Judecătoria Buftea a încuviințat vinerea trecută poprirea asiguratorie pe conturile SC Azuga Waters SRL, firma soților Violeta și Valerii Moraru, pentru suma de 2.542 lei (564 de euro). Reclamația a fost făcută de SC Oly Trans 06 SRL (firmă de transporturi rutiere) pe 10 iunie 2016, cu trei zile înainte ca Tribunalul București să declare falimentul Rapidului.
SC Azuga Waters SRL este creditorul grupării din Giulești și societatea care a garantat, cu 40 de bilete la ordin, că va plăti impozitele la stat ale Rapidului. Violeta Moraru a declarat pentru ProSport, într-un interviu acordat în luna mai, că „Azuga Waters a virat în conturile Rapid 8,4 milioane de lei, din care 2,4 milioane pe publicitate”. Soția patronului de la Rapid, care se ocupă direct și de Azuga Waters, a adăugat că numai în sezonul trecut (2015-2016) firma a făcut, în conturile Rapidului, plăți de circa 3,1 milioane de lei.
Sentința pronunțată de Judecătoria Buftea: „Admite cererea formulată de petenta LOLITA COMPANY SRL. Înființează poprire asiguratorie (bancară) asupra sumelor de bani deținute de către debitoarea SC Azuga Waters SRL, până la concurența sumei de 2542 lei. Obliga reclamanta la plata unei cauțiuni in valoare de 1271 lei, in termen de 10 de zile de la data comunicării Încheierii. În condițiile art. 954 alin. 3 Cod proc civ, prezenta încheiere se comunică petentei Oly Trans 06 SRL. Executorie. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la comunicare. Pronunțată în ședință publică astăzi, 08.07.2016″
Executați silit pentru 564 de euro, promit că plătesc datorii de 4,5 milioane
Problema e că toți administratorii judiciari care s-au perindat pe la Rapid din 2014 până azi au reclamat că aceste plăți nu pot fi verificate și controlate, atât timp cât nu se fac prin intermediul contului unic specific firmelor în insolvență (cum au fost giuleștenii până pe 13 iunie). Ultimul administrator judiciar, Aurel Brihac, devenit între timp lichidator, după pronunțarea falimentului, a declarat pentru ProSport că va contesta în instanță respectivele plăți făcute în numele Rapidului (și transformate în creanțe), deoarece nu s-au făcut conform legii și nici nu există posibilitatea de a se demonstra cât și cum s-a plătit în realitate.
Fostul administrator special al clubului, Radu Birlică, dar și fostul director de marketing Cătălin Măndoiu au reclamat, în luna mai, că reprezentanți ai Azuga Waters veneau după meciurile de campionat la Fan Shop și ridicau cu sacoșa banii strânși din vânzările de bilete și de materiale promoționale. Violeta Moraru a dat un răspuns dur la vremea respectivă, acuzându-i pe cei doi: „Păi, sunt niște escroci. Domnul Birlică a încercat să obțină niște bani de la noi ca să nu ne terorizeze, să nu dea informații eronate în presă și multe altele. A încercat să obțină beneficii, noi n-am fost de acord și continuă… Dar o să-i facem o plângere penală luni pentru toate… Furturile pe care le-a făcut din companie și multe altele. Împreună cu domnul Măndoiu. (…) Dacă s-a ajuns să se spună că eu am luat banii de la Fan Shop, vă dați seama că… Câți bani erau la Fan Shop, că s-au plătit cheltuielile de meci! 1.000 de lei sau cât o fi fost”.
Acuzația făcută de Birlică și Măndoiu la vremea respectivă, ridiculizată de Violeta Moraru și, în mod evident, greu de crezut tocmai din cauza sumelor derizorii pentru niște oameni de afaceri, arată altfel prin prisma cazului existent acum la Judecătoria Buftea.
Lichidatorul le-a pus în vedere patronilor că nu semnează niciun contract dacă nu există bani în cont
Pe 20 iulie 2016, la Curtea de Apel, se judecă solicitarea Rapidului de a se suspenda sentința de faliment emisă luna trecută de Tribunalul București. Valerii Moraru a promis că va salva clubul prin o infuzie financiară. Cum chiar Azuga Waters e executată silit pentru 564 de euro, e greu de spus de unde se vor obține 4,5 milioane ca să fie plătite datoriile Rapidului.
Clubul mai există acum doar pe hârtie. Nu mai are angajați, echipă, conducere executivă și sportivă. Cu toate acestea, are licența pentru Liga 1, obținută acum câteva luni de la FRF, și din punct de vedere legal are dreptul să participe la campionatul care începe pe 22 iulie. Rapid nu poate însă fizic să facă acest lucru. Adunarea Generală a LPF a decis să mai acorde giuleștenilor o păsuire până pe 21 iulie (a doua zi după procesul de la Curtea de Apel), în speranța că se va suspenda falimentul și patronii vor face rost de bani, în cele 24 de ore rămase la dispoziție reușindu-se legitimarea unui lot de jucători și perfectarea unor contracte cu niște antrenori. Lichidatorul judiciar Aurel Brihac a pus însă în vedere patronilor că, dacă nu vor exista fizic bani în cont, el nu va semna niciun contract, deoarece s-ar expune unor consecințe penale: societatea pe care o administrează ar continua să facă datorii, ceea ce e interzis prin lege în cazul firmelor în insolvență sau faliment.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER