Cosmin Contra, interviu devastator: „Fotbalistul român vrea mașini și fete!” / „Hagi își dorea ca toți jucătorii să fie ca el!” Fanii lui Dinamo se vor enerva + „FCSB e Steaua!”
Cosmin Contra, fostul selecționer al echipei naționale a României, a oferit un interviu în care îi atacă pe tinerii jucători români, a dezvăluit ce pretenții avea Gică Hagi când s-a apucat de antrenorat și a dat verdictul în războiul dintre FCSB și CSA Steaua.
„Guriță” susține că Gică Hagi era mult prea pretențios în momentul în care a devenit antrenor, toate acestea deoarece „nu înțelegea când un fotbalist nu știa cum să lovească mingea de la 30 de metri” și „își dorea ca toți jucătorii să fie ca el”.
Totodată, Cosmin Contra i-a criticat pe tinerii fotbaliști din România care au ajuns să câștige salarii uriașe de la vârste fragede și este sigur că aceștia sunt cu gândul la femei și mașini în loc să își dorească să evolueze din punct de vedere sportiv.
Cosmin Contra, interviu devastator în presa din Serbia
„Guriță” a dat și verdictul în războiul purtat de Gigi Becali cu Armata și este de părere că FCSB este continuatoarea echipei care a câștigat Cupa Campionilor Europeni din 1986.
„Când a devenit antrenor, Gică Hagi își dorea ca toți jucătorii să fie ca el. Nu înțelegea când un fotbalist nu știa cum să lovească mingea de la 30 de metri ca s-o trimită acolo unde dorea. Dar Hagi a fost unic. Din fericire, el e acum mai experimentat, așa că nu mai compară jucătorii atât de mult cu el însuși.
FCSB are o infrastructură bună pentru prima echipă și pentru tineret. Proiectul lui Hagi de la Constanța este unul bun. El știe ce vrea. Are o metodologie coerentă de lucru de la selecțiile de juniori până la prima echipă. Dacă Hagi aduce un fotbalist de 15 ani la echipa din Liga 1, acela știe ce să facă și cum să joace”, a spus Cosmin Contra, conform Mozzartsport.
Cosmin Contra: „Am rămas unde eram în urmă cu 20 de ani”
„Sârbii evoluează azi la cluburi mari, în timp ce noi, românii, nu mai avem jucători la Milan, Juventus sau Ajax. Erau, la un moment dat, 18 fotbaliști la cluburi puternice, în frunte cu Hagi, Petrescu, Popescu sau Chivu. Când joci la un nivel superior, este mai ușor și la echipa națională împotriva adversarilor de top. Acum, jucătorii români sunt la un nivel mediocru sau slab și au o problemă când pleacă în străinătate.
Poate că jucătorul sârb nu este unul de nivel superior, dar are mentalitatea că va lupta mereu. Noi, în România, am pierdut această mentalitate. De ce? De exemplu, avem un proprietar de club care ia un jucător tânăr de 18 ani, bun, dar fără garanții că va ajunge la un nivel superior. Doar cu potențial. Fotbalistul respectiv joacă înainte într-un club mic, pentru 2.000 de euro pe lună, dar șeful român îi dă brusc un contract de 15.000 euro pe lună și poate încă 100.000 de euro bonusuri la semnătură.
Nu mai investim în dezvoltarea cluburilor. Am rămas unde eram în urmă cu 20 de ani,timp în care fotbalul s-a schimbat. Azi trebuie să alergi mai mult, jucătorii sunt mai pregătiți fizic, mentalitatea este diferită. Am pierdut toate acestea pentru că nu am investit în metodologia de lucru cu jucătorii tineri. Aducem străini pe care îi plătim bine și ei nu fac diferența pe teren”, a mai spus „Guriță”.
„Românii nu au ambiția să ajungă la Real Madrid și Barcelona”
„Un jucător tânăr din România a trecut de la un salariu de 2.000 de euro la 15.000 de euro pe lună și s-a schimbat. Vrea mașini, fete, o viață confortabilă. Aceasta e mentalitatea tinerilor jucători români în acest moment. Nu au deloc ambiție să meargă mai departe și într-o zi să ajungă la Real Madrid sau Barcelona metodologia de lucru cu tinerii și vom avea din nou rezultate”, a mai spus fostul selecționer.
„FCSB este Steaua! Are cei mai mulți fani din România!”
„FCSB are cei mai mulți fani din România. FCSB este Steaua. Dar au o problemă cu armata. Aiurea! Când Becali a cumpărat clubul, l-a cumpărat cu tot ce-i aparținea. Avem două Steaua. Avem și două cluburi din Craiova în prima ligă. Și la Timișoara sunt două cluburi. Înainte erau chiar trei. Acum câțiva ani, am făcut o întâlnire a primarului cu liderii celor trei formații. Una e privată, celelalte două sunt ale orașului. I-am adunat la o masă și i-am întrebat ce vor pentru fotbalul din Timișoara. Le-am spus: «Vă luptați ca nebunii unul împotriva celuilalt și nu avem niciun club în prima ligă?! Putem investi bani într-un club care va fi în Liga 1 și altul în eșalonul secund, pentru a ajuta la dezvoltarea jucătorilor. Nu avem nevoie de a treia echipă». Au refuzat. Multe lucruri în fotbalul românesc nu sunt bune. Fotbalul s-a schimbat, mulți bani sunt în joc și toată lumea și-i dorește doar pentru sine”