Revelația Corvinul Hunedoara, câștigătoarea Cupei României și reprezentanta țării în Europa League, va putea să-și schimbe forma de organizare, dar numai până la o anumită dată, pentru ca apoi să atace promovarea în Superligă.
Răzvan Burleanu, șeful FRF, dezvăluie că acest lucru se poate întâmpla numai în cazul în care hunedorenii părăsesc cupele europene înainte de startul ligii secunde, programat pe 3 august.
Corvinul Hunedoara a obținut licența UEFA pentru cupele europene utilizând actualul certificat de identitate sportivă (CIS). Însă, pentru a putea promova în Superligă, gruparea de ligă a doua este obligată să-și schimbe CIS-ul, iar dacă ar fi făcut acest lucru acum, nu ar mai fi avut dreptul să joace în Europa.
Datele de disputare din primul tur preliminar al Europa League sunt 11 și 18 iulie 2024, acolo unde Corvinul va fi prezentă după ce a câștigat Cupa României. Apoi, 25 iulie și 1 august 2024 sunt datele la care vor avea loc partidele din al doilea tur preliminar al Conference League, în cazul în care Corvinul va ieși din Europa League încă din primul tur.
„În cazul în care Corvinul Hunedoara își dorește în această vară să-și schimbe forma de organizare, există un traseu foarte ușor de implementat, atât din partea clubului, cât și din partea federației. Dacă veți corela datele cu participarea în competițiile europene și cu această procedură internă, care e una rapidă, și mai luați în calcul și data de începere a Ligii 2, veți vedea că este posibil”, a declarat Burleanu, citat de golazo.ro.
Răzvan Burleanu susține că Legea Sportului 69/2000 nu le permite cluburilor de drept public să poată participa la competițiile organizate de LPF, însă FRF le poate oferi acestora acest drept, însă numai grupărilor pe care le reprezintă, respectiv celor din Liga 3, Liga 2 și Cupa României.
„Am văzut că, deși au trecut câțiva ani de la acest subiect, în care foarte mulți au considerat și consideră că FRF nu permite unui club de drept public să evolueze în Liga 1, revin asupra acestei stări de fapt.
Un club de drept public, nu poate evolua în Liga I ca urmare a legislației sportive, veche de mai bine de 20 de ani, care nu permite cluburilor de drept public de a se asocia LPF, dar pot să participe în același timp, în toate competițiile organizate de FRF, Liga 3, Liga 2, Cupa României și chiar poți să reprezinți România în cupele europene, dacă îți câștigi acest drept.
Diferența dintre un club de drept public și unul de drept privat, este una uriașă. Nu ne referim doar la modul de finanțare, ci și la cum este structurat. În general, un club de drept public este asemenea unui club departamental, ceea ce înseamnă că tot procesul de luare a deciziilor la nivelul clubului, este supus unei decizii politice și nu te poți deschide unor surse multiple de finanțare”, a declarat șeful suprem de la Casa Fotbalului.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER