Cum a fost posibilă dispariția echipei care în 2011 câștiga titlul și juca în Liga Campionilor. Dezvăluiri după șase ani: „Am avertizat orașul și suporterii! A trebuit să asist la distrugerea unei legende”. Ce s-a ales de muntele de bani de la UEFA
This browser does not support the video element.
Una dintre cele mai surprinzătoare campioane din istoria fotbalului românesc, Oțelul Galați trăia, în 2011, un vis frumos. Echipa câștiga titlul în Liga 1, mergea în Liga Campionilor și încasa „jackpot-ul” – aproximativ 20 de milioane de euro – dar lucrurile aveau să se transforme foarte rapid într-un adevărat coșmar, care avea să ducă, în cele din urmă, la desființarea echipei.
Prezent în studioul emisiunii ProSport Live, Marius Stan, fostul director general de la Oțelul, a acceptat să discute despre soarta celor 20 de milioane de euro pe care echipa pe care o conducea le-a încasat, în 2011, de la UEFA. Fostul primar al Galațiului spune că o mare parte din sumă a fost cheltuită pe prime și datorii, că bugetul clubului pentru sezonul de după stagiunea în care a jucat în grupele Ligii a crescut la cinci milioane de euro, dar, chiar și așa, în 2012, în contul echipei mai erau 7,3 milioane de euro despre care nu se știe, încă, unde și cum au dispărut: „S-au încasat aproximativ 20 de milioane de euro de la UEFA. Bugetul clubului crescuse între timp. Bugetul pentru următorul campionat a fost de 5 milioane de euro, poate și mai bine. S-au plătit toate datoriile. Primele jucătorilor de obiectiv erau de 100.000 de euro net pentru fiecare jucător. Într-un final, în 2012, când eu a trebuit să-mi dau demisia, au rămas în cont fix 7,3 milioane de euro. Banii au rămas acolo, n-au ieșit din club. Întrebarea e ce s-a întâmplat cu acești bani. Eu am avertizat orașul, suporterii de ceea ce se va întâmpla, am intuit ce urmează. Dar am vorbit în van. A trebuit să asist la distrugerea unei legende frumoase”, a spus Marius Stan, la ProSport Live.
Actualul conducător al Concordiei Chiajna a discutat și despre preluarea echipei de către omul de afaceri Dan Adamescu, eveniment primit cu bucurie de mulți dintre apropiații clubului: „Clubul a ajuns foarte simplu la domnul Adamescu. Combinatul ne anunțase cu un an înainte că se va retrage și trebuie să ne găsim investitor. Mai întâi, domnul Adamescu și-a trimis directorul din regiune la club pentru un contract de sponsorizare. 20.000 de euro au intrat în cont, alți 20.000 au fost asigurare pentru jucători. Apoi a vrut să se implice mai mult și să sponsorizeze echipa. Eu n-am fost decât un angajat, clubul aparținea combinatului. Când s-a discutat de preluarea clubului, Marius Stan n-a avut niciun rol. Când se interesează unul dintre primi trei miliardari ai țării, nu poți decât să te bucuri”, a mai declarat Stan.
La șase ani de la participarea în grupele Ligii Campionilor, Oțelul a retrogradat din Liga 2 și s-a desființat în primăvara lui 2016, falimentul fiind declarat pe 1 aprilie de către Tribunalul București.