Derby-ul Clujului se joacă după 7 ani în care cele două rivale din oraș nu s-au mai întâlnit. Ultima confruntare s-a jucat în campionat, iar „U” Cluj a câștigat cu 1-0, chiar dacă CFR era și atunci marea favorită, într-un sezon în care „alb-negri” erau la retrogradare, iar echipa din Gruia a terminat pe locul 3.
A fost o perioadă excelentă pentru fanii Universității Cluj, cu victorie împotriva rivalei din oraș, imediat după ce „studenții” au și eliminat CFR în semifinalele Cupei, la penalty-uri.
Adrian Falub a fost antrenorul Universității în aceste partide și a rememorat ultimele derby-uri locale.
Adi, ai fost antrenorul lui „U” Cluj la ultimul „U” – CFR. Ce-ți amintești din acea partidă?
Îmi amintesc că era o presiune extraordinară, noi aveam nevoie de puncte și eram în suferință. Nu erau bani, aduceam noi bani de acasă și trebuia neapărat să-i batem pentru că nu stăteam bine în clasament. Atmosfera era extraordinară pentru că înainte am jucat semifinala Cupei și ne-am calificat. Am bătut 1-0 într-un meci echilibrat, închis. A dat Vlad Morar gol. Știu că toată lumea cerea schimbarea lui Castillion, dar l-am lăsat în teren și a dat o pasă excepțională pentru Morar. Apoi toți m-au felicitat că nu l-am schimbat.
Și atunci CFR era favorită. Cum este pentru un antrenor când pare că adversarul dintr-un derby pare mai bun?
Pentru mine, ca antrenor, era special. Am respectat CFR, nu i-am urât. „U” Cluj are șansa să fie mai bună pentru că există și CFR. Știu că atunci în 3 meciuri cu ei nu am pierdut niciunul. Trei meciuri fără să iei gol împotriva CFR-ului. Nu știu dacă se va mai întâmpla asta. Și era un CFR de foarte mare valoare, dar mie îmi plac genul acesta de meciuri.
Au fost 9 cartonașe galbene și unul roșu la acel ultim meci. S-a jucat cu multă determinare. Cum i-ai motivat pe jucători înainte de joc?
La meciurile astea, din punct de vedere motivațional nu sunt multe de făcut. Tactic și fizic mai mult trebuie să lucreze un antrenor. Știu că le-am arătat un filmuleț de 20-30 de secunde cu membri familiei fiecăruia și le transmiteau un mesaj. Dar tactic am fost foarte buni.
Știu că în 3 meciuri CFR nu a avut nicio ocazie de gol. Tactic, am jucat excelent. Un lucru extraordinar. Aceste meciuri trebuie să le pregătești foarte bine din punct de vedere tactic. Să ști să-i blochezi dacă au o echipă cu valori individuale mai bune decât a ta. Nu poți juca de la egal la egal cu ei. CFR avea o echipă foarte bună.
Era tensiune în oraș? Simțeai asta?
Era foarte mare tensiune. Meciurile acestea le simti când ieși pe stradă și toată lumea îți cere să câștigi. Aveam nevoie de victorie și pentru că era meci cu CFR.
Atmosfera îi face pe jucători să-și ridice nivelul?
Cu siguranță. Un fotbalist devine mai bun când joacă pe un stadion care vibrează. La fotbal contează în primul rând starea de spirit. Poti face tehnic, tactic, fizic cât vrei. Dacă nu ai starea de spirit necesară este greu să câștigi.
Nu te-a învins niciodată CFR într-un derby. Erau meciuri speciale pentru tine.
Pentru mine va fi mereu special un meci cu CFR. E o ambiție deosebită. mai ales dacă ai crescut acolo. Singura echipă pentru mine a fost „U” Cluj. Restul n-au contat.
Când a fost cea mai mare petrecere după un meci cu CFR?
După semifinala de Cupă, când am mers în finală la penalty-uri. Au fost chiar trăiri deosebite. Aveam o boxă pe holul dinspre vestiar și se cântau cântece cu „U” Cluj. N-am mai văzut niciodată la „U” așa bucurie.
Ți-e dor de un „U” Cluj – CFR?
Mi-e dor să văd pe „U” Cluj să se lupte pentru ceva important. Când m-am apucat de antrenorat am zis că vreau să văd „U” Cluj să câștige un campionat. Sper să pot să prind așa ceva cât trăiesc. Am aproape 300 de meciuri ca jucător la „U” și am antrenat cred peste 100. Sper să mă ajute Dumnezeu să văd așa ceva.
Astăzi cum stau lucrurile? Care este raportul de forțe?
Dan Petrescu a spus că v-a băga jucători de la echipa a doua. Și formatul Cupei României îți permite să experimentezi. Văd o echipă CFR puternică, care dacă are ceva în plus este acea stare de spirit de învingători. Chiar dacă nu au cei mai buni jucători, au acea stare care te ajută să câștigi. Am văzut un „U” Cluj schimbat în bine și văd un meci echilibrat în seara asta.
În meciul din campionat?
În campionat tot așa. Depinde și ce se va întâmpla în seara asta. Poate fi ca un „doping” moral pentru meciul care vine. Dacă dai suporterilor astăzi „drogul” ăsta al victoriei, duminică vor fi foarte mulți pe stadion. Pentru „U” Cluj întotdeauna au contat suporterii. Este o echipă care trăiește pentru suporteri.
Adrian Falub a preluat în vară Gloria Bistrița și încearcă să promoveze în Liga 2, la capătul acestui sezon. Un club susținut de autoritățile locale și un stadion nou sunt promisiunile pentru noua Gloria Bistrița. „Încercăm promovarea. Am început destul de bine campionatul, am avut apoi niște probleme pentru că am jucat și două meciuri de Cupă de 120 de minute și penalty-uri. Am făcut o echipă nouă în vară și cred că de acum înainte o să avem omogenitate.
Drumul este lung. Bistrița se reorganizează. Este domnul Moldovan, de la Consiliul Județean, care încearcă să reînvie fotbalul în Bistrita. Orice început de drum depinde de primul pas, care pentru noi este promovarea. Dacă primul pas este corect, lucrurile se pot schimba mult în bine. În România, viitorul depinde mult de rezultatele din prezent”, a spus Adrian Falub.
Ultimul „U” – CFR, 1-0 în 2015 (gol Vlad Morar, min 87)
Veselovsky – Ciupe, Skvorc, Munteanu, Bambara – Paulinho, Kovacs – Lungu, Gravenberch, Viveiros – Castillon
Amadio – Jakolis, Larie, Carp, Camora – Muniru, Petrucci – Deac, Chanturia, Păun – Jazvic
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER