FCSB a spulberat Dinamo într-un meci în care Bogdan Vintilă a mizat și pe juniorii crescuți în academie, banca de rezerve a oaspeților având o medie de vârstă sub 18 ani. Aruncați în luptă, chiar în vâltoarea unui derby, doi dintre puști au impresionat. Este vorba de titularul postului de fundaș stânga, Alexandru Pantea (16 ani) și de Cristian Dumitru (18 ani), atacant care a intrat pe teren în minutul 59 și a reușit să marcheze golul de 3-0, 23 de minute mai târziu, după o acțiune individuală de toată frumusețea.
Dacă Dumitru a arătat mult sânge rece la faza la care a înscris, l-a depășit cu multă lejeritate pe Grigore, l-a culcat pe Pisticelli și a finalizat pe lângă portar, Pantea, la fel cum s-a prezentat și la debutul său în prima ligă, partida cu Gaz Metan programată câteva zile înainte, a părut, în ciuda vârstei, exact și foarte matur în joc.
După derby, ProSport a strâns mai multe informații despre speranțele roș-albaștilor.
Cristian Dumitru ne-a fost prezentat drept „talentatul”, în timp ce Pantea este „muncitorul”. Atacantul în vârstă de 18 ani a început fotbalul la Buzău, la LSP Buzău, vârful fiind adus la Academia FCSB în urmă cu doi ani. Investiția? 35.000 de lei, suma reprezentând grila de formare pe care bucureștenii au achitat-o fără să ofteze. A urmat un împrumut la Clinceni și debutul în liga secundă. Apoi, pe prima scenă, în tricoul aceleiași formații, însă a ieșit din calculele ilfovenilor, astfel că, iarna trecută, Dumitru a fost rechemat la FCSB și folosit, meci de meci, la satelitul echipei, formație care evoluează în eșalonul terț. „Este foarte talentat și impresionează prin viteza sa”, spun cei care l-au urmărit pe Dumitru de la venirea sa în academie.
Alexandru Pantea este bucureștean, provine de la grupele FCSB, acolo unde juca, în fostul parteneriat cu Liceul Sportiv „Mircea Eliade”, înainte de a fi demarat proiectul academiei pe care l-a dezvoltat Vasi Geambazi, nepotul lui Gigi Becali. Drumul puștiului nu a fost lipsit de compromisuri, Pantea s-a mutat de lângă părinți, s-a transferat la un alt liceu pentru a fi mai aproape de Berceni și, din 2017, locuiește în baza FCSB. Interesant este că după debutul cu Gaz Metan, mama și tatăl l-au vizitat în cantonament pentru a-l felicita pe Alexandru. Fericiți, aceștia au ținut să le mulțumească antrenorilor vicecampioanei pentru încrederea acordată fiului lor, încă elev în clasa a XI-a, la liceul Dacia din Capitală, însă oficialii și tehnicienii le-au răspuns cu modestie: „Marele merit este al lui. E un copil plin de dorință, extrem de serios și foarte muncitor”.
De altfel, ProSport a aflat că juniorii de la Academia FCSB, care dispun în baza de la Berceni de toate facilitățile, respectiv de cazare, masă, asistență medicală și preparator fizic, au salarii între 600 și 2000 lei. Până joi, Pantea câștiga 600 lei lunar, însă e posibil ca, impresionându-l pe Gigi Becali în cele două meciuri la echipa mare, puștiul de 16 ani și 8 luni să primească o mărire a contractului.
„Sunt bucuros de decizia lui Mister de a mă băga în teren la vârsta mea. Fericit, meciul trecut am fost copil de mingi cu Craiova, la meciul ăsta titular. Un moment de nedescris! Am 16 ani și 8 luni, am trecut clasa a 11-a. Îmi pare rău pe o parte, pe o parte nu. Am antrenamente în fiecare zi, mă bucur, am plăcerea de a juca fotbal”, a spus Alexandru Pantea, după meciul cu Gaz Metan Mediaș, la DigiSport.
„La antrenament mi-a spus domnul Vintilă, a făcut echipa, a vorbit cu mine înainte și de acolo am aflat că o să joc. Mi-a spus să joc simplu și să nu mă complic în apărare. Să nu apuc să mă driblez, să caut golul, să joc înainte, nu înapoi. Colegii m-au încurajat, un grup foarte unit, nu am ce să le reproșez”, a continuat acesta.
Există un gen de fotbalist aparte. Sunt genii unii. Există jucători care pot evolua la echipa mare de la 16 – 17 ani. Nu am văzut până acum așa ceva, poate doar la Mirel Rădoi. Al doilea e Pantea – Gigi Becali, după meciul cu Dinamo, la ProX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER