Cupa Africii pe Națiuni își desfășoară în aceste zile ediția numărul 34 în Coasta de Fildeș, iar fotbalul românesc e reprezentat acolo de trei jucători. Sunt convocați pentru Guineea Ecuatorială atât Basilio Ndong (Universitatea Craiova) cât și Esteban Obiang (FC Argeș, L2), în vreme ce pentru Mauritania îl avem pe Aly Abeid (UTA Arad).
Doar că, de la an la an, interesul patronilor și antrenorilor din Superliga pentru jucători de origine africană crește considerabil, astfel că zestrea de fotbaliști de pe acest continent a devenit acum, la start de 2024, una importantă în Superliga. Cum ar arăta un „Final Four” imaginar din Cupa Africii, cu echipe compuse exclusiv din africani legitimați în campionatul nostru?
Contabilizând toți fotbaliștii africani din Superliga acestui sezon și analizând posturile pe care aceștia evoluează, am putut construi ușor nu mai puțin de 4 echipe de start pentru turneul nostru. Și pentru că este unul imaginar, ne-am permis să configurăm formațiile în ordinea valorică și a formei arătate de jucătorii respectivi, până acum, în campionatul nostru. Practic, patru formații, de la A la D.
De menționat faptul că am reușit să le fixăm pe toate într-un 4-3-3 atractiv, ba chiar ne-a rămas și un fundaș central de rezervă, Jean Baptiste Mendy (Senegal – Universitatea Craiova), dar… nu avem portari! Deloc! În cel mai bun caz, se pot împrumuta doi goalkeeperi africani din Liga 2!
Acolo activează liberianul Boison Wynney, la Ceahlăul Piatra Neamț, dar și camerunezul Norbert Haymamba, la Gloria Buzău. Sunt portari de rezervă la respectivele cluburi dar, în caz de nevoie, putem apela și la ei!
Cum Francisco Junior (Guineea Bissau) și Billel Omrani (Algeria) sunt ca și plecați de la Sepsi, respectiv Petrolul, iar pe tânărul Mendy de la Craiova am „convenit” mai sus că îl lăsăm momentan rezervă, să debuteze măcar în Superliga!, avem 44 de fotbaliști africani din primul eșalon în componența „știrbă”, fără portar, a echipelor noastre.
În echipa A din Cupa Africii în Superliga, teoretic cea mai competitivă, avem stoperii FCSB, noul transfer cu background impresionant de la CFR Cluj în linia mediană, dar și doi rapidiști pe fază ofensivă:
ECHIPA A (4-3-3)
Deși o parte din componenții ei, cel puțin, și-ar găsi loc poate în prima noastră opțiune de formație, echipa B propune fotbaliști care fie au de demonstrat, din postura de nou veniți în Superliga, precum Kader Keita (CFR Cluj) sau Nana Antwi (FCSB), fie sunt foarte tineri (vezi Ibrahim de la FCU Craiova) sau pur și simplu există opțiuni mai atractive, firește că subiective, pe posturile lor:
ECHIPA B (4-3-3)
Vom observa descoperind și ultimele două formații imaginate de noi în „Cupa Africii din Superliga” că există multiple soluții aparent mai bune calitativ când vine vorba de compartimentul defensiv în vreme ce opțiunile din atac, propuse de o „Superligă africană”, nu se ridică la nivelul coechipierilor, per total, în ansamblul grupului de jucători africani din liga noastră.
Pentru echipa a treia mergem pe o formație cu 4 reprezentanți de la FC Botoșani, fundașul stânga al oltenilor care chiar participă la Cupa Africii plus câțiva tineri de perspectivă:
ECHIPA C (4-3-3)
Încheiem exercițiul inedit cu ultima așezare, nouă națiuni africane acoperite de cei 10 fotbaliști pe care i-am „convocat”:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER