Dan Petrescu, antrenor la Rapid! Basarab Panduru, pe banca Timișoarei! Imagini fabuloase: Alexandru Tudor, de la arbitru vișiniu, jambiere bej și Brad Pitt la credincios smerit. Bogdan Lobonț, cu cârlionți!

ProSport lansează rubrica „Acum 20 de ani” unde, în fiecare vineri, vei descoperi provocarea spectaculoasă de a descoperi personajele fotbalului românesc de azi în ipostaze greu de imaginat în prezent, surprinse acum două decenii!

Mai tineri, cu mai puține sau mai multe kilograme, în hainele epocii și în posturi fotbalistice diferite față de azi, eroii fotbalului nostru din arhiva Sportpictures și poveștile lor dezvăluite de ProSport compun o perspectivă savuroasă.

Aici vei găsi pozele care nu sunt pe instagram sau tik-tok și care fie îți vor trezi nostalgia, fie îți vor oferi, în premieră, pentru cei mai tineri, șansa de-a înțelege fotbalul românesc fără… photoshop! Jucători, conducători, arbitri, președinți și suporteri!

Dan Petrescu, antrenor la Rapid. Îndârjit, 36 de ani și… niciun fir alb!

Imaginea de deschidere a episodului de azi nu e un trucaj. La fel cum niciuna din pozele rubricii nu vor fi! Dan Petrescu, antrenor la Rapid, a fost „pe bune”. După un ultim sezon de jucător – antrenor secund la FC Național București (2002/2003), „Bursucul” a devenit principal la Sportul Studențesc în perioada iulie – decembrie 2003. După care, Rapidul lui George Copos l-a adus tehnician, în ciuda trecutului stelist!

Doar 6 meciuri de campionat a prins Petrescu în Giulești, revenind apoi la Sportul. Dar în acest interval a prins un derby nebun cu Steaua, de la care provine și imaginea de mai sus.

În Ghencea, roș-albaștrii pregătiți de Victor Pițurcă au condus cu 3-2 la pauză, goluri Fl. Dumitru, Diniță și Dorinel Munteanu, respectiv Galamaz și Ziyati. După pauză, Daniel Niculae la 22 de ani a marcat pentru un 3-3 final care i-a produs mulțumirea lui Dan Petrescu, după cum vedem. L-ar vrea oare Dan Șucu acum pe Dan Petrescu la Rapid, având în vedere situația complicată a echipei?

Antrenor în prezent la CFR Cluj, Dan Petrescu a mai pus ceva kilograme, însă transformarea cea mai spectaculoasă, față de cei 36 de ani pe care îi avea în Giulești, vine de la părul încărunțit. Ce-i drept, între timp s-a consumat enorm pentru 6 titluri de campion cu Urziceni și CFR, plus nopți de poveste în cupele europene:

Lupescu versus Panduru 0-1. Antrenori!

Pe 25 aprilie 2004, două echipe dispărute se duelau în primul eșalon. FCM Bacău și Poli AEK Timișoara. Pe banca lor, două nume mari din Generația de Aur, care între timp au renunțat la cariera de antrenori! E vorba de Ionuț Lupescu, tehnicianul moldovenilor acum 20 de ani, și Basarab Panduru, antrenorul bănățenilor!

Pe teren s-a impus echipa lui „Pandi”, cu 1-0, și se vede clar că încă de atunci fostul mijlocaș avea înclinații de analist! Iată cum îi explica lui Lupescu, precum o face azi la televizor, dedesubturile tacticii!

Timișoara a fost prima echipă din cariera de antrenor a lui Panduru. Au urmat Oțelul, Vaslui, Farul și Progresul apoi perioade de activitate managerială sau tehnică, dar fără a fi principal, la Steaua, Al Wasl (E.A.U) și Universitatea Craiova. Astăzi, Basarab Panduru e analist tv, a dispărut părul răvășit, dar a apărut, în schimb, deasupra bărbiei un… „soul patch”!

După experiența la FCM Bacău, Ionuț Lupescu a mai încercat o dată, în acel an, meseria de antrenor, la FCM Brașov. Apoi, a renunțat. A lucrat în cadrul UEFA, a candidat fără succes la președinția FRF, părul i-a albit iar azi îl regăsim în postura de președinte de onoare la CS Dinamo București.

Alexandru Tudor: de la arbitru „Brad Pitt” la credincios smerit

Cea mai spectaculoasă transformare la nivel vizual dar și în ceea ce privește raportarea la fotbal o regăsim la Alexandru Tudor. Poreclit „Brad Pitt” în anii de activitate pe teren, unul dintre cei mai intransigenți însă, deopotrivă, corecți și respectați arbitri ai fotbalului românesc după Revoluție.

În mai 2004, la doar 33 de ani, Tudor oficia în cadrul de mai jos la un FC Argeș – FCM Bacău 1-0 din Liga 1. Într-un echipament cel puțin inedit pe care îl propunea Comisia Centrală a Arbitrilor: tricou și șort vișinii, jambiere… bej deschis!

În ultimii ani, Alexandru Tudor a devenit unul din apropiații de suflet ai lui Gigi Becali. Fostul arbitru și-a dedicat viața lui Dumnezeu în credința ortodoxă iar luna aceasta, la biserica românească din Vejle (Danemarca), Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, i-a conferit Ordinul Eparhial „Crucea Nordului”:

Eugen Neagoe la Craiova. Mai întoarce, Doamne, roata…

În octombrie 2004, fără ochelari și cu o alură care îl putea recomanda lejer să mai joace încă, dincolo de vestimentația din poză, Eugen Neagoe dădea indicații de pe bancă într-un FC Brașov – Craiova 1-3. Era în staff-ul lui Marian Bondrea, avea să devină peste doar câteva luni antrenor principal, în premieră:

Este, practic, începutul poveștii ca tehnician pentru Eugen Neagoe, din ghetele de jucător și treningul albastru, prin experiențele la Pandurii Tg. Jiu, echipa națională în staff-ul lui Victor Pițurcă, Poli Iași, Dinamo, Sepsi ori Gloria Buzău din prezent. Și la nou-promovata din acest sezon „Geană” face treabă bună, având un impact major (detalii AICI):

„Pisica” la 26 de ani și o imagine fantastică dintr-un duel tare

Cu o zi înainte de Cipru – România, nu puteam închide primul episod al rubricii noastre fără o imagine din viața echipei naționale. Din păcate, legată de un episod amar: Cehia – România 1-0 în preliminariile CM 2006. Meci disputat pe 9 octombrie 2004 la Praga.

În instantaneul-metaforă, marcatorul golului pentru cehi, vârful Jan Koller, un gigant de peste 2 metri înălțime care evolua atunci la Borussia Dortmund. Și, cu zâmbetul satisfacției după un balon reținut, Bogdan Lobonț! La 26 de ani, portarul lui Ajax Amsterdam și al naționalei pregătite de Anghel Iordănescu:

Cârlionții lui „Lobby” s-au dus aproape de tot, dar și zâmbetul a fost înlocuit cu frământările carierei de antrenor. Experiențele pe băncile de la Universitatea Cluj, România U20 și Rapid București sunt însă doar începutul!

Publicat: 11 10. 2024, 16:22
Actualizat: 11 10. 2024, 20:32