Culisele scandalului pentru drepturile TV. Cluburile au aflat că banii pentru noul sezon sunt deja prevăzuți în bugetele Digi și Dolce. Grupările din Liga 1 se tem să-l mai lase pe Gino să negocieze în numele lor

Digi/RCS și Dolce/Telekom, principalele posturi TV/companii de cablu care transmit meciurile din Liga 1 la fotbal, au informat cluburile că nu intenționează să renunțe la contract sau să reducă sumele plătite. Informația, primită pe căi neoficiale de șefii de cluburi înaintea Adunării Generale de luni a LPF, contrazice versiunea prezentată de firma ISB (deținătoarea drepturilor TV). Acesta este motivul pentru care numeroși președinți de cluburi au reacționat luni, refuzând propunerea ISB de a li se reduce contractul pentru drepturile TV de la 27,5 la numai 21 de milioane de euro. Președintele Ligii, Gino Iorgulescu, este acum în situația paradoxală de a reprezenta oficial niște cluburi care nu mai au încredere să-l mandateze pentru a negocia în numele lor.

ProSport a stat de vorbă cu participanții la ședința de luni, de la sediul LPF, și a aflat culisele interesante ale unui scandal care are ca miză sume de ordinul milioanelor de euro. Intriga seamănă a roman polițist, cu tabere care își schimbă configurația într-o secundă, cu „agenți dubli”, cu campanii de presiune și dezinformare, dar și cu interese concrete ale unor giganți din piața media.

Printre cei mai vehemenți contestatari: Argăseală de la Steaua, „Vamă” de la Dinamo, Șfaițer de la Botoșani


Valeriu Argăseală, președintele clubului Steaua, a declarat săptămâna trecută că se opune propunerii de a se reduce suma din drepturile TV.
Luni, el s-a numărat printre cei care l-au pus în dificultate pe șeful LPF. FOTO: ProSport

Ședința ținută luni, la LPF, a fost de la bun început tensionată. Iorgulescu a prezentat propunerea ISB (offshore maltez în spatele căruia Dumitru Dragomir spune că se află Arpad Paszkany, patronul de la CFR Cluj) de a se reduce contractul anual pentru drepturile TV de la 27,5 la 21 de milioane de euro. Cluburile se exprimaseră în ProSport, săptămâna trecută: opt erau împotrivă, patru nehotărâte și două pentru. În sală, însă, taberele s-au reconfigurat. CFR Cluj și ASA Tg. Mureș au fost în favoarea propunerii lui Iorgulescu. ACS Timișoara și Viitorul lui Hagi au păstrat o discreție care, spun cei prezenți, a sugerat o poziționare pro-ISB și Iorgulescu.

Ceilalți președinți de cluburi au fost vehemenți. Printre cei care au vociferat, ridicând obiecții la propunerea șefului LPF (reprezentanții ISB n-au mai fost prezenți la ședință), au fost Cornel Șfaițer (FC Botoșani), Valeriu Argăseală (Steaua), Florin Prunea (Iași), Cristi Tănase (Concordia Chiajna), Narcis Răducan (Pandurii) și Dinu Gheorghe (Dinamo).

Cluburile au aflat că, de fapt, nu există nicio presiune de la Digi și Dolce pentru a se reduce contractul pentru drepturile TV

Vehemența conducătorilor de cluburi a fost generată de informația neoficială că nici Digi, nici Dolce nu au de gând să reducă sumele plătite către ISB pentru dreptul de a transmite meciurile Ligii 1. Cu alte cuvinte, veștile primite de cluburi de la Digi și Dolce se bat cap în cap cu varianta prezentată de Iorgulescu și ISB. „Digi și Dolce ne-au informat, separat, că au deja prinse în bugete sumele respective și că n-au făcut nicio presiune asupra ISB de a reduce contractele”, ne-a relatat unul dintre șefii de club prezenți în sală luni. „Așadar, baza contractului și ceva în plus există sigur, nu așa cum ni se spusese acum două săptămâni. Cei care transmit meciurile ne-au asigurat că nu se pune problema să nu mai fie interesați de Liga 1.”


12 milioane de euro pe sezon plătește Digi pentru dreptul de a transmite Liga 1

16,8 milioane de euro pe sezon plătesc, împreună, Dolce/Telekom și UPC pentru dreptul de a transmite Liga1


ProSport a căutat direct la sursă răspunsul acestui ping-pong cu acuzații. RCS nu comentează oficial această dispută. Neoficial, cei de acolo sunt surprinși și nemulțumiți că au fost folosiți pentru interesele altora: „Avem un contract ferm cu ISB până în 2019. Nu există nicio cerere a noastră de a renegocia înțelegerea”.

Conform informațiilor noastre, Digi plătește pe an 12 milioane de euro pentru a transmite meciurile Ligii 1. Dolce și UPC plătesc împreună 16,8 milioane de euro pe sezon.

„Gino trăgea de noi să-l împuternicim să negocieze cu ISB. A fost refuzat categoric. A primit mandat să le ceară să respecte contractul”


Gino Iorgulescu, care a ajuns în fruntea LPF cu ajutorul cuplului Ponta-Dragnea, a părut foarte supărat luni, după Adunarea Generală a LPF. FOTO: ProSport/Dragoș Savu

Lămuriți în privința președintelui LPF, șefii de cluburi din Liga 1 au fost iritați luni de atitudinea acestuia. „Iorgulescu și juriștii LPF cu care a venit parcă erau reprezentanții ISB. Când s-au ridicat «Vamă», Argăseală, Narcis (n.r. – Răducan, proaspătul președinte de la Pandurii) și l-au luat la întrebări, s-a înroșit tot”, povestește unul dintre martorii la scandal. „Și Prunea, de la Iași, a avut o atitudine corectă. Șvaițer era și el vehement, cei de la Botoșani au apucat să ia niște credite bazându-se pe banii care urmau să vină din drepturile TV. Domnule, dacă ne spun chiar cabliștii că nu au făcut nicio presiune la ISB, cum e posibil să veniți să ne turnați poveștile astea? Contractul se susține în continuare.”

În final, s-a ajuns la o situație aproape comică. „Gino trăgea de noi să-l împuternicim să negocieze cu ISB contractul. Evident că nimeni n-a avut încredere și a fost refuzat categoric. A primit de la șefii de cluburi doar împuternicirea să discute cu ISB respectarea actualului contract”, ne-a dezvăluit un alt conducător de club din Liga 1.

„Gino e cu apa până la gât”

În acest moment, s-ar părea că grupările din Liga 1 nu-l mai asimilează pe Iorgulescu cu un aliat, deși el este chiar președintele LPF. Conducătorii cluburilor au ajuns să se informeze personal asupra situației la posturile care transmit Liga 1. Nici viitorul contract – în cazul în care ISB nu virează banii pe 15 iunie – nu va mai fi lăsat pe mâna actualei conduceri a LPF. „Ce-i șmecheria asta, cu contractul actual, semisecret, pe care nici măcar noi nu avem voie să-l vedem? I s-a pus în vedere lui Iorgulescu: viitorul act le va fi trimis tuturor cluburilor, noi îl vom studia, vom face observațiile noastre. Contractul va fi modificat în conformitate cu ceea ce vrem noi și abia apoi va fi semnat”, a povestit un alt participant la discuții.


Dinu Gheorghe,directorul general de la Dinamo, a venit luni la LPF informat deja asupra faptului că Digi și Dolce n-au cerut reducerea
sumelor pe care le plătesc pentru Liga 1. FOTO: ProSport/Dragoș Savu

Conform celor descrise de șefii de cluburi care au vorbit pentru ProSport, s-a ajuns la situația bizară ca aceștia să negocieze cu Iorgulescu, în lipsa unui om de la ISB: „E clar deja că avem de-a face cu o firmă intermediară și cu un contract dubios. Am aflat luni, cu surpriză, că nici până acum nu au existat garanții! N-am mai acceptat nimic din ce ni s-a propus. Era o capcană. Ar fi vrut să votăm acum, să facem noi primul pas și să decidem, eventual, rezilierea contractului cu ISB, care nici măcar n-a avut reprezentant în sală. Dar ne-am ferit. Așteptăm. Pe 15 iunie trebuie să ni se vireze prima tranșă de bani din noul sezon. Dacă nu o vor face și încalcă angajamentele, pe 19 iunie e o nouă Adunare Generală a LPF. Atunci vedem ce e de făcut, luăm o decizie. Reziliem contractul, îi dăm în judecată. Iar Gino, care e deja cu apa la gât, va avea o problemă mare”.

ProSport a publicat deja, încă de luni, și soluția alternativă a șefilor de cluburi la actualul contract, dacă ISB va refuza să facă plata primei tranșe (aproape 14 milioane de euro) din drepturile TV pentru sezonul 2015/2016.  Participantele la Liga 1 au primit asigurări că RCS (Digi) și Telekom (Dolce) vor face o ofertă cu cel puțin un milion de euro mai bună decât propunerea de acum a ISB. Concret, în locul celor circa 21,5 milioane puse acum pe masă de ISB, Digi și Dolce ar fi dispuse să ofere, împreună, în jurul a 22,5 milioane de euro.

 

Alte motive de fricțiuni între președintele LPF și cluburi


Bucuria celor de la Chiajna la finalul partidei cu Petrolul, din ultima etapă, ar putea să fie de scurtă durată. FOTO: Mediafax

Tensiunea nu s-a risipit nici la 24 de ore după scandalul de la LPF. La conferința de presă de după Adunarea Generală, Iorgulescu a făcut câteva afirmații care i-au enervat și mai tare pe conducătorii de cluburi.

Președintele LPF a spus că nu ar fi indicat să dea în judecată ISB pentru nerespectarea contractului deoarece ar fi un proces lung și anevoios. Cluburile nu gândesc așa și intenționează să ceară LPF acționarea în instanță, pentru despăgubiri, a partenerilor care nu și-au respectat semnătura. „V-ați asumat acest contract, trebuie să-l respectați. Argumentele lor sunt puerile. Păi, ne arată grafice de pe site-ul transfermarkt? Dacă te uiți acolo, găsești la echipe jucători cotați la 1,2 milioane de euro! O tâmpenie. Partenerii care transmit meciurile nu dau mai puțini bani, campionatul încheiat a fost cel mai tensionat din ultimii ani, situația economică față de astă-vară nu s-a schimbat. Deci nu există motive pentru a ni se băga pe gât această reducere a contractului”, spune un șef de club.

Un alt motiv de nervozitate îl reprezintă amenințările voalate lansate de Iorgulescu spre unul dintre protestatari. „A spus că, în funcție de rezultatul anchetei făcute de Comisia de Integritate a FRF, e posibil să fie retrogradată o echipă și primită alta, în noul sezon, în Liga 1. Vă spun eu că la mijloc e o răzbunare pusă la cale de FRF și LPF împotriva celor de la Chiajna. Cei de la FRF le poartă sâmbetele pentru că la ei lucrează Mihalache, fost colaborator al lui Mircea Sandu. Cei de la Chiajna sunt, de altfel, în relații bune cu fostul șef al federației. Iar Iorgulescu vrea să le facă felul celor de la Concordia pentru că au fost, în ultimul an, principalii lui contestatari din Liga 1″, ne-a declarat unul dintre conducătorii din Liga 1.

Cristian Tănase, președintele de la Concordia, spune că nu se simte amenințat: „Poziția domnului președinte Iorgulescu e una conformă cu regulamentul, cred eu. Dar nu mă interesează subiectul. Pe mine mă interesează ce e la mine, nu ce a fost la Brașov”.

Această întâmplare cu Concordia Chiajna explică, însă, de ce șefii de cluburi din Liga 1 se feresc să declare ceva oficial împotriva lui Iorgulescu sau a lui Burleanu.

 

Publicat: 10 06. 2015, 08:13
Actualizat: 11 06. 2015, 15:00