Constantin Dănilescu, fost oficial în Ghencea, face dezvăluiri despre felul în care s-a încercat, la desprinderea secției de fotbal de clubul mamă, transferul unor datorii de la Asociația Fotbal Club Steaua, la Clubul Sportiv al Armatei Steaua. Constantin Dănilescu rămâne ferm și spune că circulara UEFA, for care ar fi solicitat trecerea cluburilor departamentale în privat, nu a existat.
Constantin Dănilescu (74 ani), fost conducător la Steaua timp de 15 ani, perioadă în care a adus, în Ghencea, 8 titluri, 6 cupe și 3 Supercupe – în care este inclus și recordul de 6 titluri conescutive- , a oferit un amplu interviu pentru ProSport.ro.
Printre aminitirile developate de fostul șef alb roș-albaștrilor, în prima parte, „nea Tică” face referire la perioada în care secția de fotbal a clubului din Ghencea s-a desprins, prin defuncta Asociația Fotbal Club Steaua, de Clubul Sportiv al Armatei.
FOTO ProSport – Mihai Pop. Constantin Dănilescu s-a stabilit la țără, în satul Năeni, județul Buzău, acolo unde și-a luat din suvenirurile carierei sale în fotbal
Fostul oficial dezvăluie cum noua entitate, Asociația Fotbal Club Steaua București, condusă de Viorel Păunescu – cea din care, între timp, s-a născut societatea pe acțiuni înființată Gigi Becali (SC Fotbal Club Steaua București SA), care a preluat lotul de jucători, poziția sportivă, însă nu și datoriile care se ridicau la 12 milioane de dolari, a încercat să mute unele cheltuieli rezultate din construcția tribunei oficiale, către CSA.
Dănilescu rememorează întâmplările din urmă cu aproximativ 25 de ani, mai precis momentul în care AFC-ul se desprinde din CSA Steaua, totul după ce Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal au pomenit, fervent, despre vestita circulară venită din partea UEFA, prin care se solicita transferul cluburilor departamentale în privat. Fostul șef de la Steaua, cel care se afla în mijlocul evenmentelor în acea perioadă, spune că „circulara” nu a existat vreodată, totul fiind interpretarea, în funcție de interesul celor care conduceau federația și liga la acel moment, a unui zvon.
În acelai timp, „Tică” Dănilescu povestește cum cei de la AFC au încercat să paseze unele cheltuieli/datorii în curtea CSA Steaua. Acesta fiind și motivul pentru care a ales să și încheie aventura în Ghencea și să semneze cu marea rivală, Dinamo.
Se întâmpla la sfârșitul anilor 90, cu puțin timp înainte să apară Legea Sportului 69/2000, pe care senatorul Vasile Dîncu vrea să o modifice, în favoarea CSA Steaua, în 2023.
FOTO. Mihai Pop – ProSport. Constantin Dănilescu, în curtea casei sale din Năeni
Am avut niște discuții, în 90, atunci, au fost unele probleme cu stadionul, cu documentele stadionului, de-astea de nu am fost de acord cu ele. Când se făcuse deja AFC-ul. A fost vorba de construcția tribunei oficiale, se lucra la tribuna oficială, au fost niște bani acumulați, care erau pasați, datoriile… când colo, când colo. Și eu nu am vrut, am și spus, domnule, eu sunt militar și nu pot să dau în ministerul care m-a crescut. Mă feresc de cuvinte mari (n.r. reporterul a întrebat dacă se încerca o fraudă) dar cineva trebuia să plătească, dacă nu mă înșel, câteva datorii din astea le-ar fi plătit Gigi Becali, cu nocturna, cu astea. Au fost mai multe lucruri de care m-am ferit. Viorel Punescu era cel care conducea. Pe urmă, ministrul Babiuc a dat ordin să se privatizeze, Gațu nu a vrut și nu s-a conformat cu ce dispoziții au fost”, a precizat Constantin Dănilescu pentru ProSport.
Cât despre deja vestita circulată UEFA pentru trecerea în privat a cluburilor și ruperea lor de secțiile departamentale, omul cu 29 de trofee cucerite în fotbalul românesc, la Steaua și la Dinamo, rămâne ferm.
„Și încă ceva! Directiva UEFA nu a existat niciodată. Toate documentele pe care le-am făcut, iar eu am susținerea asta, de modificare a Legii Sportului… pentru că această directivă nu a existat niciodată. Nu au avut ceva scris, nu au avut nimic scris. A spus că ar fi bine, că nu ar fi bine, că nu știu ce. Sunt lucruri făcute de persoane care s-au stins din viață. Am întrebat și am mai spus, să aducă federația actul, să scoată, să spună uite, domne, documentul care a venit de la UEFA, vezi că scrie clar că echipele departamentale să nu mai existe. Nu! Steaua și Dinamo le stăteau în gât multora pentru că nu putea nimeni să treacă peste anumite persoane. Erau echipe puternice, erau echipe cu jucători puternici, gândiți-vă că, în 1990, cei mai mulți juctori care au plecat din țară au făcut-o de la Steaua și Dinamo. Noi am găsit atunci porțița și este și o emisiune în care am fost eu, Ianul (n.r. Vasile Ianul, fost președinte la Dinamo) Angelescu (Mircea Angelescu, primul președinte al LPF), cu Graur (Dumitru Graur, jurnalist), cu Kassai (fost secretar general al FRF), în care am discutat că echipele treceau la profesioniști și noi, la Steaua, am rămas atunci, o perioadă de timp și am jucat ca echipă profesionistă în cadrul unui club polisportiv. Și atunci s-a putut să joace în Liga Campionilor, noi fiind echipă profesionistă, dar aparținând de minister. După care a trebuit să se facă AFC-ul ăsta”, a declarat Constantin Dănilescu pentru ProSport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER