Continuă cursa pentru organizarea CM 2030! Anunțul liderilor politici + o altă competiție de top va fi găzduită de România: „Sper să fie un eveniment de mare succes”

Președintele Serbiei, Aleksandar VuÍiÇ, a anunțat că Grecia se va alătura, pe lângă România și Bulgaria, găzduirii Campionatului European de volei feminin din anul 2021. Acesta a precizat că a fost constituit un Comitet de inițiativă pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal din 2030. Se ia în calcul și o eventuală candidatură comună pentru Campionatul European din 2028.

„Am decis instituirea unui comitet de inițiativă pentru organizarea Campionatului Mondial de fotbal, cu 16 reprezentanți proveniți din cele patru țări. Ne exprimă speranța că, prin intermediul acestui Comitet de organizare, ne vom putea depune candidatura comună pentru a putea găzdui Campionatul European 2028 sau Campionatul Mondial din 2030. Va trebui evident ca această candidatură să fie depusă în mod oficial, luând în calcul data limită, decembrie 2021, pentru ca decizia să fie luată în 2022. Îmi cer scuze dacă am făcut greșeli poate cu referire la datele specifice„, a declarat președintele Serbiei, Aleksandar VuÍiÇ, la finalul reuniunii la nivel înalt în format cvadrilateral România-Serbia-Bulgaria-Grecia, care a avut loc, sâmbătă, la Belgrad.

Președintele sârb a adăugat că țara sa va începe de anul viitor construirea stadionului național, precum și a unor stadioane în marile orașe din Serbia, fiindcă o Cupă Mondială implică o infrastructură enormă.

„După cum știți o Cupă Mondială de fotbal înseamnă infrastructură enormă. Nu vorbim doar de stadioane, vorbim de hoteluri, de locuri de cazare. Este o muncă serioasă și, din perspectiva Serbiei, sigur că putem să spune că se poate ca lucrurile să pară dificile, pentru că vrem, deoarece avem o infrastructură destul de învechită, din perspectiva stadioanelor, de anul viitor suntem gata să începem să construim stadionul național și mai multe stadioane în alte câteva orașe mari din Serbia. Vrem să fim pregătiți pe deplin pentru acest eveniment”, a explicat Aleksandar VuÍiÇ.

Acesta a mai spus că, la reuniunea de sâmbătă, a existat un acord între Serbia, România, Bulgaria și Grecia ca și țara cea din urmă să participe la găzduirea Campionatului European de volei feminin din 2021.

„Am căzut de acord ca, la nivelul anului 2021, Serbia, Bulgaria și România, acestor trei țări să li se alăture și Grecia în găzduirea Campionatului European de volei feminin, pentru că bineînțeles toată lumea știe, jucătoarele noastre de volei sunt cele mai bune, nu doar din Europa, ci și din lume. Am spus că sunt foarte încântat să avem alături suporteri din România, Bulgaria și Grecia. Așa cum dvs ne veți sprijini în volei, și noi vă vom sprijini în fotbal”, a conchis președintele Serbiei.

La rândul său, premierul Greciei, Alexis Tsipras, a spus că această colaborare cvadrilaterală subliniază importanța cooperării în regiunea Balcanilor, care a fost de-a lungul anilor marcată de conflicte.

„Aș vrea să spun legat de candidatura pentru Cupa Europeană sau pentru Campionatul Mondial din 2028, vreau să spun că nu este un simplu obiectiv, este o inițiativă încărcat de simbolism. În regiunea Balcanilor ani de-a rândul au existat lupte, conflicte, așa putem să subliniem importanța cooperării. Regiunea Balcanilor se transformă într-un pioner al cooperării la nivelul Europei și, de ce nu, la nivel mondial.

Prin această inițiativă vrem să ne pregătim, printr-o organizare comună între cele patru țări, prin întâlnire având loc la Salonic, și în pregătirea acestor cooperări sportive, Grecia se va alătura celorlalte trei țări a Campionatului European de volei feminim. Astfel ne pasăm mingea și de ce nu să jucăm un fotbal creativ? Indiferent dacă va fi evenimentul Campionatului European sau Mondial sper să fie un eveniment de mare succes”, a declarat Alexis Tsipras, la finalul reuniunii de sâmbătă de la Belgrad.

Premierul Viorica Dăncilă a participat, sâmbătă, la reuniunea la nivel înalt în format cvadrilateral România-Serbia-Bulgaria-Grecia și a ieșit în evidență printr-o gafă făcută în momentul în care l-a prezentat pe omologul ei bulgar, Boyko Borisov.

MEDIAFAX

Aleksander Ceferin, mesaj dur pentru Dăncilă și restul liderilor politici care aspiră la organizarea Campionatului Mondial din 2030

Președintele UEFA, Aleksander Ceferin, e sceptic cu privire la candidatura comună pe care ar putea să o depună România – Serbia – Grecia și Bulgaria: „Unii politicieni lansează fel și fel de ipoteze, fără să se gândească că în fotbal nu merge la fel ca în politică. Cineva trebuie să le spună liderilor politici că nu depinde numai de ei. Văd diferiți politicieni care vorbesc despre o posibilă organizare a turneului final, dar ei nu se deranjează să discute cu federațiile de fotbal”, a spus recent Ceferin, citat de cotidianul catalan Sport.

După ce a aflat că România s-ar putea înscrie într-o asemenea cursă, președintele FRF, Răzvan Burleanu, le-a tăiat elanul politicenilor: „Ar trebui să ne uităm puțin la infrastructură. Dacă e să comparăm cu Mondialul găzduit de americani în 2026, vedem că peste 15 stadioane, din 23, au peste 69.000 de locuri. Astăzi, toate cele patru țări despre care vorbim, cred că au împreună doar 2-3 stadioane cu peste 50.000 de locuri. E mult mai important să ne ținem de 2020 și să investim în infrastructură, mai ales la juniori.”

Până la Cupa Mondială din 2030, România va fi una dintre țările care vor găzdui meciuri la EURO 2020. Arena Națională va găzdui patru partide, pe 14, 18, 22 și 29 iunie 2020. Dacă se califică, naționala României va juca cel puțin două meciuri la București. Stadioanele stabilite pentru antrenamentele echipelor sunt Arcul de Triumf, Ghencea și Giulești. După cum a anunțat Compania Națională de Investiții, proiectele sunt în graficul stabilit, există finanțarea, astfel încât termenul de dare în folosință a celor trei noi stadioane a fost fixat pentru 31 martie 2020.

Publicat: 22 12. 2018, 17:51
Actualizat: 22 12. 2018, 17:59