Daniel Isăilă la 50 de ani! „Off! O jumătate de secol! Sunt mândru de tot ce am realizat ca fotbalist și antrenor”
Fotbalul românesc îl sărbătoreşte astăzi, 29 iunie, pe Daniel Isăilă, care aniversează 50 de ani. Fotbalist respectat la FC Brașov și Rapid, Isăilă are o carieră de succes în antrenorat.
Are două trofee cu Astra, Cupa și Supercupa României, a fost secundul lui Anghel Iordănescu la ultimul EURO la care a participat România și a construit din temelii echipa națională U 21 a României care avea să scrie istorie la EURO în 2019. De patru ani este plecat în străinătate, antrenează în zona Golfului, iar pe acasă, la Brașov, vine tot mai rar.
„Sunt mândru de tot ce am realizat”
Cum se simte Daniel Isăilă la 50 de ani?
„Off! O jumătate de secol! Au trecut foarte repede anii ăștia, mă uit la fetele mele și văd că sunt aproape cât mine la înălțime! Îmi dau seama că au zburat anii foarte rapid. Mintea mea e undeva la 30 de ani. Știi cum se spune, atunci când moare copilul din noi, chiar că am pierdut totul. Mă simt încă tânăr, plin de entuziasm, am putere de muncă. Am o familie superbă, o soție minunată, Vali, care întotdeauna m-a susținut în momentele bune sau în momentele mai puțin bune din cariera de fotbalist și antrenor. Fetele mele sunt mari, sunt tare mândru de ele și sper să aibă un viitor frumos. Sunt mândru de tot ce am realizat și ca fotbalist și ca antrenor, dar și de familia mea”, spune Isăilă.
„Nu regret absolut nimic!
În urmă cu patru ani, Daniel Isăilă surprindea cu decizia de a pleca să antreneze în Arabia Saudită. De doi ani a schimbat doar țara și antrenează în Emiratele Arabe Unite.
„Am riscat mult atunci când am plecat de la echipa națională de tineret să să antrenez în Arabia Saudită. A fost o provocare mare, dar mi-am asumat. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș lua alege același drum. Nu regret absolut nimic! Din contră, sunt fericit că am făcut această alegere, am ocazia să cunosc oameni noi, culturi noi, o mentalitate diferită. Era prima mea experiență în străinătate ca antrenor și pot spune că această schimbare m-a făcut să mă dezvolt din toate punctele de vedere. Este o diferență între Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. În Emirate, oamenii sunt mult mai deschiși, sunt foarte mulți europeni, nu sunt restricțiile musulmane cum sunt în Arabia Sadită. Totuși, în ultima perioadă, și cei Arabia Saudită a început să se deschidă. Ca și fotbal, Arabia Saudită este peste Emiratele Arabe Unite în acest moment. În patru ani, am doar două echipe, Al Hazem în Arabia Saudită și Baniyas în Emiratele Arabe Unite.
La Baniyas sunt de doi ani, acum intru în al treilea an de contract și chiar am discuții pentru o eventuală prelungire. Mă bucur că sunt apreciat în această zonă, dar acest lucru mă obligă și mă motivează. Succesul se datorează staff-ul-ului meu, cu ajutorul jucătorilor și al oamenilor din conducere care au fost realiști și au văzut lucrurile așa cum trebuie. Am traversat și momente dificile în ultimul an asta și din cauza situației financiare globale. Bugetul salarial nu a fost afectat, însă nu am mai putut să facem investiții la nivel de jucători în condițiile în care am pierdut mulți fotbaliști. Am rămas echilibrați, am schimbat obiectivele din mers și până la urmă totul s-a terminat cu bine.
Acum, privim cu optimism spre sezonul viitor. Fostul președinte al clubului a revenit în conducere, urmează să fixeze bugetul pentru sezonul viitor. Avem nevoie de transferuri, e nevoie de sânge proaspăt inclusiv la nivel de jucători locali. Sper să facem cele mai bune alegeri pentru că s-au schimbat și regulile. Până acum echipele aveau voie la 4 jucători străini și doi jucători rezidenți U 21, acum ai voie la 5 jucători străini în primul 11 și unul pe bancă și doi rezidenți U21″, a spus antrenorul lui Baniyas. În cei patru ani ca antrenor în Golf, Isăilă nu a transferat jucători din România. „Nu am luat jucători români până acum, asta deși au fost ceva discuții la un moment dat. Nu ne-am înțeles la preț, dar un motiv este acela că este foarte greu să te adaptezi în acea zonă, în special, din cauza vremii. Excepția este Mirel Rădoi care reușit să se adapteze ca fotbalist rigorilor Golfului. Antrenorii români sunt chiar apreciați și căutați în Golf și asta datorită rezultatelor „, a precizat Isăilă.
„În viitorul apropiat, tot în zona Golfului mă văd”
Chiar dacă este plecat din România, Isăilă a fost căutat de șefii unor cluburi importante din România. Clauza de reziliere uriașă, de peste un milion de euro, dar și faptul că familia sa a reușit să se adapteze, l-au convins pe Isăilă să continue în zona Golfului.
„Au fost tatonări din țară, dar nu vreau să intru în amănunte pentru că eu sunt sub contract și am o clauză foarte mare de reziliere. Niciodată însă să nu spui niciodată de o revenire în Liga 1, depinde de ce ne rezervă viitorul. Eu, în viitorul apropiat, tot în zona Golfului mă văd. Am și familia lângă mine și acest lucru contează foarte mult. Sunt oportunități în viață pe care trebuie să știi să le alegi și să profiți de ele la momentul respectiv „, a spus antrenorul brașovean.
Despre fotbalul românesc: „Ne mințim și ne furăm singuri căciula! Ne hrănim cu excepții”
Fotbalul românesc este într-un declin continuu, iar Isăilă face o radiografie dură.
„Din păcate, fotbalul românesc a luat-o pe o pantă descendentă. În nebunia mea eu cred în continuare că avem valori, avem jucători cu calitate individuală. Problema rămâne la mentalitate și educație și aceste lucruri ne trag în jos. Cel mai bun exemplu este cel cu generația de la echipa națională de tineret care a ajuns în semifinală la EURO. Eu am început campania și a fost continuată foarte bine de Rădoi. Jucătorii care au dus acea campanie au fost superiori multor adversari chiar și la EURO, însă, în momentul de față, acei adversari joacă la un nivel foarte înalt. Diferența pe care o vedem este la nivel de pregătire, mentalitate și educație. Mă îngrozesc când văd că nu știm să ne prețuim valorile, e ceva specific românesc! Imediat atacăm, criticăm și de cele mai multe ori subiectiv, din păcate!
Ăștia suntem noi, românii! La un rezultat bun facem nuntă, iar la primul eșec facem înmormântare. Trecem ușor dintr-o extremă în alta, nu avem un echilibru, nu vedem realitatea societății în care trăim, nu vedem lipsa investițiilor. Ne mințim și ne furăm singuri căciula! Ne hrănim cu excepții cu acești campioni, adevărate genii, ca David Popovici sau Simona Halep. În loc să investim, așa cum o spun de ani buni Gică Hagi și Ion Țiriac. Fără investiții în infrastructură și în sectorul juvenil nu putem face nimic. De asta am ajuns unde am ajuns. Avem copii talentați, dar sunt răsfățați. Am fost și acum la unele antrenamente și văd în jurul terenului părinți care dau indicații și ceartă copii de pe margine! Lăsați antrenorii să-și facă treaba! Copii trebuie lăsați să-și dezvolte personalitatea singuri, nu împinși de la spate. Când bat la porțile performanței și ajung să se transfere în campionate puternice, din păcate, nu rezistă, iar acolo nu te așteaptă nimeni”, este radiografia dură a fotbalului românesc făcută de Isăilă.
Despre fotbalul brașovean: „Dacă vor fi în continuare, grupuri, grupulețe…”
Fost fotbalist important, dar și antrenor la FC Brașov, Isăilă spune că fotbalul brașovean nu poate progresa atât timp cât vor fi multe tabere.
„Fotbalul brașovean este în aceeași situație cu ce se întâmplă în fotbalul românesc la cluburile mari, unde sunt câte două-trei tabere. Trebuie făcut un front comun și de aceea eu spun haideți, toți brașovenii, să creăm un club puternic, cu o academie puternică, dar și cu SR Brașov (L3 ) și ACS Steagul Roșu (L4). Din ce știu, FC Brașov deține brandul. Dacă vor fi în continuare, grupuri, grupulețe, nu putem redeveni puternici!”, a spus antrenorul brașovean.
Avertisment pentru Mitran și Alexa: „Nu va fi ușor!”
Isăilă îi cunoaște destul de bine pe Marin Mitran și Dan Alexa, președintele, respectiv antrenorul lui FC Brașov. Cel poreclit „Nașul ” spune că celor doi nu le va fi ușor, atâta timp cât nu vor fi investiții, iar transparența și liniștea din fotbalul brașovean lipsește.
„Primul meu mandat ca antrenor a fost la Precizia Săcele unde Marin Mitran era manager. Am făcut o treabă bună atunci și pot spune că am rămas într-o relație bună. E clar că trebuie susținut, iar eu îi urez baftă. Important este să fie inspirat în alegerile pe care le va lua. Dan Alexa are o experiență ca fotbalist în Liga 1, iar ca antrenor în Liga a 2-a, chiar el a spus că are cele mai bune cifre. Eu sper să reușească și să intre în play-off. Dar nu va fi ușor! Fără investiții, fără jucători de valoare, fără transparență și fără liniște nu se poate face performanță.
„Infrastructura nu înseamnă doar un stadion, ci un întreg complex de terenuri de antrenamente. Eu, la Baniyas, pe lângă faptul că avem un stadion nou, avem 7 terenuri gazonate la același nivel cu gazonul de pe stadion! La Liga 2 și Liga 2 e cumplit ce se întâmplă în România cu terenurile. În Ungaria văd că sportul a devenit de ani buni prioritate națională, iar în șapte ramuri sportive, printre care și fotbalul, s-a investit masiv în stadioane, săli, bazine olimpice și academii în fiecare orășel. În România va fi greu tot mai greu, iar sportul, fără sprijinul autorităților locale și centrale, nu are cum să supraviețuiască” – Daniel Isăilă