România va avea un nou stadion cochet în viitorul apropiat, într-un oraș micuț, care în acest moment nu are echipă la nivel național, ci doar în campionatul Ligii 4. După Alexandria și Slatina, reședințele județelor Teleorman, respectiv Olt, Zărneștiul, un orășel din juțelul Brașov cu o populație puțin peste 20.000 de locuitori, va beneficia de sprijinul Companiei Naționale de Investiții (CNI) pentru a construi de la zero un stadion aflat acum în paragină.
Edilul orașului Zărnești, Alexandru Igrișan, reprezentant al partidului PSD, a prezentat, astăzi, pe pagina sa de facebook, proiectul „Consolidare, reabilitare, extindere, modernizare și dotare bază sportivă Zărnești”, care vizează, mai exact, baza sportivă Torpedo, ajunsă în patrimoniul primăriei, în contul datoriilor fostului proprietar către bugetul local.
„Acest proiect este derulat prin Compania Națională de Investiții, „Programul național de construcții de interes public sau social”, Subprogramul „Complexuri sportive” având o valoare totală de 18.686.663,86 Ron, sumă nerambursabilă. El prevede în primul rând reabilitarea și nu numai, a fostei baze sportive Torpedo. În urma parcurgerii procedurilor de verificare a documentației, care au început în decembrie 2017, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici prin Ordinul MDRAP nr. 1302 din 12.03.2019. Ulterior, s-a procedat la predarea amplasamentului către Compania Națională de Investiții. La momentul de față se lucrează de către C.N.I. la întocmirea caietului de sarcini pentru a demara procedura de achiziție publică și ulterior execuția propriu-zisă. Consider că, această investiție este utilă atât sportivilor de performanță pe care îi are orașul Zărnești, dar și tuturor cetățenilor care își doresc să practice sport de placere”, a anunțat primarul orașului Zărnești.
Noua bază sportivă Torpedo va avea un teren de fotbal, vestiare, tribune, pistă de atletism, cantonament, birouri, terenuri de tenis, dar și o sală de box.
Așa ar trebui să arate noua bază sportivă Torpedo din Zărnești
Baza sportivă Torpedo a fost construită în anii comunismului, pentru muncitorii de la uzina de armament din Zărnești, iar condițiile bune de care beneficia au atras marile echipe din România să își desfășoare acolo inclusiv cantonamentele. Odată cu declinul uzinei, după Revoluție, a început atât declinul echipei gazdă, cât și a bazei spotive, care acum a ajuns în paragină. La începutul anului 2015, primăria Zărnești a preluat stadionul de la conducerea uzinei, în contul datoriilor către bugetul local, iar în tot acest timp a pus la cale acest proiect de reconstruție.
Așa arată acum baza sportivă Torpedo din Zărnești
Echipa Torpedo Zărnești a rezistat în fotbalul românesc timp de 66 de ani. Primul meci oficial l-a avut în 1947, iar cel mai cunoscut jucător a fost internaționalul Valentin Stănescu, cel care dă numele stadionului Rapidului, demolat în acest an. Torpedo a dat mulți jucători echipelor brașovene, cei mai cunoscuți fiind Leo Silaghi și Dragoș Bucur la FC Brașov. Ultimul produs de marcă al școlii de la Torpedo a fost Rareș Enceanu. În 2013, din cauza problemelor financiare, Torpedo Zărnești nu s-a mai înscris în campionat, astfel că fotbalul din oraș a continuat cu Olimpic Zărnești, echipă finanțată de primăria Zărnești.
Actuala echipă, Olimpic Zărnești, ocupă primul loc în Liga a 4-a Brașov, după 14 meciuri jucate, având opt puncte avans în fața formației Steagu Roșu Brașov, care are un joc în plus disputat. Olimpic, care își dispută meciurile de pe teren propriu pe stadionul Celuloza, are șanse să ajungă la barajul pentru promovarea în Liga 3 dacă își îndeplinește condițiile de licențiere pentru fotbalul profesionist.
„Am început lucrări de renovare la stadionul Celuloza, pentru că până va fi gata baza sportivă Torpedo să putem juca în Liga a 3-a pe acest stadion. Zărneștiul are nevoie de o bază sportivă modernă. Cred că în toamnă vor începe lucrările la baza sportivă Torpedo, iar în maxim doi ani vom avea un complex sportiv ultramodern”, a spus, pentru Monitorul Expres, Bogdan Chirițescu, președintele clubului Olimpic Zărnești.
Momentan, Compania Națională de Investiții (CNI) se implicată în proiectele arenelor din București, pentru Campionatul European de fotbal din 2020, Steaua, Giulești, Dinamo și Arcul de Triumf, iar contract de construcție a fost semnat și pentru stadionul municipal din Alexandria. Următorul pe lista CNI va fi stadionului 1 Mai din Slatina, oraș care, în acest moment, are echipă tot în Liga a 4-a.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER