Dan Coe, asasinat de românii cascadori și cartofori din Koln? Cine susține varianta neluată în calcul în moartea misterioasă a fostului tricolor, acum peste 40 de ani, coleg de generație cu Greavu și Motroc

Cauzele morții fostului internațional Dan Coe rămân și azi neelucidate și probabil nu se va ajunge niciodată la adevăr. Pentru că deja au trecut mai bine de patru decenii și informațiile continuă să fie divergente.

Prietenii lui Dan Coe susțin că fostul fundaș de la Rapid ar fi ajuns în RFG în jur de 1980. O variantă vehiculată în urmă trei ani, chiar de ProSport, este că ar fi obținut permisiunea de a pleca în Belgia, la Anvers, unde jucase în perioada 1971-1973, iar de aici a trecut în Germania, la Koln, unde a cerut azil politic.

Varianta lui Mihai Rusu despre decesul lui Dan Coe în Germania

Koln-ul acelor vremuri era frecventat, susține Mihai Rusu – fosta voce sportivă a Europei Libere -, de mulți români care erau fugiți din țară și nu aveau venituri. Mulți dintre ei pe care jurnalistul i-a cunoscut.

„Investigația proprie merge către suicid. Dacă s-ar fi făcut crima ar fi avut loc cu străini, nu cu ofițeri români acoperiți. Nu cred că oamenii de la Ambasada din Bonn s-ar fi dedat la așa ceva, erau foarte expuși. Ar fi plătit mercenari străini, asta da.

Românii din Koln unde locuia Dan Coe, puțină lume știe, erau un fel de paria societății, grave probleme penale. Colonia românească de acolo cuprindea cascadori, bișnițari, cartofori, mulți dintre ei se vedeau la restaurantul lui Jean Calomfirescu, dar calitatea umană era la nivel minim.

Nu e e exclus aici să fie probleme legate de datorii, bani, femei și alte zone fierbinți de scandal.

Comparația Dan Coe – Marcel Răducanu

Din informațiile mele Dan Coe, din ce am aflat de la colegi, nu a fost atât de virulent la microfonul Europei Libere, precum alți intelectuali. A fost critic, nu altceva. De altfel interviul, din care se zice că ar fi avut de pătimit, s-ar fi realizat de Constantin Munteanu, chiar la Koln, înregistrat, nu live în studioul din Munchen.

Dacă ar fi vrut, cei de la DIE l-ar fi asasinat și pe fugarul Marcel Răducanu, iar mai târziu Bela Karoly ori Nadia Comâneci. Nu s-a întâmplat asta pentru că în vizor erau alte persoane mult mai periculoase pentru regimul Nicolae Ceaușescu.

Cred că Dan Coe era în depresie, notorietatea era în scădere după retragere în timp ce fotbalistul era frustrat de sistemul din România care nu-l acceptase. Nu știu de ce, dar cert e că alte persoane precum Dinu și Lucescu erau deja parte a acestui mecanism care l-a respins pe Dan Coe.

Suferea și cred că a fost un motiv pentru care nu era împăcat și împlinit”, admite Mihai Rusu, ajuns azi la 74 de ani, stabilit în Germania de aproape cinci decenii.

Poliția din Koln nu a dat un verdict în cazul Dan Coe și că a clasat dosarul. Dan Coe a murit pe 19 octombrie 1981, iar variantele despre moartea sa încă sunt în circulație: suicid sau crimă?

Nici acum nu știm adevărul. Și poate nu-l vom afla niciodată pentru că sunt mai multe piste decât atunci când a decedat.

Ce să credem azi la peste 43 de ani? Lucrurile în loc să se limpezească ajung să fie azi mai încețoșate ca niciodată.

Ca și Dobrin, fără meci la Mexic 1970

Coe a jucat într-un număr de 41 de meciuri pentru naționala României, în perioada 1967-1978, și a marcat două goluri. În preliminariile pentru Campionatul Mondial din Mexic 1970, în meciul România – Portugalia (1-0) din 12 noiembrie 1969, desfășurat la București, Coe l-a avut ca adversar direct pe Eusebio, scria ProSport într-un articol din 2008!

După meci, „Perla Neagră“ ar fi declarat: „Dacă în 1966 aș fi avut un fundaș care să mă marcheze cum a făcut-o Dan Coe astăzi, Portugalia n-ar fi ajuns niciodată în semifinal”.

Deși a fost convocat la Mondialul din Mexic, Dan Coe nu a prins niciun meci. Precum mult mai cunoscutul vremurilor de atunci, Nicolae Dobrin.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

Ce alte povești au fost duminică de duminică?

Publicat: 20 10. 2024, 09:30