Curtea de Apel a respins definitiv, săptămâna trecută, cererea lichidatorului judiciar al FC Rapid de schimbare a numelui în Locomotiva Giuleștina. Sentința afectează direct echipa din Liga 3, FC Rapid 1923, pentru că legea nu permite existența, la Registrul Comerțului, a două societăți comerciale cu același nume.
FC Rapid SA (clubul intrat în faliment în 2016) a fost prima societate înregistrată (în 2006), astfel că FC Rapid 1923 SA (care s-a înregistrat astfel abia anul trecut, schimbându-și numele din SC FC R SA) se găsește într-o situație delicată.
Specialiștii consultați de ProSport pe această temă spun că, în mod normal, Registrul Comerțului ar trebui să se autosesizeze și să schimbe numele societății la loc, în SC FC R SA. Dacă instituția statului nu va face acest lucru, atunci orice persoană interesată și care se simte lezată poate iniția un proces în instanță, cu șanse maxime de câștig (e vorba, practic, de o formalitate), silind Registrul Comerțului să opereze modificarea.
ProSport a mai scris despre acest subiect și astă-toamnă, când Tribunalul București s-a pronunțat pe fond asupra cauzei.
Curtea de Apel a respins definitiv cererea lichidatorului judiciar Sierra Quadrant de a schimba numele Rapidului în Locomotiva Giuleștina. Lichidatorul a fost învins în instanță de doi suporteri acționari la FC Rapid
Adrian Matei: „Inițiativa lichidatorului a fost una nelegală, abuzivă, cu dedicație. Am făcut această acțiune în justiție pentru dreptate”
Pentru clubul aflat sub umbrela primarului de la Sectorul 1 din București, Dan Tudorache, sentința Curții de Apel este o lovitură serioasă. Cei care au contestat (și câștigat) în instanță schimbarea numelui Rapid sunt doi suporteri acționari la adevăratul FC Rapid, cel intrat în faliment în iunie 2016: Adrian Matei și Răzvan Căprăroiu.
„Am făcut această acțiune pentru dreptate. Inițiativa lichidatorului a fost una nelegală, abuzivă, cu dedicație pentru cineva. Nu erau circumstanțe nici de legalitate, nici de oportunitate pentru a schimba numele FC Rapid în Locomotiva Giuleștina. Dovadă că toată tărășenia era făcută ca să favorizeze o altă societate este că Sierra Quadrant (n.r. – lichidatorul FC Rapid) a delegat, pentru operarea acestei schimbări, cabinetul de avocatură al lui Andrei Niculescu, persoană din conducerea clubului susținut de Primăria Sectorului 1. Mă bucur că, de data asta, am avut parte de un complet de judecată imparțial, care a dat o sentință corectă”, a explicat pentru ProSport Adrian Matei, unul din cei doi suporteri acționari la FC Rapid intervenienți în dosar.
Răzvan Căprăroiu: „Lichidatorul judiciar s-a dus la Registrul Comerțului de mână cu reprezentantul FC R. Cum e posibil așa ceva?”
„M-a deranjat modul în care au făcut toată această chestiune. Lichidatorul judiciar s-a dus la Registrul Comerțului de mână cu reprezentantul FC R. Primul a depus cererea ca Rapidul să-și schimbe denumirea în Locomotiva Giuleștina, iar cel de-al doilea a depus, în același timp, cererea ca FC R să devină FC Rapid. Cum e posibil așa ceva? Lichidatorul era pus acolo să apere interesele societății pe care o gestiona, nu să vină de mână cu alții, să îi ajute pe ei și să prejudicieze Rapidul și statul, până la urmă! De asta am făcut și intervenția. M-a revoltat. Nu e corect ce au făcut ei. E ilegal, și asta a demonstrat Curtea de Apel. L-am întrebat pe lichidator de ce a făcut așa ceva. Nu mi-a răspuns. Mi s-a motivat că eu n-am calitate de creditor, sunt doar acționar și, deci, nu îl pot trage la răspundere”, a declarat pentru ProSport și Răzvan Căprăroiu, celălalt suporter acționar la FC Rapid care a intervenit în proces contra inițiativei lichidatorului judiciar. „Acolo au fost alte interese. Acest proiect, FC R, s-a făcut pe repede înainte, cu foarte multe erori. De ce s-au grăbit în halul ăsta, nu știu și nu e treaba mea. Dar noi le-am semnalat de la început că, dacă nu facem totul la lumină, cinstit, să vadă lumea că suntem corecți, nu ne băgăm în așa ceva. Ne-am văzut de ale noastre, de propriul proiect și bine am făcut. Acolo, la FC R (n.r. – acum botezat FC Rapid 1923), sunt multe lucruri tulburi”, a mai adăugat rapidistul.
Sentința Curții de Apel este atât de importantă pentru că, potrivit Legii 26/1990 și Legii 31/1990, numele unei societăți comerciale rămâne blocat încă doi ani din momentul radierii de la Registrul Comerțului. Deci, după ce FC Rapid SA va fi lichidată, iar numele societății va fi șters de la Registrul Comerțului, va mai trebui să treacă încă doi ani până când o altă societate va putea să preia acest nume.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER