De ce mai avem observatori la Comisia Centrală a Arbitrilor? Kyros Vassaras a creat haos între „fluierași” după ce a întors rapoartele care nu-l mulțumesc | EXCLUSIV
Kyros Vassaras, președintele CCA, este ținta multor nemulțumiri în ultima vreme. Cele mai recente se referă la prestația slabă a arbitrilor la ultimele meciuri din Liga 1, scoaterea lui Marius Avram de pe lista FIFA și opacitatea conducerii arbitrajului românesc în raport cu marele public.
Fără conferințe de presă, fără explicații în apărarea fluierașilor, cu alte cuvinte: fără imagine. În timp ce la tv, Ion Crăciunescu, Adrian Porumboiu, Cristian Balaj și, mai nou, Marius Avram, cu toții dezvăluie multe dintre argumentele și contraargumentele activității de arbitru. Mai mult pe negativ, pe greșeli și deficiențe.
Haosul pare ca s-a instalat mult mai tare după ultimele decizii ale șefului grec. Vassaras pare că a împămîntenit regula ca raportul de arbitraj al observatorului să fie întors dacă nu-i convine una dintre fazele judecate de omul trimis chiar de Comisia Centrală a Arbitrilor.
De ce mai avem observatori la Comisia Centrală a Arbitrilor? Kyros Vassaras a creat haos între fluierași după ce a întors rapoartele care nu-l mulțumesc
CCA dispune o de o platformă online internă în care sunt „decupate” și editate cele mai importante faze ale meciurilor din Liga 1. Practic după partide, la câteva zeci de minute, fiecare arbitru poate revedea fazele în care a fost implicat. Laolaltă cu întreg lotul. Nu se dau explicații, ci doar îți dai seama etapa următoare dacă ai grești sau nu. Dacă nu arbitrezi, e clar că ai greșit și urmează să stai pe bară.
Unul dintre ultimele cazuri a fost cel de la partida U. Craiova – FC Argeș, scor 1-1, din etapa 20, partidă disputată pe 29 ianuarie 2021.
În minutul 87, Mihai Bălașa a fost lovit în plină figură de Grigore Turda, stoperul Argeșului, în interiorul careului advers, și, chiar dacă ochiul i s-a umflat vizibil, centralul Andrei Chivulete a lăsat jocul să continue.
Observatorul partidei, Adrian Comănescu, a considerat că a fost penalty, sancționându-l pe arbitrul întlnirii. I-a oferit doar nota 7.9, o notă de reținere, în mod normal, de la delegări. Când raportul a ajuns la Kyros Vassaras, acesta l-a reîntors către observator susținând să mai revadă încă o dată faza. Cu alte cuvinte, că ar fi greșit observatorul în aprecierea fazei. În condițiile în care observatorul a revăzut de nenumărate ori faza la tv și la emisiunile de specialitate.
Observatorii, puși într-o situație jenantă de Vassaras
Cazurile sunt mai multe în sezonul 2020-2021. Adică, observatorii CCA n-au niciun fel de autoritate și cedează, în cele mai multe cazuri, regulii impuse de șeful grec.
„I se trimite raportul înapoi observatorului cu sugestia să revadă o anumită fază. Dacă observatorul rămâne ferm pe poziție, atunci nu are ce sa facă Vassaras ori altcineva. Nu există aproape niciodată aceste refuzuri.
Mai sunt cazuri izolate, dar observatorii dacă se opun îi paște absența de la viitoarele partide. Practic nu mai sunt delegați. E un fel de șantaj
Rapoartele cu notele observatorilor ajung la arbitri uneori după luni de zile. Ei nici nu știu dacă a fost sau nu bine, dacă e decizia corectă…etc. E un sistem foarte confuz. Așa e și la UEFA. Doar ca acolo comunicarea notei către arbitru e mult mai rapidă. Dar și la UEFA raportul poate fi întors de comisie cu mențiunea sa analizeze o anumită fază”, ni s-a confesat o sursă din cadrul Comisiei Centrale ale Arbitrilor.
M-au sunat foştii colegi din arbitraj. Mi-au dat mesaje. Nu mai înţelegem nimic. Cum poate să ne spună CCA că nu este fault şi că decizia corectă este laşi meciul să continue?! Iată unul dintre motivele pentru care anul trecut arbitri care făceau mai puţine greşeli, acum greşesc mai mult. Pentru că nu mai au siguranţa necesară, nu mai ştiu ce să creadă
Marius Avram la Digi Sport
Întrebarea care se pune este una simplă: de ce mai avem nevoie de observatori? Practic mâna șefului Vassaras schimbă orice, iar nemulțumirea în rândul arbitrilor este una majoră. Cei de pe lista FIFA sunt protejați, li se acordă încredere în faze dificile. Ceilalți sunt arătați ca exemplu negativ.