Cu o etapă înainte de finalul campionatului, FRF modifică regulamentul pentru ca SC FC R SA/Academia Rapid să intre în Liga 3. Justificarea incredibilă a federației și cine a provocat acest haos care generează ilegalități pe bandă rulantă

Redactor:
Matei Udrea
Cu o etapă înainte de finalul campionatului, FRF modifică regulamentul pentru ca SC FC R SA/Academia Rapid să intre în Liga 3. Justificarea incredibilă a federației și cine a provocat acest haos care generează ilegalități pe bandă rulantă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Anticipată de ProSport încă de acum câteva săptămâni, decizia FRF de a modifica regulamentele din mers, pentru a ajuta SC FC R SA/Academia Rapid și ASSR Brașov să promoveze în Liga 3, s-a materializat marți după-amiază. Într-o ședință a Comitetului de Urgență al federației (compus din Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu și Octavian Goga – toți trei și-au dat acordul) s-a aprobat un memoriu al lui Adrian Stângaciu, juristul FRF, care permite anumitor cluburi să-și mute activitatea, chiar înaintea finalului de campionat, de pe asociații care n-au personalitate juridică pe societăți care beneficiază de documentele respective.

Memoriul elaborat de juristul Stângaciu, la ordinul personal al președintelui FRF, Răzvan Burleanu, este remarcabil prin precizia cu care descrie, la excepțiile admise, exact situația în care se află doar două echipe, Academia Rapid (susținută de Liviu Dragnea, liderul PSD, și Daniel Tudorache, primarul PSD al Sectorului 1) și ASSR Brașov (susținută de Octavian Goga, șeful AJF Brașov, membru în Comitetul Executiv al FRF și fidel al lui Burleanu). Toată povestea de acum a fost generată, așa cum veți vedea, de ignoranța actualului președinte al FRF.

Modificări de regulament croite la comandă, să se potrivească strict cazurilor Academia Rapid și ASSR Brașov


Răzvan Burleanu și copiii: între două schimbări de regulament în plină competiție, președintele FRF și-a făcut timp pentru o vizită de lucru în comuna Recea, din Maramureș. Autoritățile locale i-au organizat o întâmpinare ca pe vremuri, la care au mobilizat fetițe de câțiva ani

Clubul despre care Liviu Dragnea a spus că „îl vom crește”, promițând că îl va înzestra și cu baza sportivă ProRapid, a fost introdus direct în Liga 4, unde a activat în acest sezon sub numele Academia Rapid, pe o Asociație sportivă fără personalitate juridică.

Toate încercările de a se obține această personalitate juridică la tribunal au eșuat, așa că în martie s-a luat decizia înființării unei alte structuri, Societatea Comercială Fotbal Club R Societate pe Acțiuni, care avea particularitatea că își poate obține personalitatea juridică fără să fie nevoie de validarea tribunalului. Operațiunea s-a realizat în timp record, în doar câteva zile, în luna aprilie.
Problema e că Asociația Academia Rapid și SC FC R SA sunt două structuri total diferite, cu nume, Cod Unic de Identificare și Cod de Înregistrare Fiscală diferite, iar regulamentele FRF interzic clar astfel de schimbări de formă juridică și denumire în timpul campionatului.

Așa s-a ajuns la un artificiu bizar.

După cum puteți citi alăturat, excepțiile de la Legea Sportului, a Statutului FRF și a Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) vor fi permise, sub semnătura lui Burleanu,

> numai în acest final de campionat,

> numai pentru echipele care vor câștiga titlul de campioană în Liga 4 și nu îndeplinesc condițiile de participare la barajul de promovare în Liga 3 și

> numai dacă structura sportivă pe care se va muta activitatea a fost înființată în cursul acestui sezon.

Acest cumul de criterii este îndeplinit de exact două echipe: Academia Rapid și ASSR Brașov.

Memoriul juristului Adrian Stângaciu, aprobat de Comitetul de Urgență al FRF, prin care se modifică, a doua oară în numai 6 luni, în plin sezon competițional, criteriile de promovare la barajul pentru Liga 3



 

Burleanu a schimbat regulamentul, iar acum o grămadă de juriști își sparg capul să-l repare

Textul memoriului aprobat de Comitetul de Urgență este lucrat cu atenție, în așa măsură încât să confere o cât mai mare aparență de legalitate acestui artificiu juridic.

Inițiativa lui Burleanu suferă însă de câteva probleme de fond, iar toată problema a plecat – culmea! – tocmai de la o hotărâre impusă de același președinte al FRF în decembrie 2017.

Foarte pe scurt, istoricul acestei situații în care s-a pus acum FRF, laolaltă cu protectorii politici ai Academiei Rapid, sună așa:

– regulamentele FRF interzic, pe bună dreptate, participarea în competițiile organizate de federație (Liga 3, Liga 2, Liga 1, Liga Elitelor etc) a cluburilor neafiliate;

– ca să te afiliezi la FRF e nevoie să ai personalitate juridică și Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS;

– în cea mai bună tradiție locală, regula era încălcată, până acum, pentru că din Liga 4 promovau, an de an, echipe fără CIS sau personalitate juridică. Se ajungea astfel la situații imposibile în campionatul Ligii 3, cu echipe și jucători care participau la întrecere, dar nu puteau fi sancționați legal;

– Burleanu a decis să stopeze haosul, dar într-un mod pripit: în timpul competiției! În decembrie 2017, în pauza dintre tur și retur, s-a stabilit ca regulamentul să fie completat cu un paragraf care interzice echipelor fără personalitate juridică și CIS să intre în barajul de promovare pentru Liga 3. O regulă de bază, fundamentală în sport și nu numai, spune însă că regulile nu se schimbă în timpul competiției. Burleanu, complet străin de aceste norme elementare și lipsit de oameni care să-i atragă atenția, a făcut greșeala respectivă;

– la scurt timp după decizie, șeful FRF s-a trezit că a lovit direct în echipa „crescută” de PSD – prin primarul Daniel Tudorache (Sectorul 1), la ordinul personal al lui Liviu Dragnea -, pe de o parte, și în echipa ocrotită de aliatul său de nădejde la alegerile recent încheiate, Octavian Goga;

– tot pe bună dreptate, susținătorii Academiei Rapid și ai ASSR Brașov au reclamat că Burleanu a introdus noile criterii în timpul sezonului, lovindu-i direct. Cele două cluburi au investit sute de mii de euro, s-au zbătut să câștige campionatul, iar acum se trezesc că nu sunt lăsate să mai joace barajul;

– pe măsură ce a trecut timpul, presiunile asupra lui Burleanu au crescut. La fel, și presiunile asupra conducătorilor Asociației Municipale de Fotbal București;

– în disperare de cauză, s-a ajuns la compromisul ilegal din acest moment. Burleanu a dat ordin departamentului juridic să îl salveze din această situație fără ieșire regulamentară.

– Membrii Comitetului Executiv n-au vrut să-și asume răspunderea, așa că sarcina a fost pasată către Comitetul de Urgență compus din numai trei oameni: Burleanu, Iorgulescu, Goga.
– cei trei și-au asumat actul trimis de Stângaciu.

– așa s-a ajuns ca, printr-un act vulnerabil în justiție, să se acopere în luna mai un alt document ilegal, emis la ordinul lui Burleanu în decembrie anul trecut.


Articolul 2 din ROAF, încălcat de hotărârea Comitetului de Urgență de marți, 15 mai 2018. Vizate: Alineatele 1 și 4

Improvizația de marți încalcă Articolul 2 din ROAF și Articolul 7 din Statutul FRF

Deși bine lucrată, improvizația are un punct slab care se vede de la o poștă: se încalcă brutal un articol din ROAF și un altul din Statutul FRF.

Articolul 2, Alineatul 1 al ROAF spune: „Cluburile pot solicita FRF/AJF/AMFB schimbarea denumirii sub care figurează ca membri afiliați numai în perioada dintre două ediții ale campionatului”.

Puțin mai jos, același Articol 2, dar Alineatul 4, prevede: „Cererea de schimbare a denumirii se depune la forul competent în perioada 1-30 iunie a fiecărui an, în caz contrar cererea urmând a fi respinsă ca tardiv introdusă”.
Așa cum se vede din facsimil, Articolul 3.1 din „Regulamentul privind organizarea și desfășurarea jJocurilor de baraj pentru promovarea în Liga 3, campionatul ediției 2018-2019″ prevede:

„Dreptul de participare la jocul de baraj îl deține structura sportivă clasată la finalul Campionatului Ligii a IV-a pe locul I în fiecare județ sau Municipiul București. În situația în care structura sportivă respectivă nu îndeplinește condițiile de participare la jocurile de baraj (nu deține personalitate juridică și/sau Certificat de Identitate Sportivă eliberat de MTS), jocurile de baraj nu se vor disputa, urmând ca echipa adversă, dacă îndeplinește condițiile de participare, să fie declarată câștigătoare.

În situația în care o asociație sportivă este desemnată câștigătoare a Ligii a IV-a într-un anumit județ/Municipiul București, AJF/AMFB va putea aproba modificarea formei și/sau structurii juridice a asociației sportive respective în scopul participării la barajul de promovare în Liga a 3-a, cu îndeplinirea procedurii prevăzute mai jos:

a) Comitetul Executiv al Asociației Județene de Fotbal/AMFB omologhează rezultatele Ligii a IV-a conform rezultatelor sportive obținute de către echipele participante în Liga a IV-a, ediția 2017/2018.

b) Asociația sportivă câștigătoare a campionatului Ligii a IV-a va formula către AJF/AMFB, în perioada 01 – 10 iunie 2018, o cerere pentru aprobarea modificării formei și/sau structurii juridice (…)”.

Pentru a eluda Articolul 2 din ROAF, FRF a găsit următoarea interpretare – la prima vedere, halucinantă – a competițiilor: sezonul se termină după play-off-ul Ligii 4, iar meciurile de baraj pentru promovarea în Liga 3 fac parte din ediția următoare a campionatului!

Argumentul federal pentru această bizarerie fără margini ar fi că Liga 4 e organizată de AJF/AMFB, pe când barajul e organizat de FRF!

Orice om care a avut sau are cât de cât cunoștințe fotbalistice și urmărește competițiile nu numai în România, ci și în Europa, știe că această explicație este o prostie.

Însă există și o latură ilegală. Se încalcă flagrant Articolul 7 din Statutul FRF:

„1. Anul competițional este perioada cuprinsă între data de 1 iulie a anului în curs și data de 30 iunie a anului următor,

2. Sezonul competițional este perioada cuprinsă între primul joc oficial disputat după data de 1 iulie a fiecărui an și ultimul joc oficial, de cupă sau campionat, programat până la terminarea anului competițional”.

Socotind, așadar, că barajul de promovare în Liga 3 (care se va disputa la mijlocul lunii iunie) face parte din sezonul viitor, FRF încalcă prevederile enunțate mai sus, care spun clar că anul competițional începe pe 1 iulie și se termină pe 30 iunie.

 

 

 

 

 

Matei Udrea / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Kosovarii au trecut la jigniri: ”Asta e adevărata față a românilor!”. Cum ne-au numit
Kosovarii au trecut la jigniri: ”Asta e adevărata față a românilor!”. Cum ne-au numit
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost îngropată. Lui Igor Cuciuc nu-i vine încă să creadă că fiica lui se află acum la câțiva metri sub pământ:
Imagini sfâșietoare de la mormântul Andreei Cuciuc. Ce a apărut în cimitir, la câteva ore după ce adolescenta a fost…
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Jurnalista din Kosovo a răbufnit la adresa românilor: „Puteți să vă opriți?”
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
Raportul arbitrului poate fi crucial în deznodământul meciului România - Kosovo
A calculat suma incredibilă încasată de Gigi Becali de când este patron la FCSB:
A calculat suma incredibilă încasată de Gigi Becali de când este patron la FCSB: "Champions League, transferuri, cupe"
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: cum s-a pozat solista
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
Kosovo a reuşit o victorie istorică, trei puncte nesperate
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Ninsori în aproape toată ţara începând de joi. La Bucureşti vom avea parte de zăpadă sâmbătă
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000 de euro
Acuzații scandaloase primite de un milionar, în plin proces de divorț. Soția îi cere acum o pensie alimentară de 20.000…
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate…
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România inaugurează primul spaţiu adaptat pentru copiii cu autism pe un stadion
România inaugurează primul spaţiu adaptat pentru copiii cu autism pe un stadion
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul naționalei a fost imediat înlocuit
×