Bani mai mulți pentru cluburile de Liga 1 din 2024! Care sunt condițiile puse de compania care deține drepturile tv
Contractul de drepturi tv dintre LPF și eAD, firma care le deține în prezent, ar putea crește cu câteva milioane de euro din 2024.
Dar numai în anumite condiții, deja anunțate instituției conduse de Gino Iorgulescu. ProSport a scris despre această intenție încă de acum o lună.
Conducătorii Ligii Profesioniste de Fotbal au declarat că intenţionează, de asemenea, să plafoneze cheltuielile salariale ale cluburilor la o proporţie din buget, după modelul spaniol, pentru a nu se mai repeta situaţia echipelor Gaz Metan Mediaş şi Academica Clinceni, care au terminat cu greu campioantul din cauza problemelor financiare.
Bani mai mulți pentru cluburile de Liga 1 din 2024! Care sunt condițiile puse de compania care deține drepturile tv
Dar ca să crească veniturile cluburilor din drepturile tv, trebuie să se îndeplinească două condiții, conform celor de la Gsp.
- Medie de spectatori de 70% din capacitatea stadioanelor, pentru echipele cu arene mici sau 10.000 de fani pentru cele cu stadioane mari
- Sporirea audiențelor TV cu 10%.
Contractul de drepturi TV în Liga 1 e în plină desfășurare, urmează să expire abia în 2024, însă s-au demarat deja negocierile pentru extinderea acestuia.
În privința numărului de suporteri la jocurile de acasă, condiția cerută de eAD are ca scop sporirea interesului, dar și a spectaculozității, fiindcă un stadion aproape plin, implicit cu o atmosferă deosebită, dă automat senzația că și calitatea jocului e mai bună, scrie sursa citată.
Cum s-ar putea produce plafonarea salarială?
Situația salarială plafonată ar putea ajuta fotbalul românesc. „Plafonarea salariilor la 5.000 de euro, 10.000 de euro este o soluţie nefuncţională raportată la legislaţia UE.
Dar cealaltă variantă, de plafonare raportată la procent din buget este o variantă funcţională, este o variantă pe care am discutat-o cu FRF şi este posibil ca în perioada următoare regulamentele să prevadă, nu ştim dacă imediat, dar în timp să prevadă astfel de plafoane. Cu siguranţă este un aspect care este luat în considerare, inclusiv de FRF”, l-a completat pe şeful LPF secretarul general Justin Ştefan.