezonului regulat, Mouscron e pe loc de baraj de retrogradare). Aș vrea să-l las să joace pentru că vrea să-l văd ce potențial are să continue cu noi și la anul. De ce nu? Sper să jucăm play-off II. Am avea 6 meciuri și atunci cred că Manea ar avea o șansă bună să joace. La fel și ceilalți tineri jucători. Olinga, spre exemplu, e cel mai tânăr marcator din Primera Division. Cristian Manea a jucat mai mult decât el până acum.
Cum e nivelul fotbalului în Belgia?
Liga belgiană e dificilă. Fotbalul este foarte fizic, dar a crescut mult în ultimii 10 ani. Jucătorii din Balcani care vin aici au nevoie de minimum șase luni să se adapteze. Agresivitatea e diferită. Acum, jucătorii de top din Belgia sunt capabilă să evolueze în Bundesliga, în Premier League, în Franța. Uitați-vă la De Bruyne, la Benteke, la Lukaku.
E singur în Belgia sau sunt și părinții cu el?
E singur acum. În primele două săptămâni, tatăl lui a stat cu el. Tatăl lui mai vine din când în când, dar Cristian stă într-un apartament, singur, la doi kilometri de stadion. Mouscron e un club de familie. Cristian își petrece timpul între apartament și stadion. Se antrenează în fiecare zi. Nu are timp să facă altceva.
Am auzit că a jucat fundaș stânga pentru naționala Under-21 a României. Pentru mine, Manea este fundaș dreapta, un fundaș dreapta clasic. Fostul antrenor credea că poate juca și fundaș central. Cred că poate juca acolo, dar pentru a ajunge la un nivel înalt trebuie să joace fundaș dreapta
Yuri Selak, director sportiv Mouscron
Mouscron, clubul înfrățit cu Apollon
Am căutat pe site-ul oficial al clubului și am găsit anunțul din 31 august conform căruia jucătorul a venit de la Chelsea. E ciudat.
…
Probabil că există un contract, o clauză prin care împrumutul poate deveni permanent.
Nu există nicio astfel de clauză. Nicio clauză.
Superagentul Pini Zahavi controlează mai multe cluburile din lume prin intermediul unor fonduri de investiții
E ciudat. Olinga e un alt jucător venit la Mouscron de la Apollon.
Avem o mulțime de jucători de la Apollon.
E ca un club-soră pentru Mouscron.
Da, da, da. (Râde)
Dar sunt bănuieli că sunt păcălite regulile FIFA privind terțe părți.
Mmm. Aici nu există niciun „third party ownership”. Toți jucătorii sunt deținuți de cluburi. Toți jucătorii de la Mouscron, de la Chelsea, toți jucătorii de la Olympiakos. Îl am pe Scepovici. Am jucători de la Genk, de la Standard, am doi-trei de la Apollon. Nu văd nicio problemă. Toți sunt deținuți de cluburi.
Nu de fonduri de investiții?
Nu. (Se agită și repetă toți jucătorii împrumutați la Mouscron) Uite, noi suntem un club mic și dăm posibilitatea fotbaliștilor să joace. Dacă Manea era la Chelsea sau la Standard Liege, n-ar fi jucat niciun minut. Cu Mouscron, a avut șansa de a juca de cinci ori. Sper ca în play-off II să joace în trei-patru meciuri. Pentru un jucător de 18 ani, să aibă 10 meciuri pe sezon nu e rău.
322 de minute a jucat Manea de la perfectarea împrumutului său la Mouscron. A jucat în trei meciuri de campionat și a fost rezervă nefolosită în alte 10 partide din cele 26 de etape scurse.
Vi se pare mult?
Nu sunt mulți jucători tineri în Belgia. Doar Youri Tielemans de la Anderlecht e născut în 1997. Manea e în 1997. Și atât. Ceilalți jucători sunt născuți mai devreme de 1995. (n.red. -la Anderlecht mai există un fotbalist născut în 1997, Dodi Lukebakio, care a jucat în 10 meciuri de campionat).
Dintre toți fundașii dreapta sub 20 de ani pe care i-ați văzut în ultimii cinci ani, unde l-ați plasa pe Manea?
Când joci câteva meciuri de primă ligă la 18 ani, e clar că ai potențial. El a jucat mult în prima ligă din România, dar nu știu nivelul campionatului de acolo. O să fiu sincer cu voi. L-am văzut pe Manea iarna trecută, în turneul de pregătire din Antalya, și a jucat fundaș dreapta. L-am văzut 65 de minute pentru că apoi am plecat. Ok, am văzut că în echipa lui Hagi era obișnuit să joace.
Trebuie să vedeți nivelul ligii din România ca să înțelegeți…
(Se amuză). Știu nivelul fotbalului din Balcani. Sunt croat, sunt din Split. Pot să compar cu nivelul din Balcani. În zonă, sunt jucători talentați, dar ligile nu sunt atât de bune.
Aveți legături de afaceri sau prieteni în România?
Ă‚ăăă. Am fost impresar înainte de a fi oficial de club. Pot să vă spun o anecdotă. În 1998, mi-am luat licența de impresar FIFA, cu trei-patru luni înainte de Mondial. Primul meu transfer de un anumit nivel a fost Liviu Ciobotariu de la Dinamo București la Standard Liege. Cu George Becali.
Liviu Ciobotariu pe stadionul din Liege, la scurt timp după transferul în străinătate
Giovanni…
Da, da, Giovanni, scuze. Asta e singura relație cu fotbalul românesc. Cu Liviu. L-am adus în Belgia. Am fost intermediar între Luciano D”Onofrio și Dinamo. Un prieten de-al meu din Balcani mi-a vorbit despre Ciobotariu și m-a pus în contact cu Becali. Liviu a rămas în Belgia șase sau șapte ani. Nu l-am mai văzut de atunci, dar sper să-l reîntâlnesc cândva.
Giovanni Becali este acum în închisoare.
Îhî. (Nu face niciun alt comentariu și lasă discuția să meargă mai departe, așteptând întrebarea următoare)
După terminarea interviului, reporterul ProSport a verificat informațiile despre transferul lui Ciobotariu și a descoperit că Jurica Selak face parte din lotul de 26 de persoane trimise în judecată în Belgia, în septembrie 2014, pentru implicarea într-un caz de spălare de bani, fals, uz de fals și plăți fictive. Pe lista celor acuzați se află și românii Cristian Borcea, Ioan Becali și Liviu Ciobotariu, alături de fostul președinte al lui Standard Liege, Luciano D’Onofrio. Surse judiciare susțin că dosarul este în continuare pe rol la tribunalul din Liege. În 2009, Ciobotariu a fost audiat de procurorii belgieni în sediul DNA din București. ProSport a încercat să-l contacteze din nou pe Jurica Selak, însă acesta nu a mai răspuns la apelurile din ultimele două zile. Actualul impresar al lui Manea, Pietro Chiodi, este finul lui Victor Becali și a fost lăsat de să se ocupe de afacerile impresarilor condamnați în Dosarul Transferurilor.
Citește continuarea interviului mai jos.
Liviu Ciobotariu și Cristi Borcea, doi dintre românii acuzați de procurorii belgieni de implicare în cazul D’Onofrio
Luciano D’Onofrio, fost impresar și președinte la Standard, este unul dintre cei mai controversați oameni din Belgia
Selak: Manea nu ajunge la Chelsea mai devreme de doi-trei ani
Este vreun alt jucător de la Hagi care ar putea să o intereseze pe Mouscron?
Nu știu echipa, dar sper că în următoarele săptămâni, când campionatul se încheie aici, să merg să fac un pic de scouting. Unii prieteni de-ai mei sunt în contact cu el (n.red. – cu Hagi). Am un prieten în Macedonia care a avut un jucător acolo, dar s-a întors. Am niște contacte, nu personal cu Hagi, însă ce face acolo e interesant. E o muncă fantastică. Dă oportunitatea tinerilor să joace. L-am văzut pe fiul lui jucând, iarna trecută, în Turcia. Foarte, foarte talentat. Cred că s-a dus la Fiorentina, nu știu.
Ianis.
Da. Era extremă dreapta. Foarte bun.
Joacă încă pentru Viitorul. Pe site-ul Ligii italiene, transferul lui nu e anunțat.
Da. Mă rog. Voi face scouting la echipa lui Hagi. Dar mai întâi trebuie să ne salvăm de la retrogradare.
Este greu să lucrezi pentru un club finanțat de Pini Zahavi?
(Oftează). Pini Zahavi a adus compania care a băgat banii în clubul nostru. Este un intermediar. În ultimele șase luni, Pini a venit o singură dată să vadă un meci. Nu e dificil să lucrezi cu el. Nu pune presiune. Nu e nimic special.
Credeți că Manea va face pasul la Chelsea vara asta?
Are un drum lung până acolo. Dacă e răbdător și muncește din greu, poate ajunge la Chelsea în doi-trei ani. Nu mai devreme. Are potențial, e disciplinat, e profesionist, nu se accidentează niciodată. Trebuie să-și îmbunătățească fizicul și să mai lucreze tactic. E tânăr. Cred că la anul poate face un pas. Poate juca 75 la sută dintre meciuri. Peste doi ani, trebuie să facă un sezon complet în Belgia sau la alt club. După aceea, de ce nu? Dar trebuie să muncească. Ă‚sta e un sfat. Îmi place de el, fiul meu joacă uneori alături de Manea la echipa a doua.