Cum a ajuns Rapid armă electorală. Promisiunile venite la AFC Rapid „la pachet” cu politicianul Bogdan Diaconu sunt niște povești. FRF: nu se poate promova „la excepțional” din Liga 5 direct în Liga 3

Cineva se folosește de necazul suporterilor rapidiști pentru a le vinde iluzii cu iz electoral înaintea alegerilor pentru Parlamentul României. Aceasta este concluzia care se poate trage după ce FRF a răspuns, la solicitarea ProSport, că nu e legal și nici posibil ca o echipă să fie promovată „la excepțional”, pe criterii extrasportive, două eșaloane valorice într-un singur sezon.

Discuția a apărut duminică, odată cu oficializarea legăturii dintre AFC Rapid, echipă apărută după falimentul FC Rapid SA și înscrisă în Liga 5 astă-vară, și Bogdan Diaconu, controversat politician apropiat de PSD și lider al Partidului România Unită.

Diaconu: „Am venit în Giulești în 1986, când aveam 7 ani. Nu am venit pentru voturi!”


Președintele Partidului România Unită și al AFC Rapid, Bogdan Diaconu

Anunțul instalării lui Diaconu ca președinte de onoare la AFC s-a făcut, duminică, „la pachet” cu mai multe promisiuni: se vor investi bani în echipă, vor fi aduși sponsori și – foarte important – „se va rezolva”, la vară, ca AFC să fie invitată de FRF direct în Liga 3, argumentul invocat fiind numele mare, cu rezonanță. Cei care au făcut publică „platforma program” a lui Bogdan Diaconu la AFC Rapid nu l-au citat direct pe noul președinte, dar au inclus promisiunile în context, „pe surse”, asociind venirea acestuia cu măsuri „salvatoare” care vor fi luate „în scurt timp”.

Vestea că o urmașă a Rapidului va ieși mai repede din subsolul fotbalului românesc a fost primită cu mare bucurie de numeroși suporteri ai giuleștenilor, chiar dacă AFC nu este, juridic, continuatoarea adevăratei FC Rapid SA, aflată în faliment. Fiind (alături de CSM CFR Mișcare București) una din cele două grupări înființate de rapidiști după colapsul grupării lui Moraru, AFC Rapid se bucură de simpatie și interes din partea unei părți a suporterilor rămași fără echipă.

După ce ProSport a scris cine este Bogdan Diaconu, iar unii fani ai vechiului Rapid au protestat față de implicarea numelui acestei echipe în jocuri politice, AFC a emis un comunicat decent și liniștitor, în care s-au dat asigurări că venirea politicianului nu are legătură cu alegerile parlamentare.

Site-ul 1923.ro, care scrie despre AFC Rapid și a publicat în premieră știrea despre numirea lui Diaconu, a dat marți și o replică a președintelui PRU. Acesta spune că este rapidist de mic și că nu are de gând să implice echipa în afaceri extrasportive. Iată comunicatul dat de președintele PRU și publicat pe site-ul mai sus-amintit: Mă doare să citesc astfel de comentarii! Câți mă judecați că ma cunoașteți și câți o faceți doar pentru ca nu mă cunoașteți?! Vă voi respecta mereu pentru că ați trăit aceleași clipe frumoase și aceleași momente grele pe care ni le-a oferit Rapidul atât vouă cât și mie! Aveți tentația de a generaliza! A venit la Rapid ca să câștige voturi…nu dragii mei nu am venit acum la Rapid… am venit pe Giulești în 1986, când aveam 7 ani, la un meci cu Chimia Râmnicu Vâlcea pe care Rapidul l-a pierdut cu 1-2 și golul Rapidului l-a marcat Ștefan Popa din penalty în minutul 89! De atunci am fost mereu pe Giulești când mulți dintre voi uitaseră de Rapid! Nu dragii mei, nu am venit pentru voturi! Nu o sa-mi fac niciodată campanie electorala pe seama Rapidului și nu o sa vă cer niciodată să votați ceva sau altceva! Sunt în politică nu pentru ca îmi place sau că am avut ceva de câștigat (am avut numai de pierdut…dovada este și acest moment) sunt în politică pentru că am avut curajul să nu stau pe margine ci să mă implic pentru a face ceva bun pentru țara noastră, pentru națiunea noastră și pentru ca copiii mei sa nu-mi reproșeze ca puteam să o fac și nu am facut-o! De asta am luat decizia de a mă implica și a ajuta cu ce pot eu Rapidul. Pentru că am curajul să o fac! Pentru că o fac din suflet! Pentru că baiatul meu cel mare a fost cel mai fericit om de pe planetă! Rapidul nu moare! Rapidul sunteți voi … iar printre voi mă regăsesc și eu! Doamne ajută!”.

Evenimentele par să arate însă altceva, indiferent de intențiile, bune sau rele, avute de personajele implicate: numele Rapid a devenit deja instrument de campanie electorală. Diaconu a venit în fruntea unei echipe care pretinde a fi continuatoarea marelui Rapid, club cu foarte mulți susținători, exact înainte de începerea campaniei electorale și cu două luni înaintea scrutinului pentru Parlament. Bogdan Diaconu a anunțat marți, de altfel, că a strâns cele 200.000 de semnături necesare pentru ca partidul său să candideze.

Marian Lumânare, președintele AMFB: „O echipă poate promova doar pe baza meritului sportiv”


Componenții AFC Rapid l-au aclamat în picioare pe noul președinte de onoare, căruia i-au cântat imnul Rapidului

Promisiunile, făcute duminică și preluate de absolut toată mass-media din România în știrea cu numirea lui Diaconu președinte de onoare la AFC Rapid, se dovedesc însă nerealiste. ProSport a cerut de la FRF un răspuns oficial în privința posibilității ca o echipă să fie promovată „la excepțional”. Întrebarea adresată de publicația noastră către federație a fost clară: „Regulamentele FRF permit ca o echipă să fie promovată două eșaloane valorice odată? Spre exemplu, o echipă care promovează din Liga 5 în Liga 4 să fie înscrisă și acceptată direct în eșalonul superior, adică în Liga 3, fără să mai treacă prin Liga 4, unde și-a câștigat dreptul sportiv să participe? Există vreun paragraf de regulament care să permită excepții (pe motiv de celebritate a echipei, mărime a orașului pe care-l reprezintă, situație financiară bună, număr mare de suporteri etc)?”.

Departamentul Juridic al FRF a răspuns la fel de clar: „Nu există niciun fel de normă de acest gen cuprinsă în regulamentele FRF în vigoare. În lipsa unei prevederi exprese, nu se poate permite promovarea în condițiile menționate”.

Exact același punct de vedere ca și Departamentul Juridic al FRF l-a avut și Marian Lumânare, președintele de la Asociația Municipală de Fotbal București, care organizează Ligile 5 și 4. „O echipă poate promova, regulamentar, doar pe baza meritului sportiv, al performanței. Singura posibilitate ca un club să sară peste unul sau mai multe eșaloane e să fuzioneze cu un altul, care e în liga superioară, și să-i ia locul celui din urmă. Dar nu e posibil să promovezi în Liga 4 și să fii băgat direct în Liga 3 pe criterii precum numărul suporterilor, importanța brandului sau altele”, a menționat Lumânare, care a adăugat că, oricum, o astfel de promovare „peste rând” ar genera protestele celor clasați imediat sub linia promovabilelor în Liga 4. „Ca să folosesc o glumă a lui Rică Răducanu, această idee, că poți promova din Liga 5 direct în Liga 3, e ca și cum ai spune că vrei să faci facultatea fără să fi făcut liceul”, a încheiat Lumânare.

„Dacă s-au gândit la modelul CSU Craiova, să știe că acel caz e anchetat acum de DNA”

Sub protecția anonimatului, o sursă din cadrul FRF a acceptat să detalieze situația: „Știu la ce faceți referire – la cazul Rapidului. Am citit și noi, aici, ce s-a promis. La nivel județean, unii au două ligi. Cum e cazul AMFB. Dacă acolo se stabilește în Adunarea Generală ca acest club să fie promovat la excepțional, deși a participat în Liga 5, ca și câștigătoare de Liga 4, atunci AFC Rapid va juca baraj pentru Liga 3. Doar 21 din cele 42 de câștigătoare ale campionatelor județene intră în Liga 3. Dar federația nu poate să promoveze la excepțional o echipă abia promovată în Liga 4, de exemplu, direct în Liga 3. Doar AMFB ar putea să facă o procedură prin care câștigătoarea Ligii 5 să joace cu câștigătoarea Ligii 4 un baraj pentru a promova în Liga 3. Dar nu direct! Că nu se poate. Nu merge pe bază de invitație. Regulamentul FRF prevede că 21 de echipe retrogradează din Liga 3 în județe și tot atâtea vin de jos în sus. Ă‚sta e regulamentul FRF. 21 de echipe promovează prin baraj între câștigătoarele campionatelor județene. Dacă s-au gândit la modelul Craiova, care a primit acum câțiva ani loc direct în Liga 2 pe criteriul că e oraș mare, să știe că acel caz e deja anchetat de DNA. Ă‚sta e un abuz. Regulamentar, nu este posibil. S-au mai luat decizii care nu au fost regulamentare și s-a ajuns la DNA. Nu există așa ceva. Principiul general valabil în toată lumea fotbalistică e principiul promovării-retrogradării. Adică nu poți să promovezi dintr-o competiție în care n-ai jucat. Poți să rămâi în competiția în care ai jucat și să promovezi într-o competiție superioară pe baza meritului sportiv sau să retrogradezi pentru că regulamentul prevede că retrogradează un număr de echipe din eșalonul în care ai jucat, iar tu te numeri printre ele. Nu există alte posibilități de a juca într-o competiție decât pe merit sportiv”.

În aceste condiții, venirea politicianului Bogdan Diaconu – prezentat în comunicatul AFC Rapid de marți drept „provenind dintr-o familie respectabilă” și „rapidist vechi” – înaintea alegerilor, la pachet cu promisiuni irealizabile care să le dea speranțe deșarte unor oameni necăjiți, seamănă cu așa-zisele programe de guvernare vehiculate de partide: mărirea salariilor și a pensiilor, milioane de locuri de muncă, mii de kilometri de autostrăzi, mâncare ieftină etc. Calculele par simple: promisiunea „pilelor” puse la FRF pentru o promovare peste rând direct în Liga 3 vizează niște evenimente care s-ar petrece abia la vară. Alegerile sunt însă peste două luni, în decembrie, moment în care rapidiștii s-ar prezenta la urne cu perspectiva că un politician „va avea grijă” ca AFC să fie ajutat.

„Patrula lui Vlad Țepeș” la AFC Rapid

Bogdan Diaconu, noul președinte de onoare al AFC Rapid, este liderul unui partid care propagă în spațiul public idei ale propagandei rusești, violent anti-Occidental, anti-NATO și anti-UE, susținător al teoriei că România e victima unei conspirații mondiale a țărilor bogate mână-n mână cu miliardarul George Soroș. Partidul România Unită, socotit de unii analiști politici „vagonul cu penali” al PSD, menit să tracteze în Parlament personaje condamnate pentru corupție sau cu probleme în justiție, pune accentul pe mesaje socotite adesea extremiste. Astă-primăvară, formațiunea noului președinte de la AFC Rapid a organizat „patrula lui Vlad Țepeș”, cetățeni care afirmau că „veghează” la respectarea legii. Acțiunea n-avea bază legală, pentru că, în România, doar poliția și jandarmeria sunt abilitate să constate cine comite infracțiuni și să ia măsuri legale.

La alegerile locale, Partidul România Unită – denumire inspirată de formațiunea lui Vladimir Putin, Partidul Rusia Unită – a candidat la Sectorul 5 din București cu un slogan acuzat de rasism: „Albim Sectorul 5!”.

Potrivit publicației Evenimentul zilei, Bogdan Diaconu (37 de ani) a fost jurnalist la Vocea Rusiei.

Una din luările de poziție ale lui Bogdan Diaconu pe Facebook

Politicianul președinte la AFC Rapid afirmă public că guvernul României e compus din trădători vânduți Uniunii Europene, Franței și Germaniei și că e compus din agenți ai miliardarului George Soroș, care vrea să asuprească țara noastră. În discursul său public – inclusiv postările pe contul personal de Facebook -, șeful AFC Rapid afirmă că manifestațiile de protest din București și din alte orașe organizate în ultimul an contra corupției și a unor decizii de blocare a justiției în Parlament sunt organizate ilegal de ONG-uri finanțate de Soroș. Conform teoriei lui Diaconu, miliardarul ar urmări să creeze „un stat paralel”, să dea o lovitură de stat și, lovind în actuala clasă politică, să pună stăpânire pe România.

În ultimele luni, în PRU au intrat mai mulți politicieni care sunt vizați de DNA. Printre aceștia, deputații Cristian Rizea (Camera Deputaților a blocat ancheta procurorilor în privința acestuia) și Sebastian Ghiță. Ultimul a și părăsit, între timp, partidul lui Diaconu.

Publicat: 13 10. 2016, 08:46
Actualizat: 13 10. 2016, 08:47