Craiova – fără echipă în primele 3 ligi?!** Știința joacă prin sălile de judecată, celelalte echipe ale Băniei se desființează, emigrează sau retrogradează

La începutul anilor 90 Craiova pretindea titlul de capitală a fotbalului românesc. Cu Știința campioană, cu Electroputere în cupele europene, cu 2 echipe în Divizia B și multe altele în Divizia C, Bănia era o piramidă fotbalistică, centrele de copii și juniori putând alimenta întreaga regiune Oltenia, ba chiar și alte meleaguri.

În 2012, Craiova a ajuns în extrema cealaltă, urmând să nu mai aibă nicio echipă de fotbal în primele 3 eșaloane. Lipsa investitorilor și neimplicarea autorităților sunt cauzele principale ale penuriei de fotbal în Dolj, singurul județ din țară care nu ar avea echipă de fotbal în primele 3 ligi. În sezonul trecut, cea mai mai bine clasată echipă a Craiovei în ierarhia fotbalului românesc a fost Prometeu Craiova, care însă a retrogradat în Liga a IV-a. De acolo a promovat, în urma unui baraj dramatic din toate punctele de vedere, CS Apă Craiova, însă formația care își desfășoară meciurile pe arena „Oltenia”, de lângă fostul Combinat Doljchim, este aproape de o mutare în județul Olt, la Balș. Din localitatea aflată la 25 de km de Craiova s-a resimțit mai mult interes și oricum, în condițiile schimbării conducerii Regiei de Apă Craiova, nu mai există preocupare pentru această echipă. Mai mult, Ghecon Lăpușata, echipa importată de Calafat, orașul de baștină al lui Gică Popescu, a retrogradat și ea din Liga a III-a după singurul sezon petrecut în urbea de la Dunăre, Doljul devenind astfel parcă un tărâm blestemat pentru fotbal.

Primarul Olguța Vasilescu sondează microbiștii

Toată lumea așteaptă revenirea Științei, însă patronul acesteia nu dă vreun semn că ar vrea să o înscrie în Liga a II-a și că ar fi capabil să o susțină. Dacă noul primar al Timișoarei s-a implicat imediat pentru resuscitarea lui Poli, trecând-o în „patrimoniul” local fără a se ascunde în spatele unei anumite directive UEFA, la Craiova toată lumea vrea fotbal, cu excepția celor care îl pot înlesni. La Primărie au venit zilele trecute înșiși actorii principali – fotbaliștii, care s-au arătat dispuși să joace chiar gratis o perioadă, doar să existe fotbal în Bănie. Primarul nou-ales, Lia Olguța Vasilescu, i-a îndemnat să discute cu patronul Universității, Adrian Mititelu, însă toată lumea știe că acesta nu-și mai permite să susțină un club de fotbal, nici măcar unul de ligă inferioară. De altfel, Mititelu a și condamnat inițiativa jucătorilor, acuzându-i că sunt trimiși de șeful LPF, Dumitru Dragomir! Aceeași Olguța Vasilescu a precizat că va întreba și chestiona și galeria în privința oportunității înființării unei echipe a orașului, însă grupările galeriei nu însumează mai mult de 150-200 de persoane, ca membri recunoscuți, ceea ce nu le face nici pe departe reprezentative pentru a exprima dorința zecilor de mii de microbiști din Bănie. Astfel, Lia Olguța Vasilescu va recurge la un sondaj printre craioveni, întrebându-i dacă vor Universitatea Craiova sau o altă echipă. Evident, toată Craiova și chiar toată țara vrea Știința înapoi în fotbal, însă până când Mititelu își va termina meciurile prin sălile de judecată va trece timp, iar cel mai devreme peste câțiva ani Universitatea va reveni în fotbal în Liga a IV-a.

Restul Olteniei e pe val

În vreme ce Craiova fotbalistică pare să fi ajuns deja la capătul toboganului, Oltenia susține tot mai mult fotbalul. Gorjul are Pandurii în Liga I și mai multe echipe miniere în Liga a III-a, Vâlcea are două echipe în Liga a II-a: CSM și Damila Măciuca, după ce a cosmetizat stadionul „Municipal”, Mehedințiul a promovat cu fosta Gaz Metan CFR Craiova în Liga I, pe când în județul Olt, noua echipă a orașului își propune promovarea în Liga I, iar FC Caracal s-a întărit serios pentru promovarea în Liga a II-a.

Publicat: 12 07. 2012, 16:25
Actualizat: 12 07. 2012, 16:26