FOTO | Dovada că arbitrul a influențat calificarea echipei Viitorul Pandurii în semifinalele Cupei României. A greșit evident la faza care a decis meciul, dar trebuia să acorde o eliminare și la 1-0 pentru ”U” Cluj. Analiza lui Ion Crăciunescu

Vlad MĂCICĂȘAN, Marius ANGHEL 04 Mar. 2021, 10:36 Cupa

Viitorul Pandurii Târgu Jiu s-a calificat în premieră în semifinalele Cupei României, după 3-1 pe Cluj Arena cu Universitatea Cluj, însă o decizie greșită a brigăzii de arbitri conduse de Andrei Antonie pare că a facilitat victoria echipei gorjene.

În minutul 73 al meciului, la scorul de 1-1, clujenii au cerut penalty după o intervenție a lui Alin Buleică asupra lui Donaldo Acka. Arbitrul Andrei Antonie a dictat simulare, lucru care i-a înfuriat pe ardeleni. A fost decizia care a dus la un meleu între jucători și care l-a făcut pe căpitanul Srgian Luchin să-și piardă cumpătul, să îl lovească cu capul pe Alex Băican, iar sângele apărut pe arcada fotbalistului de la Viitorul Pandurii să îl determine pe arbitru să arate direct cartonașul roșu.

Buleică i-a dat cu cotul în nas lui Acka. ”U” Cluj trebuia să primească penalty la 1-1

Ce nu a văzut nici centralul Antonie și nici asistentul Ciprian Danșa este că Buleică l-a lovit în duelul aerian cu cotul în nas pe Acka, mijlocașul lui ”U” Cluj, lucru care trebuia sancționat cu penalty și cu cartonaș pentru fotbalistul celor de la Viitorul Pandurii. Ar fi însemnat un posibil gol pentru clujeni și revenirea la conducerea partidei.

Lovitura se observă, în mod evident, din fotografii.

După această decizie, echilibrul s-a rupt total, echipa lui Flavius Stoican reușind să marcheze pentru 2-1, trei minute mai târziu, prin Daniel Paraschiv, iar atacantul intrat pe parcursul reprizei secunde să mai marcheze o dată și minutul 86.

Ion Crăciunescu despre faza dintre Buleică și Acka: ”Decizia corectă era lovitură de la 11 metri și cu indulgență galben”

Solicitat în direct la DigiSport pentru a-și spune părerea de expert despre această fază care a influențat soarta meciului dintre ”U” Cluj și Viitorul Pandurii, fostul arbitru internațional Ion Crăciunescu a spus că Antonie a greșit și trebuia să acorde penalty la intervenția lui Buleică asupra lui Acka.

”După părerea mea, este vorba despre o deplasare a celor doi jucători în direcția mingii, pe minge, nu înspre adversar. Ceea ce se produce acolo este clar o lovire cu cotul în față. În mod normal, pentru o astfel de lovire se dă, pentru că trage cotul în spate și lovește în față, cartonaș roșu. Asta este decizia corectă. Dar 11 metri, după părerea mea, este indiscutabil. Decizia corectă era lovitură de la 11 metri și dacă era, așa, o oarecare indulgență, era în ceea ce privește măsura disciplinară, între galben și roșu”, a comentat Ion Crăciunescu.

Vlad Șerbănescu trebuia și el eliminat pentru cotul dat în gură lui Ilieș, la 1-0 pentru ”U” Cluj

O altă fază controversată s-a petrecut în minutul 42, când Vlad Șerbănescu l-a lovit cu cotul în gură pe Ionuț Ilieș, la un duel aerian, iar arbitrul a lăsat inițial jocul să continue și l-a oprit abia după ce jucătorul Universității s-a așezat jos.

Fostul arbitru și șef CCA Ion Crăciunescu spune că și la această fază, petrecută la scorul de 1-0 pentru ”U” Cluj, se impunea cartonaș roșu pentru jucătorul celor de la Viitorul Pandurii.

”Este un cot care îl duce în spate și nu văd bine dacă lovește în față sau în piept. Dacă lovește în față, tragerea cotului înapoi în luptă cu adversarul e de roșu. Și eu zic că îi dă în față. Asta se întâmplă cu acest arbitru pe care îl dai odată la 15 etape. Îți dai seama că este scos din circuit. E ca și cum un jucător stă pe tușă 15 etape și pe urmă vine la un meci și vrei să câștige el meciul. Cam așa. Nu există niciun fel de logică la cei care fac delegările”, a comentat Crăciunescu la DigiSport.

Arbitrul de 39 de ani Andrei Antonie face parte din lotul de Liga 1 iar ultimul joc pe care îl arbitrase a avut loc la Giurgiu, în data de 6 februarie, când a condus partida Astra – Campionii FC Argeș 0-2.

În sezonul 2020-2021 a arbitrat de la centru două baraje de Liga 3, cinci meciuri de Liga 1, patru de Liga 2, printre care și Turris Oltul – ”U” Cluj 1-4, cât și două partide de Cupa României, incluzându-l și pe cel de acum de pe Cluj Arena.

Penalty clar pentru Viitorul Pandurii la intrarea lui Taub asupra lui Băican

Cât despre faza penalty-ului, petrecută în minutul 68 și care a adus egalarea pentru Viitorul Pandurii, în care Alex Băican a reluat cu capul din 7 metri, iar Carol Taub a intrat apoi în el, Crăciunescu spune că decizia luată de arbitrul Antonie este corectă.

Imediat după dictarea penalty-ului, antrenorul Costel Enache a luat-o razna la marginea terenului și a protestat violent la adresa arbitrului. Centralul i-a arătat doar cartonaș galben, iar la final antrenorul a recunoscut că merita să fie eliminat.

La penalty, Alin Țegle a bătut puternic, pe jos, în stânga, iar Muțiu, deși a sărit pe direcție, nu a putut para.

”Jucătorul cu numărul 22 (n.r. – Băican) are mingea la el, o lovește și un adversar (n.r. – Taub), care încearcă să joace mingea, dar sare în el. Nu joacă mingea, dar sare în adversar. Mie nu mi se pare nici o luptă corp la corp, nici un duel normal. Mie mi se pare că este un atac întârziat al apărătorului asupra atacantului, care joacă mingea și apărătorul nu joacă mingea. În consecintă, este fault. Dacă este fault în interiorul suprafeței de pedeapsă se dă lovitură de la 11 metri, după părerea mea”, a explicat Ion Crăciunescu.

”Ar fi trebuit să fiu eliminat azi, dar probabil că au simțit și ei că au greșit și de aia nu m-au eliminat. Într-adevăr, am depășit limita azi. Dar, până să ajung la arbitraj, trebuie să ne vedem de greșelile noastre”, a comentat antrenorul Costel Enache, la finalul meciului.

Alte decizii controversate în meciul ”U” Cluj – Viitorul Pandurii:

Minutul 21 Dican intervine imprudent în propriul careu asupra lui Buia, la un duel aerian, după o centrare din dreapta, fundașul își împinge adversarul cu mâna, niciunul nu ajunge la minge, iar arbitrul lasă jocul să continue. Buia cere penalty
Minutul 28 Paul Copaci este șters pe gheată de Dican, în careul clujenilor, și plonjează imediat. Arbitrul consideră simulare, deși contact a fost, iar jucătorul oaspeților primește cartonaș galben
Minutul 37 Minge trimisă peste apărarea clujenilor, Chiorean urmărește prin spatele lui Taub, care ridică piciorul mult prea sus și respinge din capul adversarului, care se sperie de un posibil contact și se ferește. Arbitrul lasă jocul să continue, deși a fost joc periculos al lui Taub și se putea acorda o lovitură liberă indirectă destul de aproape de careul mic

”Nu știu dacă au greșit și chiar ar fi o josnicie din partea mea, după jocul de azi, să dau vina pe arbitraj. Poate greșelile au influențat ceva, dar avem noi foarte multe de corectat până să vorbim de arbitraj”, a spus Costel Enache despre arbitraj.

În meciul de pe Cluj Arena, din sferturile de finală ale Cupei României, divizionarele secunde ”U” Cluj și Viitorul Pandurii au terminat la scorul de 1-3. Au marcat Mihai Lixandru (1 – autogol), respectiv Alin Țegle (69 – penalty) și Daniel Paraschiv (77, 86). În semifinalele competiției KO, alături de Viitorul Pandurii Târgu Jiu s-au mai calificat Universitatea Craiova (1-0 cu Chindia) și Astra (3-0 cu Petrolul), iar astăzi, de la ora 20:00, se joacă Dunărea Călărași (Liga 2) – Dinamo (Liga 1).

Foto: Dan Bodea (Transilvania Reporter) și Flavius Buboi (Mediafax Foto și Sport Pictures)

Vlad MĂCICĂȘAN, Marius ANGHEL 04 Mar. 2021, 10:36 Cupa
Pe aceeași temă