Clubul Sportiv al Armatei Steaua, care nu poate promova în Superliga României, a răspuns la solicitarea pe 544/2001 și a cerut modificarea Legii Sportului.
Echipa Armatei crede că toate cluburile ar trebui tratate în mod egal, fie ele de drept public sau de drept privat.
CSA Steaua se confruntă cu o problemă uriașă. Echipa Armatei este club de drept public și nu deține în acest moment dreptul de promovare în prima ligă a României.
Clubul MApN a răspuns la solicitarea în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.
Echipa Armatei asigură că nu s-a pus niciodată problema de o fuziune între CSA Steaua și vreo altă entitate fotbalistică, cu atât mai puțin FCSB.
Formația lui Daniel Oprița face tot posibilul să promoveze în prima divizie, dar nu ia în calcul privatizarea clubului. CSA cere cu insistență modificarea Legii Sportului, astfel încât cluburile de drept public să aibă dreptul de a evolua în ligile profesioniste: „toate cluburile ar trebui să beneficieze de același tratament”.
Steaua susține că meritul sportiv trebuie să primeze și crede că această schimbare ar aduce beneficii mari sportului românesc.
„În urma solicitării dumneavoastră, prin care solicitați informații de interes public referitoare la situatia echipei de fotbal Steaua București, vă comunicăm următoarele:
1. La nivelul clubului nostru nu s-a pus niciodată problema unei fuziuni cu o altă entitate fotbalistică;
2. Cum am comunicat în nenumărate rânduri, pentru obținerea dreptului de a promova în prima ligă luăm în calcul două variante legale. În niciuna dintre acestea nu este vorba de privatizarea clubului;
3. Am fost și suntem în discuții cu mai multe companii interesate să vină alături de clubul nostru pentru a putea realiza o asociație fără scop patrimonial, care să ofere din punct de vedere legal dreptul de a promova în Superligă, însă considerăm că cea mai bună soluție pentru fotbalul românesc ar fi modificarea Legii Sportului, ceea ce ar face ca toate cluburile să beneficieze de același tratament. Meritul sportiv trebuie să primeze și credem că modificarea Legii Sportului ar aduce beneficii mari întreg sportului românesc.
4. În acest moment, dreptul de promovare al echipei de fotbal se poate obține în condițiile prevăzute de lege, neexistând posibilitatea unei derogări legale. Conform art. 31 din Legea nr. 69 /2000 a educației fizice și sportului „Cluburile sportive profesioniste sunt structuri sportive organizate ca asociații fără scop patrimonial sau societăți comerciale sportive pe acțiuni, care au obținut licența din partea federației sportive naționale, emisă în conformitate cu statutele și regulamentele federațiilor internaționale pe ramura de sport”, iar potrivit art. 42 alin. (1) al aceluiași act normativ „Ligile profesioniste sunt structuri sportive constituite prin asocierea cluburilor sportive profesioniste pe ramuri de sport”.
5. Sperăm că în cel mai scurt timp, Steaua București să aibă dreptul legal de a promova în Superligă”, a răspuns CSA pentru ProSport.
Clubul Steaua a fost preluat de la Ministerul Apărării, mai întâi de către Viorel Păunescu, în 1998, iar apoi de Gigi Becali, în 2003. Mulți consideră că omul de afaceri a preluat echipa în mod fraudulos, iar asta i-a adus numai necazuri miliardarului.
Totul avea să capete o întorsătură extrem de ciudată în anul 2014, când Gigi Becali nu a mai avut voie să folosească marca Steaua.
FCSB și CSA luptă pentru aceeași identitate, dar și pentru obținerea palmaresului, care conține inclusiv Cupa Campionilor Europeni din 1986.
Acest conflict reprezintă unul dintre cele mai controversate subiecte din fotbalul românesc. Campioana Superligii a avut foarte mult de suferit, fiind obligată să își schimbe denumirea, sigla și, practic, identitatea.
Pe 3 decembrie 2014, Înalta Curte a luat o decizie cât se poate de clară. Gigi Becali nu mai are dreptul să folosească marca Steaua.
La primul meci oficial după hotărâre, numele Steaua a fost șters de pe tabelă, din foaia de joc, de pe tricouri, iar echipa a devenit, practic, FCSB.
Ulterior, până și fanii roș-albaștrilor s-au separat. Peluza Nord a rămas cu FCSB, în timp ce Peluza Sud a trecut în tabăra adversă, la CSA Steaua.
Numeroase dispute s-au dat în instanță pentru marca și numele Steaua București, iar echipa Armatei a câștigat majoritatea proceselor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER