CSU „El Dorado” Craiova! Echipa înființată de șapte luni oferă salarii mai mari decât echipele din Liga I!

10 iulie 2013
CS Universitatea Craiova se reunea la Mogoșoaia – bizară alegere a locației – cu un lot deloc atrăgător pentru publicul larg. Dintre jucătorii antrenați atunci de Erik Lincar cei mai cunoscuți erau Ramses Gado și Marian Cârjă. Treptat, în lotul formației sprijinite de Primăria Craiova au început să apară și jucătorii cu experiență. Daniel Oprița, Gabriel Velcovici și Ionuț Stancu au fost primele transferuri ale oltenilor care să atragă interesul oamenilor. 


În prima etapă din Liga a II-a, cu Gloria Bistrița (1-1), CSU Craiova alinia următorul „11”

Brac – Cârjă, Fl. Pătrașcu, Ljubinkovic, I. Stancu – Ad. Ionescu, Oprița, Dragalina – Dragu, Sin – Dragicevic



Ei se laudă că sunt un club bogat. I-au dat lui Andrici o lucrare în Craiova pentru înlocuirea șinelor de tramvai. Probabil ca să aibă bani pentru echipă…

Adrian Mititelu, patron FC U Craiova

Prima mutare cu adevărat spectaculoasă a oltenilor a fost făcută la începutul lunii octombrie, atunci când au reușit să obțină semnăturile lui Viorel Ferfelea și Costin Curelea, fotbaliști cu cotă în Liga I și interesanți pentru mai multe echipe din primul eșalon.
Conform surselor din cadrul clubului, cei doi încasează la CSU 8.000, respectiv 10.000 de euro lunar, sume la care multe echipe din Liga I nici nu îndrăznesc să se gândească. Odată cu aceste transferuri au apărut și speculațiile în ceea ce privește echipa proaspăt înființată în Bănie. Oficial, Ferfelea și Curelea au venit la Craiova din postură de jucători liberi de contract, dar au existat și voci care să susțină contrariul: „Am auzit că i-au luat pe Curelea și pe Ferfelea… Vreau și eu să știu cum s-au plătit banii ăia, la negru sau cum? Să nu-mi spună mie că i-au luat liberi de contract, pentru că eu nu cred treaba asta! Să nu-mi spuneți că Ferfelea și Curelea au venit la CSU Craiova doar pentru un contract de joc și că Șiman i-a pierdut gratis. Asta în timp ce jucătorul celălalt, Dacian Varga, ați văzut ce pățește! Sunt sută la sută sigur că s-au dat bani la negru!”, spunea Adrian Mititelu în momentul transferurilor.
Comparativ, la Dinamo cel mai mare salariu este cel de 8.000 de euro pe lună încasat de francezul Steven Thicot. 

Investiții și mai mari în iarnă

Pauza de mercato din această iarnă a adus nume și mai interesante în lotul celor de la CS Universitatea Craiova. Oltenii au reușit să îl transfere pe Dacian Varga, căruia i-au oferit un salariu uriaș pentru nivelul eșalonului secund: 10.000 de euro pe lună! Conform acelorași surse din cadrul clubului, fostul jucător al Sportului a primit și un bonus de instalare de 150.000 de euro. „E transferul iernii în România”, spuneau plini de entuziasm oficialii lui CSU în momentul în care l-au transferat pe mijlocașul de 29 de ani. 
Comparația anterioară cu Dinamo nu este întâmplătoare, pentru că, tot în această iarnă, CSU a reușit să semneze cu un jucător dorit inițial de formația din Ștefan cel Mare. Nerijus Valskis, un atacant de 26 de ani din Lituania, a venit în România să negocieze cu oficialii „câinilor”, dar aceștia nu au putut să îi satisfacă pretențiile financiare. A reușit însă formația din Liga a II-a, care a fost de acord să îi ofere 10.000 de euro pe lună – salariu ce pare să reprezinte plafonul impus la CSU – plus o primă de instalare consistentă! 
CSU Craiova nu s-a limitat doar la aceste două transferuri în această pauză competițională. A reușit să obțină semnăturile lui Adrian Avrămia (21 de ani) și Andrei Herghelegiu (21 de ani), ambii de la CSMS Iași, pentru un transfer din vară. Cei doi au fost monitorizați de mai multe cluburi din Liga I, dar au optat să meargă în Bănie, probabil atrași de oferta financiară. Bogdan Vătăjelu (20 de ani), un alt tânăr de perspectivă de la Metalul Reșița, a fost adus tot în această iarnă la CSU, aceasta fiind singura mutare pentru care oltenii au plătit și o sumă de transfer de 150.000 de euro! „Planul lor e să își facă echipă pentru Liga I”, dezvăluie sursele din club. Toți trei sunt și internaționali U21!

Alți doi fotbaliști importanți din Liga I pe care oltenii au încercat să îi transfere în această iarnă au fost Ștefan Bărboianu și Mihai Costea. Ambii au primit oferta devenită standard la CSU: 10.000 de euro salariu lunar, plus o primă de instalare de peste 100.000 de euro! Deși oferta financiară nu reprezenta o problemă în a obține acordul celor doi, Bărboianu și Costea au refuzat ofertele motivând că nu doresc să joace în Liga a II-a. Fundașul lăsat liber de contract de Astra a mers în cele din urmă la Dinamo, în timp ce atacantul promovat în Liga I de Universitatea Craiova așteaptă ca Steaua să îi clarifice situația și speră la un contract în străinătate. 

Cine bagă bagi la CSU Craiova?

Pe 4 iulie 2013, Consiliul local al municipiului Craiova vota asocierea Primăriei cu Clubul Sportiv Universitatea Craiova și firma Blue Lions Capital. Această firmă este deținută de Adrian Andrici, în proporție de 95%, iar pachetul de 5% rămas este în proprietatea lui Dumitru Beze. Principalul finanțator al oltenilor, Adrian Andrici, este unul dintre cei mai importanți jucători jucători pe bursă din România și este acționar minoritar la mai multe societăți printre care Moara Cibin (parte a grupului Boromir), Rompetrol Rafinare sau Automobile Craiova. Este administrator al firmelor COMINCO Oltenia SA și FIRM RECOM SA. Adrian Mititelu, patronul Universității Craiova, afirma în urmă cu câteva luni că, în schimbul investițiilor făcute la CSU Craiova, Andrici beneficiază de contracte cu Primăria locală: „I-au dat lui Andrici o lucrare în Craiova, o licitație specială pentru înlocuirea șinelor de tramvai. Probabil ca să aibă bani…”. 

Ce transferuri au făcut în această iarnă primele cinci echipe din Liga I

STEAUA

        Jucător                    

  1. Claudiu Keșeru / liber de contract / 20.000 de euro lunar
  2. Martin Bogatinov / liber de contract / 12.000 de euro lunar

ASTRA GIURGIU

  1. Denis Alibec / cumpărat de la Inter Milano / 15.000 de euro lunar
  2. Laurențiu Iorga / 450.000 de euro / 7.000 de euro lunar

PETROLUL

  1. Adrian Mutu / liber de contract / 25.000 de euro lunar
  2. Ianis Zicu / liber de contract / 21.000 de euro lunar

PANDURII

  1. Cristi Bud / liber de contract / 7.000 de euro lunar

DINAMO

  1. Ștefan Bărboianu / liber de contract / 5.000 de euro lunar
  2. ​Kamil Bilinski / liber de contract / 7.000 de euro lunar
Publicat: 22 01. 2014, 08:02
Actualizat: 22 01. 2014, 08:03