Traseul congolezului Wilfried Moke (mijlocaș, 28 de ani), în intervalul ianuarie – septembrie 2016, poate reprezenta oricând un studiu de caz edificator în privința motivelor pentru care Rapid București a dat faliment. Adus în Giulești în vara lui 2015, ca jucător liber, cu o primă de instalare de 5.000 de euro și un salariu lunar de 3.000 de euro, Moke a fost cedat în ianuarie 2016, la FC Voluntari, contra sumei de 25.000 de euro plus TVA. La echipa din Ilfov a jucat în returul campionatului trecut și în toate cele șase partide din startul noului sezon, iar zilele trecute a fost cumpărat de Steaua cu 150.000 de euro plus TVA. Gigi Becali, patronul noii sale formații, i-a fixat o clauză de eliberare de 1.500.000 de euro. Datoriile totale pentru care Rapid a intrat în faliment pe 13 iunie, în acest an, sunt de circa 4.500.000 euro.
„I-am spus lui Moraru că nu-i dau drumul gratis lui Moke. Imediat, a doua zi, a apărut oferta de 25.000 de euro de la Voluntari”
Și mai interesant este că, astă-iarnă, patronul de atunci al Rapidului intrat în faliment pe 13 iunie, Valerii Moraru, s-a zbătut ca acest jucător să fie lăsat gratis la Voluntari! ProSport a aflat că până și acea sumă modică, de 25.000 de euro plus TVA, a fost încasată la insistențele angajaților! „Domnul Moraru mi-a cerut să-i dau drumul gratis lui Moke la Voluntari. M-am opus, pentru că aș fi prejudiciat clubul și apoi puteam fi tras la răspundere. A izbucnit un scandal atunci, la discuție au asistat vreo șase persoane, deci există mulți martori care pot confirma. I-am spus lui Moraru că eu nu-i dau drumul gratis lui Moke. Atunci, imediat, a doua zi, a apărut oferta de 25.000 de euro de la Voluntari. Banii au intrat în contul clubului și cu ei am plătit salariile jucătorilor”, a povestit pentru ProSport fostul administrator special, Radu Birlică. „Confirm, domnul Moraru a cerut ca Moke să fie lăsat gratis la Voluntari. Domnul administrator special de atunci a reușit să treacă în acte acea sumă de 25.000 de euro”, a declarat pentru ProSport lichidatorul judiciar al Rapidului, Aurel Brihac.
Iată contractul de transfer dintre Rapid și Voluntari:
Culmea e că, ulterior, după plecarea lui Birlică din funcție, Valerii Moraru l-a acuzat că a prejudiciat clubul deoarece nu a încasat pe Moke 250.000 de euro, așa cum era cotat fotbalistul pe site-ul transfermarkt.de!
Moke îl enerva pe Moraru pentru că își cerea salariul
Dincolo de fricțiunile dintre cei doi rămân câteva elemente importante. Pare imposibil de explicat de ce Moraru a insistat, în ianuarie, să dea gratis un fotbalist, când situația clubului era oricum disperată. Și mai ciudat e că, după ce administratorul clubului a refuzat să-i dea drumul liber lui Moke, a apărut brusc o ofertă oficială. Trebuie menționat aici că, în cazul unui transfer pe bani, suma – fiind la vedere – ar fi intrat obligatoriu în contul unic de administrare al Rapidului aflat atunci în insolvență (ceea ce s-a și întâmplat, de altfel, până la urmă), fără ca Moraru să aibă acces la ea. Conform legii, banii intrați în contul societăților în insolvență sunt folosiți de administratorul special numai cu acordul expres și sub supravegherea administratorului judiciar numit de judecătorul sindic. Legile sunt stricte și prevăd o anumită prioritate a cheltuielilor, fără ca patronii să poată interveni după bunul plac în acest circuit.
„Domnule Manea, am bani să țin Rapidul!”, povestește fiul regretatului Nicolae Manea că a garantat Valerii Moraru când s-au întâlnit, în vara lui 2014, să discute preluarea clubului de către basarabean
Sursele ProSport au povestit că, în acel moment, Valerii Moraru era foarte iritat de faptul că „Moke făcea gălăgie, era un fel de șef de sindicat la jucătorilor și își cerea banii restanți. Jucătorii făcuseră, de altfel, și o grevă”. Până la urmă, Moke a renunțat la salariile restante atunci când a plecat la Voluntari.
ProSport a obținut contractul de transfer semnat de Rapid și Voluntari în ianuarie.
Contracte prea mari pentru nivelul Ligii 2 și mult peste „sursele de venit aproape inexistente”
Cu șase luni înaintea acestui episod petrecut în ianuarie 2016, la ședința creditorilor în care s-au aprobat bugetul și contractele fotbaliștilor, directoarea economică a clubului, Maria Dincă, avertizase explicit, în scris, că salariile sunt prea mari și că Rapid va intra în faliment pentru că nu le poate susține. Valerii Moraru nu a luat în seamă avertismentele. „În opinia creditorului (n.r. – Maria Dincă avea și calitatea de membru în Consiliul Creditorilor ca reprezentant al salariaților care nu-și primiseră banii) valoarea convențiilor (drepturi salariale, bonusuri, chirii, masă) este superioară celor oferite de cluburile din Liga 2, chiar dacă este inclus și brand-ul cu pretenții. Creditorul subliniază faptul că există în lista jucătorilor un jucător care a activat și în sezonul anterior când echipa a retrogradat, iar acum în Liga 2 i-a fost majorată valoarea convenției în care i-au fost incluse drepturile neachitate pe lunile iunie, respectiv iulie 2015 în cuantum de 4.000 Euro (adică 2.000 Euro/lună) când singurul document în vigoare, și anume prin convenția civilă anterioară primea 1.000 Euro net/lună. Față de toate aspectele arătate, disponibilitățile financiare ale societății FOTBAL CLUB RAPID SA, sursele de venit aproape inexistente la acest moment și obligațiile curente neachitate către bugetul consolidat de stat, salariați și furnizorii de servicii creditorul se abține de la a vota ordinea de zi”, consemna administratorul judiciar de atunci, Societatea VF Insolvență, în procesul verbal al Comitetului Creditorilor din 21 august 2015.
Tabelul cu contractele fotbaliștilor de la Rapid aprobat în august 2015 de Comitetul Creditorilor. Moke (la poziția numărul 15) trebuia să primească 5.000 de euro la semnătură și 3.000 de euro pe lună. Nu a luat acești bani decât în parte
Ambiguități lăsate în contracte
Tot Maria Dincă semnala, în aceeași ședință în care s-a aprobat și salariul lui Moke, o serie de anomalii în acte. Erau lucruri ambigue care puteau fi speculate ulterior. „Semnarea conventiilor civile cu jucătorii români presupune schimbarea politicilor contabile privind tratamentul fiscal al obligațiilor fiscale rezultate din acestea. Prin aprobarea planului de reorganizare convențiile civile ale jucătorilor au fost calificate ca și creanțe salariale, tratament fiscal aplicat în societatea debitoare începând cu data de 01.04.2014. Sunt jucători ce au drepturi salariale la semnătură, ceea ce este un lucru greu de realizat având în vedere sursele de venit ale societății FOTBAL CLUB RAPID SA. Pentru bonusurile cuvenite pe meci menționate în convențiile civile și în contractele de muncă ar trebui indicată perioada sau dacă nu se indică se presupune că sunt valabile pe întreaga perioadă de valabilitate a convenției. Totodată, trebuie specificat dacă aceste bonusuri se aplică la meciurile oficiale din campionat sau la toate meciurile disputate de FOTBAL CLUB RAPID. Au fost menționate sumele cuvenite jucătorului într-o posibilă activitate de transfer la un alt club, ori pentru transferul între două cluburi mai apare un beneficiar al sumei de transfer„.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER