Cum arată diaspora fotbalistică în sezonul 2022/23? Avem lista tuturor jucătorilor români din străinătate. Genoa, Pisa și Békéscsaba – echipele în care ai noștri au fost cei mai mulți | SPECIAL

Cum arată diaspora fotbalistică în sezonul 2022/23? Avem lista tuturor jucătorilor români din străinătate. Genoa, Pisa și Békéscsaba - echipele în care ai noștri au fost cei mai mulți | SPECIAL
  • Publicat:

S-a tras cortina peste ediția 2022/23, sistem toamnă-primăvară, și ceva mai devreme peste cea 2022, sistem primăvară-toamnă în diaspora fotbalistică. Din fericire, criza Covid-19 a fost dată uitării, nemaitulburând în niciun fel competițiile.

Cum arată diaspora fotbalistică în sezonul 2022/23? Avem lista tuturor jucătorilor români din străinătate. Genoa, Pisa și Békéscsaba – echipele în care ai noștri aufost cei mai mulți | SPECIAL

Nu același lucru se poate spune despre războiul cauzat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care nu s-a încheiat, spre lauda lor, vecinii de la nord-est au reușit să organizeze în condiții foarte grele ediția campionatului țării lor.

I-am trecut în revistă pe toți fotbaliștii compatrioți care au jucat (deci nu și pe cei care doar au făcut parte din vreo asemenea echipă, fără însă a apărea pe teren măcar vreun minut) în primele două eșaloane ale campionatelor de pe Bătrânul Continent, de fapt cele afiliate UEFA, făcând astfel o analiză statistică a diasporei fotbalistice române în sezon recent încheiat.

Și aceasta este încă o oglindă care arată decăderea fotbalului românesc, putându-se observa că fotbaliștii noștri au din ce în ce mai puțină căutare, nu numai în campionatele mari.

În 24 de țări afiliate la UEFA am avut un total de 73 jucători români în eșaloanele 1 și 2. Totalul în primele eșaloane, 20 la număr, a fost de 51 jucători. Iar în eșaloanele secunde, 9 la număr, am avut 27 de jucători.

Niciun român n-a luat Cupa! 5 români au promovat

În 15 țări am avut jucători numai în primul eșalon, în 4 am avut doar în cel secund, iar în restul de 5 am avut în ambele. I. Radu (Cremonese și Auxerre) și R. Ilie (Nice și Maccabi Tel-Aviv) au fost singurii care a jucat la două echipe de prim-eșalon din campionate diferite.

Au mai fost unii care au jucat la o echipă de prim-eșalon dintr-o țară și la o alta de eșalon secund dintr-o altă țară: Drăguș (Standard în Belgia 1 și Genoa în Italia 2), Dobre (Dijon în Franța 2 și Famalicão în Portugalia 1), Toșca (Gaziantep în Turcia 1 și Benevento în Italia 2).

Ciolacu (în Malta) și Maxim (în Turcia) au jucat la câte 2 echipe din primul eșalon al aceleiași țări, iar Krausz (în Ungaria) la 2 echipe din eșalonul secund al aceleiași țări. Numai Racovițan și parțial Sorescu (KS Raków Częstochowa), au câștigat titlul, în Polonia, La Sorescu parțial, pentru că aportul său a fost destul de redus, căci a părăsit echipa la mijlocul sezonului.

Niciunul nu a câștigat cupa. 5 jucători au promovat cu echipele lor în prima ligă: Fl. Andone cu Las Palmas, Boloca cu Frosinone și Drăguș, Drăgușin și Pușcaș cu Genoa.

Ionuț Radu a retrogradat cu două echipe diferite! Lista românilor din străinătate

Capitolul nefericiți, adică unde sunt cuprinși cei care au retrogradat cu echipele lor, sunt mult mai mulți: Ehmann (Paralimnē, în Cipru), Ad. Petre (Levadeiakos, în Grecia), Chiricheș (Cremonese, în Italia), Moroz (Hostert, în Luxemburg) și Val. Gheorghe (Ümraniyespor, în Turcia) care au retrogradat din primele eșaloane, în timp ce Dobre (Dijon, în Franța, însă a plecat în timpul sezonului), Toșca (Benevento, în Italia), Pașcanu și P. Anton (ambii Ponferradina, în Spania, cel din urmă plecat în timpul sezonului), Yasin Hamed, R. Lukács, I. Fülöp (toți Békéscsaba, cel din urmă plecat în timpul sezonului) au căzut din eșalonul secund.

Un caz aparte este cel al portarului I. Radu ale cărui echipe la care jucat în acest sezon, Cremonese și Auxerre, au retrogradat!

9 au ajuns în alte campionate UEFA după ce inițial au început sezonul jucând la echipe din România: R. Moise, Pitu, Brănescu, Cl. Bălan, Ad. Petre, Mladen, Păun-Alexandru, Purece, Torje.

Se transferaseră la începutul sezonului din România în primele divizii din țări UEFA, alți 6: Leca, Val. Cojocaru, G. Simion, Dr. Nedelcu, Ciolacu și Peteleu. S-au întors în fotbalul românesc după ce începuseră sezonul jucând la echipe din străinătate, 6: G. Miron, Țîru, Sorescu, P. Anton, Peteleu toți aceștia în primul eșalon, I. Fülöp în cel secund. A fost o situație specială: Bic care s-a transferat afară și apoi s-a întors tot în timpul sezonului.

12 dintre „stranierii” evocați în materialul de față au jucat pe parcursul sezonului pentru echipa națională: Drăguș, Drăgușin, M. Marin, Rz. Marin, Man, Moruțan, Nedelcearu, G. Pușcaș, I. Radu, Rațiu, Ad. Rus, Sorescu.

Primul eșalon din Grecia a strâns cei mai mulți fotbaliști români, 7. În ceea ce privește cel secund, cei mai mulți, câte 8, am avut în Italia și Ungaria.

Italia și Ungaria, destinații finale bune pentru români! Lista românilor din străinătate

Atromētos Athenōn, PAS Giannina, ambele din Grecia, Cremonese din Italia, Cracovia, Raków Częstochowa, ambele din Polonia, Gaziantep din Turcia, Kisvárda și Puskás, ambele din Ungaria, a fost echipele care a avut cei mai mulți români la nivelul primelor eșaloane, câte 2.

Genoa și Pisa, ambele din Italia, și Békéscsaba din Ungaria au fost echipele care au avut cei mai mulți români la nivelul eșaloanelor secunde, câte 3. În cele 5 cele mai puternice campionate ale Europei (Anglia, Franța, Germania, Italia și Spania) la nivelul primelor eșaloane am avut un total de 6 fotbaliști, numai în două dintre ele, în Italia și în Franța, în celelalte neavând vreunul.

Au existat jucători care au făcut parte din diverse echipe de prim eșalon străin, care însă nu au avut vreo apariție oficială: Bălbărău (Debrecen / Ungaria), Burcea (Zimbru / Moldova), Gânțe (Hartberg / Austria) și Gergely (Zalaegerszeg / Ungaria).

Recordmenul din Serie A este Ștefan Radu

Ștefan Radu a jucat al 16-lea sezon consecutiv la Lazio, record absolut de fidelitate pentru un jucător român de dincolo de granițe, însă acum a avut doar o singură apariție, simbolică, în minutele de prelungire ale ultimei etape, ca un gest de recunoștință pentru toată activitatea sa la clubul din capitala Italiei, fiind meciul său de retragere.

De asemenea, doi jucători români, Maxim și Toșca, au făcut parte din echipa Gazișehir Gaziantep FK din Turcia, al cărei oraș a fost printre cele mai afectate din cauza cutremurelor de la începutul lunii februarie 2023, motiv pentru care federația turcă a hotărât ca această echipă să nu mai concureze, fiindu-i asigurat locul în primul eșalon pentru sezonul viitor, iar pentru această perioadă de repaos componenții ei să poată fi împrumutați la alte cluburi pentru a putea juca.

Lista „stranierilor” din campionatele țărilor cuprinse în UEFA

Cei din campionatele cu sistem toamnă-primăvară (ediția 2022/23)

Andorra (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

Inter Club d’Escaldes (locul 2 din 8): Raul Mihai FEHER 25/2

Armenia (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

Noah Erevan (locul 8 din 10): Raul Andrei BĂLBĂRĂU 10/0

Austria (1B)

Div.2 (1 jucător / 1 echipă)

SV Lafnitz (locul 8 din 16): Patrick Ioan GÂNȚE 2/0

Belgia (2A)

Div.1 (2 jucători / 2 echipe)

OH Leuven (locul 10 din 18): Valentin Alexandru COJOCARU 34/0

R Standard C Liège (locul 7 din 18): ↗Denis Mihai DRĂGUȘ 19/4

Bulgaria (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

Beroe Stara Zagora (locul 14 din 16): ↘Romario Florin MOISE 11/1

Cehia (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

FK Pardubice (locul 14 din 16): Florin Constantin NIȚĂ 17/0

Cipru (3A)

Div.1 (3 jucători / 3 echipe)

EN Paralimnē (locul 12 din 14, a retrogradat): Marco EHMANN 25/1

APK Karmiōtissa Panō Polemidiōn (locul 10 din 14): Răzvan Toni GRĂDINARU 21/0

Paphos FC (locul 4 din 6): Vlad Mihai DRAGOMIR 28/1

Franța (2A+2B)

Div.1 (2 jucători / 2 echipe)

AJA Auxerre (locul 17 din 20, a retrogradat): ↘Ionuț Andrei RADU 17/0

OGC Nice (locul 9 din 20): ↗Rareș Andrei ILIE 4/0

Div.2 (2 jucători / 2 echipe)

Dijon FCO (locul 18 din 20, a retrogradat): ↗Mihai Alexandru DOBRE 3/0

FC Girondins Bordeaux (locul 3 din 20): ↘Alexi Paul PITU 16/0

Grecia (7A)

Div.1 (7 jucători / 5 echipe)

Atromētos Athenōn (locul 8 din 14): ↘Constantin Laurențiu BRĂNESCU 1/0, Dorin ROTARIU 27/4

PAS Giannina (locul 9 din 14): ↘Claudiu Cristian BĂLAN 27/6, Andrei RADU 2/0

PAE Levadeiakos (locul 14 din 14, a retrogradat): ↘Adrian Tabarcea PETRE 5/0

Panaitōlikos GFS (locul 11 din 14): ↘Sebastian MLADEN 31/0

Panathēnaïkos (locul 2 din 14): Cristian George GANEA 9/0

Israel (3A)

Div.1 (3 jucători / 3 echipe)

Hapoel Beer-Sheva (locul 2 din 14): ↘Adrian Constantin PĂUN-ALEXANDRU 24/4

Hapoel Haifa (locul 8 din 14): ↗George Andrei MIRON 5/0

Maccabi Tel-Aviv (locul 3 din 14): ↘Rareș Andrei ILIE 8/0

Italia (6A+8B)

Div.1 (5 jucători / 4 echipe)

US Cremonese (locul 19 din 20, a retrogradat): Vlad Iulian CHIRICHEȘ 16/0, ↗Ionuț Andrei RADU 9/0

Empoli FC (locul 14 din 20): Răzvan Gabriel MARIN 33/2

Lazio SS (locul 2 din 20): Ștefan Daniel RADU 1/0

Milan AC (locul 4 din 20): Anton Ciprian TĂTĂRUȘANU 16/0

Div.2 (11 jucători / 6 echipe)

Benevento Calcio (locul 20 din 20, a retrogradat): ↘Alin Dorel TOȘCA 16/0

Frosinone Calcio (locul 1 din 20, a promovat direct): Daniel BOLOCA 31/2

Genoa CFC (locul 2 din 20, a promovat direct): ↘Denis Mihai DRĂGUȘ 6/0, Radu Matei DRĂGUȘIN 38/4, George Alexandru PUȘCAȘ 25/4

Palermo FC (locul 9 in 20): Ionuț NEDELCEARU 36/0

Parma FC (locul 4 din 20): Denis MAN 30/6, Valentin Mihai MIHĂILĂ 17/2

AC Pisa 1909 (locul 11 din 20): Marius Mihai MARIN 33/1, Olimpiu Vasile MORUȚAN 35/6, Adrian RUS 16/0

Luxemburg (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

US Hostert (locul 16 din 16, a retrogradat direct): Anton MOROZ 20/0

Malta (2A)

Div.1 (2 jucători / 3 echipe)

Birkirkara FC (locul 2 din 14): ↘Andrei Cosmin CIOLACU 9/2

Floriana FC (locul 7 din 14): ↗Andrei Cosmin CIOLACU 15/3

Santa Lucia FC (locul 12 din 14): Robert BAIRAM MIHALACHE 25/1

Moldova (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

Zimbru Chișinău (locul 3 din 8): Alexandru Mihai MISARĂȘ 16/0

Polonia (6A+1B)

Div.1 (6 jucători / 4 echipe)

KS Cracovia (locul 7 din 18): Virgil Eugen GHIȚĂ 34/3, Cornel Emilian RÂPĂ 26/0

Jagiellonia Białystok (locul 14 din 18): ↗Bogdan Ionuț ȚÎRU 15/0

Korona Kielce (locul 13 din 18): ↘Ronaldo Octavian Andrei DEACONU 27 / 2

KS Raków Częstochowa (locul 1 din 18, campioană): Bogdan RACOVIȚAN 13/1, ↗Deian Cristian SORESCU 11/2

Div.2 (1 jucător / 1 echipă)

LKS Termalica Bruk-Bet Nieciecza (locul 3 din 20): ↘Florin Flavius PURECE 2/0

Portugalia (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

FC Famalicão (locul 8 din 18): ↘Mihai Alexandru DOBRE 17/2

Rusia (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

Ural Ekaterinburg (locul 11 din 16): Eric Cosmin BICFALVI 26/4

San Marino (2A)

Div.1 (2 jucători / 2 echipe)

AC Juvenes/Dogana (locul 9 din 15): Alexander Adrian RADU 3/0

SS San Giovanni (locul 13 din 15): Mihail BRUMĂ 26/6

Scoția (1A)

Div.1 (1 jucător / 1 echipă)

Rangers FC (locul 2 din 12): Ianis HAGI 8/1

Slovenia (1B)

Div.2 (1 jucător / 1 echipă)

NK Nafta 1903 Lendava (locul 6 din 16): Botond GERGELY 9/0

Spania (4B)

Div.2 (4 jucători / 3 echipe)

SD Huesca (locul 15 din 22): Andrei Florin RAȚIU 38/2

UD Las Palmas (locul 2 din 22, a promovat direct): Florin ANDONE 19/2

SD Ponferradina (locul 19 din 22, a retrogradat): ↗Paul Viorel ANTON 1/0, Alexandru PAȘCANU 36/2

Turcia (3A+1B)

Div.1 (3 jucători / 3 echipe)

Beșiktaș JK (locul 3 din 19): ↘Alexandru Iulian MAXIM 11/0

Gazișehir Gaziantep FK (oprită din cauza cutremurului): ↗Alexandru Iulian MAXIM 21/4, ↗Alin Dorel TOȘCA 8/0

Ümraniyespor K (locul 17 din 19, a retrogradat): Valentin GHEORGHE 24/1

Div.2 (1 jucător / 1 echipă)

Gençlerbirliği SK (locul 15 din 19): ↘Andrei Gabriel TORJE 9/2

Ungaria (6A+8B)

Div.1 (6 jucători / 4 echipe)

Fehérvár FC (locul 10 din 12): Claudiu Vasile BUMBA 11/0

Kisvárda SE (locul 6 din 12): Otto HINDRICH 25/0, ↗Ionuț Andrei PETELEU 9/0

Mezökövesd-Zsóry SE (locul 7 din 12): Örs György Árpád TORDAI 3/0

Puskás Ferenc Akadémia FC (locul 4 din 12): Alexandru Mihail BĂLUȚĂ 22/2, Marius Dumitru CORBU 30/6

Div.2 (9 jucători / 8 echipe)

Békéscsabai ESSC (locul 19 din 20, a retrogradat direct): ↗István Sándor FÜLÖP 2/0, Yasin Khaled Abdel-Rahman HAMED 36/6, Raymond Barna LUKÁCS 31/5

Csákvári TK (locul 15 din 20): Nándor Károly TAMÁS 35/0

Dorogi FC (locul 20 din 20, a retrogradat direct): Szilárd MAGYARI 31/3

Kazincbarcikai SC (locul 14 din 20): Valter HEIL 33/1, Sándor Krisztán SZÉKELY 24/1

Nyiregyháza Spartacus FC (locul 18 din 20): Csongor Béla FEJÉR 20/0

Pécsi MFC (locul 7 din 20): ↘Raul Zoram KRAUSZ 17/0

BFC Siófok (locul 8 din 20): Áron Róbert GIRSIK 26/0, ↗Raul Zoram KRAUSZ 19/2

Tiszakécskei VSE (locul 11 din 20): Carlo Alex ERDEI 37/1

Cei din campionatele cu sistem primăvară-toamnă (ediția 2022)

Irlanda (1B)

Div.2 (1 jucător / 1 echipă)

Longford Town (locul 4 din 9): Cristian MĂGERUȘAN 20/4

Explicație

↗ plecat în timpul sezonului după ce a apucat să joace la echipă

↘ venit în timpul sezonului după ce a apucat să joace la altă echipă

Alți români care au jucat în campionate din afara Europei

Sistem toamnă-primăvară: Alexandru CICÂLDĂU (Al-Ittihad Qalba / EAU 1) 26/4; Silviu LUNG jr. (Al-Raed / Arabia Saudită 1) 27/0; Ionuț Alexandru MITRIȚĂ (Al-Raed / Arabia Saudită 1) 28/6; Florin Lucian TĂNASE (Al-Jazira / EAU) 21/2.

Sistem primăvară-toamnă: Ronaldo Octavian Andrei DEACONU (Shaanxi Chang’an Athletic / China 1) 6/2; Dan Gelu IGNAT (C. Atlético Pantoja / Dominicana 1) 7/0; Iliuță Daniel POPA (Daejeon Hana Citizen FC / Coreea de Sud 2) 9/0; Nicolae Claudiu STANCIU (Wuhan Three Towns / China 1) 27/10.

Foto: Facebook / Genoa 1893

Daniel Nazare / Autor
Peste 25 de ani de experiență în presa sportivă. A debutat ca jurnalist în 1997, în primul an de facultate, fiind redactor la ziarul ZIUA care avea, la acea vreme, un supliment de 4 pagini dedicat sportului. Apoi s-a transferat la Sportul Românesc, Evenimentul Zilei, ProSport (reporter special ... citește mai mult
Răzvan Toma / Autor
De peste 35 de ani în presa sportivă. A debutat în 1986, pe când era student, devenind colaborator la cotidianul „Sportul”.La 01.04.1990 a fost angajat la acest cotidian care între timp își schimbase numele în „Gazeta Sporturilor”. De-a lungul timpului a activat la diverse publicații: ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
BREAKING! Doliu în trupa Proconsul! A murit Vali Petricenco
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
E scandal după ”lupta secolului”, Fury – Usyk! ”O mizerie absolută!”
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Reacţia unui turist grec, venit la schi în
Reacţia unui turist grec, venit la schi în "satul lui Moş Crăciun" din România. Cât costă un skipass pentru o…
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
DOVADA că extratereștrii au venit pe Pământ! Tehnologia lăsată în urmă
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
S-a stins din viață marele actor. Lumea toată l-a iubit: Nu e corect, merita mai mult timp!
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis.
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×