Cum a reușit Gică Hagi să transforme Viitorul într-un brand de top într-un singur an: cele 3 decizii geniale ale „Regelui” | SPECIAL
Viitorul a ajuns un brand de top în România într-un singur an, iar Gică Hagi a luat trei decizii excelente într-un singur an, după ce echipa a ratat în premieră play-off-ul în Liga 1.
În primul rând, Hagi a făcut o mutare excelentă prin aducerea lui Gică Popescu, fostul său coleg de la naționala României, care a pierdut alegerile pentru șefia FRF.
Apoi, Hagi a făcut și un pas în spate și a găsit un nou antrenor. Pentru o perioadă, „Regele” se va concentra pe munca de la Academie, încercând să găsească noi talente pentru prima echipă, pentru ca apoi să se poată lupta din nou pentru câștigarea titlului și să evolueze în Europa.
L-a adus pe Gică Popescu: un simbol al fotbalului românesc, un garant al performanței și un conducător care deschide orice ușă
În vara anului trecut, Gică Hagi l-a convins pe Gică Popescu să vină la Viitorul, fostul mare fundaș al Barcelonei fiind președintele fostei campioane a României.
„Nu mi-a fost ușor să-l conving. Echipa a crescut de la an la an și, când împlinim 10 ani, a venit momentul să ne dezvoltăm, să facem un pas în plus, să fim mai buni”, a spus Hagi, la vremea respectivă.
Prieten bun cu Gică Hagi și cumnat în egală măsură, Gică Popescu și-a intrat imediat în rol, contribuind și la aducerea unor sponsori importanți.
În plus, Popescu, „stâlpul apărării” lui Iordănescu la Mondialul din 1994, a continuat să lucreze și pentru proiectul Euro 2021, turneu final la care România nu va participa, după eșecul cu Islanda, scor 1-2.
Proiectul de suflet al lui Popescu va prinde contur din decembrie, atunci când Bucureștiul va avea în sfârșit un tren care va circula de la Gara de Nord la Aeroportul Otopeni.
A renunțat la banca tehnică: a disociat felul său efervescent de a fi ca antrenor de imaginea clubului și a putut să se ocupe de lobby și Academie
În luna august, Gică Hagi a surprins pe toată lumea după ce l-a adus pe Ruben de la Barrera, un spaniol în vârstă de 35 de ani.
„Am jucat și noi pe afară, mai avem și noi relații, cunoaștem și noi lume. Fotbalul nostru se aseamănă mult cu cel spaniol, am căutat să găsesc un tânăr cu energie, cu multă personalitate”, a spus Hagi, la vremea respectivă.
Ruben de la Barrera n-a început grozav după ce a schimbat stilul de joc al Viitorului, însă pariul lui Hagi are șanse mari să fie unul câștigător: spaniolul, care a fost secundul lui Asier Garitano la Sociedad, n-a mai pierdut de cinci meciuri, iar Viitorul a scos un punct cu FC Argeș, revenind de la 0-2.
În acest moment, Viitorul este pe locul 9, la egalitate cu Clinceni și se află la un singur punct de locul 6, care duce în play-off-ul Ligii 1.
A mers pe filosofia parteneri de afaceri puțini, dar de TOP: a atras sponsori de calibru și caută investitori care să îi finanțeze proiectul grandios
Grație imaginii lui Gică Hagi și felului în care arată Academia de la Ovidiu, Viitorul a găsit parteneri importanți, care au crezut cu adevărat în proiectul clubului.
„Viziunea noastră de parteneriate se bazează pe generarea unor oportunități de tip win-win, prin care atât clubul, cât și partenerii creează activități cu valoare adăugată pentru toate părțile implicate”, este mesajul Viitorului, pe site-ul oficial.
Nike, OMV Petrom, Pepsi sau BMW sunt printre sponsorii care contribuie la bugetul Viitorului. OMV Petrom este cel mai important dintre sponsori și a venit alături de clubul lui Hagi în acest an. A fost o adevărată lovitură pentru Hagi să aducă un asemenea brand important la Viitorul.
OMV Petrom a fost în anul 2018 „cea mai profitabilă companie din România”. În anul 2019, afacerile au continuat cu succes și a fost raportată o cifră de afaceri de 25, 5 miliarde de euro, mai bine de 5,1 miliarde de euro.
„Eu sunt mic și nebăgat în seamă, dar zic lucruri mari. Dacă vrem fotbal bun, trebuie să avem buget de 20-26 de milioane de euro. Ca vecinii noștri, care au început să ne cumpere jucătorii. Deja ne bat vecinii de lângă noi. Nu cred că asta pică bine românilor care țin cu România. Nu putem concura nici cu cei din jurul nostru. Că nu putem ține jucătorii” – Gică Hagi, în 2020
„Când o să încep și eu să cumpăr jucători, o să mă bat cu ei. Altfel, nu mai stau. N-o să mai stau. Până când să mai stau? Tot timpul să o iau de la zero, să fac, să fac, să fac, să împing, să împing, să împing… Eu am produs mult, am facut ceva bun”– Gică Hagi, în 2019
3 trofee are FC Viitorul în 11 ani de la înfințare: titlul de campioană în 2017, Cupa României în 2019 și Supercupa României în 2019