De ce a fost tras Prunea pe linie moartă la Iași? Cauza obscură pentru care a intrat în „concediu de odihnă” în plin sezon: „Totul a început după meciul cu Steaua”
Căderea în dizgrație a lui Florin Prunea la CSMS Iași, survenită după ce echipa din Moldova, cu fostul portar în funcția de președinte, a terminat sezonul trecut pe locul 10 și s-a salvat de la retrogradare, ar avea legătură cu meciul din ultima etapă a sezonului trecut, 0-0 cu Steaua, susțin surse de la gruparea ieșeană.
Faptul că Prunea a fost de neclintit în hotărârea de a juca pe teren partida cu steliștii într-un moment când aceștia aveau nevoie de victorie pentru a fi siguri că iau titlul ar fi iritat destule persoane din conducerea județului și nu numai, potrivit informațiilor ajunse la ProSport. Meciul s-a jucat într-o stare de tensiune greu de descris, cu destui spectatori ai gazdelor care susțineau echipa oaspete și își înjurau echipa proprie pentru că nu se dă la o parte. La final, Prunea a explodat, scandând, la rândul său, obscenități la adresa Stelei și insultându-i pe cei care îl înjuraseră. Scena de la sfârșitul jocului a fost surprinsă de camerele de filmat.
„Băieții au înțeles perfect mesajul. Am dovedit onoare, determinare, orgoliu. Data viitoare, dacă Steaua va mai juca și eu voi fi președinte, 1.000 lei va fi biletul la peluză. Să le fie rușine! Este inadmisibil ca jucătorii noștri să fie înjurați pe teren propriu. Îmi pare rău că Steaua a cîștigat titlul aici. Noi sîntem oameni de onoare, ne-am ținut de cuvînt”
Florin Prunea la finele meciului cu Steaua
Ulterior s-a zvonit că unii dintre spectatorii care provocaseră incidentele fuseseră puși să facă acest lucru. Din club, singurul care a declarat oficial înaintea partidei cu Steaua că e o chestiune de onoare să nu se predea a fost Florin Prunea, fost component al echipei Dinamo și antistelist cunoscut.
După acest episod, relațiile președintelui executiv venit de la București cu reprezentanții Consiliului de Administrație s-au deteriorat rapid. Prunea a fost suspendat și amendat de comisiile FRF pentru conduita sa inadecvată de la final, iar conducătorii clubului s-au grăbit să-l informeze că îi vor reține din salariu penalizările.
Acuzat că și-a tras „primă nesimțită” și urecheat pentru afirmația că la Iași, în afara evoluțiilor echipei de fotbal, nu se întâmplă decât violuri
Renegocierea contractului cu CSMS Iași a fost un alt prilej de „tălpi”. La mijlocul lunii iulie, membri ai Comitetului Director l-au atacat „la baionetă” pe Prunea, declarând pentru ProSport că „ia primă nesimțită de instalare” și că „ne-a prostit în ultimul hal”. La rândul său, Prunea trăiește pe picior mare la Iași. Prima de instalare la semnarea noului contract cu clubul este de 30.000 de euro, iar salariul lunar ajunge la 6.000 de euro, potrivit surselor ProSport. De asemenea, aceleași surse dezvăluie că fostul fotbalist mai decontează și circa 1.500 de euro pentru carburant, bilete de avion, telefon și masă. Prunea primește 3.000 de lei la victorie acasă și 6.000 de lei pentru victorie în deplasare. Bonusul pentru atingerea obiectivului, clasarea între primele 9 echipe, va fi, în funcție de locul final, între 5.000 și 15.000 de euro. Prunea a fost acuzat de oamenii din Comitetul Director că se ghiftuiește din banii publici și că e de departe cel mai bine plătit șef de club din Liga 1. Acesta a răspuns că nu sunt banii ieșenilor, ci banii din drepturile TV. CSMS Iași urmează să încaseze, în acest an, circa 1,9 milioane de euro din drepturile de televizare a Ligii 1.
La începutul lunii trecute, Prunea a pus paie pe foc declarând că la Iași, în afara evoluțiilor bune ale echipei de fotbal, nu se aude decât de violuri. Consiliul Director l-a avertizat în scris pentru această afirmație total deplasată și l-a amenințat pe președinte că, în cazul unei recidive, va suporta consecințe mult mai severe.
Ar fi stârnit nemulțumiri pentru că n-ar fi fost de acord cu unele transferuri de jucători
Sursele ProSport spun însă că, pe de altă parte, Prunea le stă în gât mai multor oameni care au și alte interese pe lângă club. Acesta n-ar fi fost de acord cu mai multe transferuri de jucători tineri de la Iași pentru care ar fi insistat Leonida Antohi, președintele Consiliului Director. După mai multe fricțiuni, printre alții, și cu acesta, Prunea a cerut 21 de zile de concediu de odihnă în plin campionat, la sfârșitul lunii august. Imediat, același Consiliu Director a numit un interimar în locul lui Prunea, pe vicepreședintele Cristi Stărică.
Contactat de ProSport, Florin Prunea a evitat un răspuns concret asupra situației în care se află la Iași: „Deocamdată, sunt în concediu de odihnă. Sunt sub contract cu clubul, n-am ce să comentez eu despre tot felul de speculații. Dar e adevărat că tensiunile în club nu existau înaintea partidei cu Steaua, din sezonul trecut. Totul a apărut brusc după acel meci”.
Pe unde trece preacuviosul Becali rămâne o dâră de dihonie și scandal
Tensiunile apărute la Iași după un meci contra echipei lui Becali n-ar fi însă singulare. La finalul sezonului trecut, odată cu ieșirea lui Becali din închisoare, și alte cluburi s-au cufundat în suspiciuni și scandal după meciurile cu Steaua. Teixeira de la Petrolul a fost văzut cu Becali (aflat într-o permisie din penitenciar) la un mall în preajma partidei directe cu Steaua. Portughezul a jucat de fiecare dată sub orice critică în întâlnirile cu „roș-albaștrii”. Atunci când a lipsit, fiind suspendat pentru cartonaș primit ușor în etapa anterioară, Petrolul a câștigat la București cu Steaua (1-0 pe 9 aprilie).
Imagine surprinsă de wowbiz astă-primăvară, cu Teixeira și Becali într-un mall, înaintea unei partide Steaua-Petrolul
Președintele celor de la Pandurii, Eugen Pârvulescu, a fost suspendat câteva luni și a făcut obiectul unei anchete interne după etapa a 27-a din sezonul trecut, când conducerea l-a suspectat că ar fi contribuit la o înfrângere pe teren propriu, 0-1 cu U Cluj. În etapa imediat următoare, Steaua a defilat la Cluj, cu „U”, pe care a învins-o cu 3-0. În lumea fotbalului s-a colportat atunci că a fost vorba de o „indirectă”, punctele luate de clujeni la Târgu Jiu fiind livrate în etapa următoare Stelei. Acuzațiile împotriva lui Pârvulescu nu au putut fi însă dovedite.
Gigi Becali a fost condamnat la 3 ani de închisoare, în 2013, după ce s-a demonstrat că umblase cu bani la conducătorii și jucătorii altei echipe. În 2008, latifundiarul îl trimisese pe Teia Sponte la Cluj, cu 1,7 milioane de euro, pentru a le da banii celor de la Universitatea înaintea unui joc cu CFR. Steliștii au fost surprinși atunci în flagrant de procurorii DNA.